Práce - Covid - těhotenství. Je to riziko pro miminko?

alice180
13. říj 2020

Zdravím, jsem v 7 tt. Zítra jdu na první prohlídku k doktoru. Pracuji jako sociální pracovník v NZDM. Kdyby byla situace normální, práci bych nejspíš zvládla. Problém nastává teď. S největší pravděpodobností budeme přeřazeny do terénní pečovatelské služby, kde jsou činnosti jasné pomoc s hygienou, úklid klientům, nákupy atd. Nevím, zda to pro miminko není riziko i vlastně to, že bych jezdila do domácností těch lidí a mohla se potažmo setkat s nákazou?

werysek3131
13. říj 2020

@alice180 ahoj jsem na tom úplně stejně, jen s rozdílem že dnes jsem 4+4 v pondělí jdu k MUDr protože jsem měla mimodelozni před 3 roky tak aby se to vyloučilo.. Dělám terénní pecovatelku a přemýšlím nad tím samim 🤷‍♀️

michaela_2
13. říj 2020

@alice180 tak na toto je potřeba zeptat se lékařů 🙂 Nic ve zlem, ale názory tady na MK, budou ve většině spíš spekulace.
Zeptej se určitě doktora.
Klidné těhotenství! 🍀

monilee
13. říj 2020

@alice180 Určite sa tu nájde 1000 rýpaliek, ktoré budú tvrdiť, že tehotenstvo nie je nemoc a že na rizikovku nemáš nárok...Podľa mňa je dôležité, čo si myslí doktor a hlavne ako to cítiš Ty sama

alice180
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
alice180
autor
13. říj 2020

@michaela_2 To já se určitě zítra zeptám, jen jsem chtěla vědět jestli třeba někdo nemá nějakou zkušenost. 🙂

alice180
autor
13. říj 2020

@monilee jako mně je to jasný no 🙂 spíš tohle je trochu jiná situace, předpokládám, že svoje zaměstnání bych zvládala, ale tohle jsem v životě nedělala. Už z toho je jen stres.

nattt
13. říj 2020

@alice180 já osobně bych myslela 100% jen na zdraví miminka a sebe a pokud by se mi zdálo, že tam může být nějaké riziko (což, přiznejme si, může být), tak bych se podle toho zařídila a na ostatní rýpal(k)y se vykašlala 🙂

alice180
autor
13. říj 2020

@nattt já ani nevím, jak to právě chodí, jestli stačí popsat tu situaci doktorovi a on pak rozhoduje. Jako upřímně bych se tomuto prostředí, kde se i jako ty lidi nějakým způsobem tahají atd. vyhnula. Pracuji jako sociální pracovník 7 let v životě jsem nebyla na neschopence.

nattt
13. říj 2020

@alice180 domluvila bych se doktorem (gynekologem) a popsala mu situaci. Tahani lidi (cokoliv tezkeho) urcite neni vhodne.. i kdyz se najde spousta zen, ktere to delaji, protoze jim nic jineho nezbyva, ale je to risk. Ja na neschopence taky nebyla, takze presne nereknu, ale myslim, ze tohle by slo nejak domluvit. Pripadne se zkusit domluvit v praci, jestli muzes delat neco jineho, vhodnejsiho. Drzim palce!

alice180
autor
13. říj 2020

@nattt jo určitě s lékaři situaci popisu, nevím jestli zaměstnavatel bude chtít nějaký papír od doktora, že nemůžu. V práci jsem zatím o těhotenství neříkala ani nejbližším kolegům.

1772
13. říj 2020

Lékař neschopenku píše dle zdravotního stavu. Změnu v pracovním zařazení řeší zaměstnavatel dle zákoníku práce.

alice180
autor
13. říj 2020

@1772 no to je mi jasné, že neschopenku vydávají lékaři a změnu práce zaměstnavatel. Můj dotaz zněl, zda se s takovou situaci někdo potkal. Nevím jestli běžně pečovatelky pokračuji v práci do nástupu na mateřskou dovolenou a případně pokud je někdo v podobne situaci jako ja, zda ji třeba řešil nebo již vyřešil případně jak.