Jak to zvládáte? Nejlépe názory maminek který pracují na směny,já když vidim ty ozdobený stromky tak mam depku 😅
Vánoce? jsem asi měsíc a půl nevysála, jen občas utřu na zemi největší binec...prach jsem neutřela min.2 měsíce, od listopadu žehlím jen co "chybí".... dnes jsem donesla z garáže ván.výzdobu a adv.věnec, ale asi to nemá smyl už vytahovat 😀 Poslední týdny pracuju i 16hod.denně, tak jsem ráda, že dojdu do mš, do večerky pro rohlíky a ve 2 v noci vypnu PC a jdu na chvíli spát... Nějaké dárky jsme pokoupili dnes, něco dojde poštou zítra, zbytek v úterý asi v nonstop Tesku. 😀 Takže pro mě bude "svátek", když 22. konečně vytřu zem, vysaju koberec, uklidím ten strašný bordel a roztahané projekty po celém domě, 23. upeču 2 druhy cukroví a 24.nazdobím stromek 😝
@j.a.n.i chtěla jsem umýt i okna (když už jsem přepracováná mám chuť dělat i věci, které jinak dělám 1x za 5 let) , ale budu ráda, že udělám běžný úklid a trochu to budou "potěmkinovy vesnice" - aby to vypadalo, nějaké věci naházím do krabic a roztřídím a uklidím až po novém roce 😀
okna-záclony nestíhám, se směnami zvlýdám to co jindy, ne víc (zaméct/vytřít podlahu, nákup, uvařit obědy, i na dny kdy pracuju, hodit/sklidit pračku, neverending story sklízení hraček, drobků, misek, pitíček..doma jsem až na štědrý den.
Dřív jsem musela mít před Vánoci čisto jak v klícce. Letos mě to velmi rychle přešlo. Rekonstruujeme vrchní patro, jen co se dodělá, jde se na spodní. Po nedávné výměně oken jsem tady lítala jak hadr na holi, utírala prach, uklízela pookenní bordel a honila se jak hňup za vánoční čistotou. Druhý den naběhli dělníci, začli nahoře brousit sádroš a dole mám teď mrdník daleko větší než předtím. Vrstvy prachu na nábytku, v nádobí, na vypraných záclonách, v botách, všude! A bohužel i v cukroví. Takže jsem si řekla, že úklid Vánoce nedělá. Zapálíme si svíčky, ať ten bordel nejde vidět, otevřem si vínko a budem se mít rádi. Ve špinavém baráku, bez vánočních výzdob to taky půjde.
stíhám v pohodě všechno,mám dvě děti 8 let a 5 let manžela.vyzdobíno,naklizeno,upečeno,dárky zabalený....dělám ve fabrice kde je dřina jak blázen na dvě směny...manžel také směnuje a ještě chodí na melouchy...
Do práce chodím 2. rok, odcházím ráno v 7, vracím se v 5, směny nemám. Vánoce v pohodě, myslím, že není potřeba mít vygruntováno, umytý okna, pod stromkem hromadu dárků. Vánoce jsou o pohodě. Minulý týden jsme s holkama upekly perníky a nazdobily je, o 1. adventní neděli jsme společně vyrobily věnec a nalepily nálepky do oken. Teď o víkendu jsme si zašly na adventní trhy a podívaly se na program, ve středu půjdem zas. dárky jsem pořešila v listopadu, když byl den dopravy zdarma a rovnou jsem všechno objednala, už je to i zabalený. Takže Vánoce můžou přijít. Podle mě je to o organizaci a prioritách.
Moje mamka dělala na směny, byla třeba 2 dny v práci, ale pak zas měla dny volna, takže tehdy pořešila nákupy, napekla.
Jinak na směnách se mi zdá fajn, že VĚTŠINOU to funguje tak, že máš přesně daný počet hodin, potom padla a přijde další směna. Kdo nesměnuje a má náročnější práci, musí zůstat v práci dýl každý den. Myslím to tak, že třeba u dvanáctek na směny máte daný např. 2 x dvanáctky a 2x den volna. Ale pokud jsou to přesčasy, jste v práci klidně 14 hodin PO - PÁ a nikoho to moc netankuje...
Já mam depku z celý vánoc, nemám skoro nic a vůbec nevím, kdy to budu dělat. Ještě teď pracuju :( asi štědrý den odložím až na 25 :D
Teď jsem přišla z práce... Dělám od 7 do 15, teda oficiálně... Honím to o víkendech, péct jsem začala na konci listopadu 🙂
Právě jsem odevzdala poslední zakázku.... včera jsem šla spát "klasicky" (tj. mezi 1 a 3 ráno), ...takže mi začínají přípravy dnes....konečně jsem pověsila od včera vyprané prádlo, chystám se na 3 dny špinavé nádobí, vytáhla adventní věnec a nakoupila na pečení! Dokonce syn si hrál jak myška a já to vedle něj na 30 min.zalomila na gauči 🙂 Zítra vytřu a vysaju podlahy, prontem vezmu vrstvy prachu a všeho možného na stolech, lince, upatlanou lednici... A půjdu si vystát frontu na poštu , neb sedím doma, ale samozřejmě mi teď dojde "adresát nezastižen" 😖 A tajně doufám, že syn omylem nehodí žádnou hračku pod gauč do té vrstvy prachu, co už tam X měsíců jen, že manžel nebude zkoumat podobné vrstvy za lednicí, pod TV stolkem...že si nebudou moc hrát s žaluziema, aby z nich taky moc ten prach nepadal 😀
Taky udržuju soukromí, tzn. okna nehrozí... včera se nám rozbila myčka, najednou puboši navrhují studenou večeři, papírové tácky atp...
Uklizim prubezne, takze ve stredu jen klasicky poklidim. Okna jsem myla uz v listopado. Vyzdobu jsem pripravila v sobotu pred prvni adventni nedeli a cukrovi delam prubezne, na zacatku pernicky, linecke apod. A dnes jsem dodelala nepecene. Darky si vzdycky promyslim predem a pak pro me jen zabehnu do obchodu nebo objednam. Takze rychlovka....
nejsou směny jako směny 😉 pracuji 8 hod. denně od po-pá, teď 10h. soboty...jsem ráda že se tady nenajdou samé super ženy. 🙂
Holky klid, já jdu 25. 12. na 16-náctku, nějak mi chybí ta správná vánoční atmosféra jsem uhoněná jak kůň, takže až bude po všem a mohla bych si lehnout s nohama nahoru tak poletím do práce ☹
Tak můj ,,milovaný,, manžel si vzpomněl, že chce mít na Vánoce nová okna v obýváků. Tudíž po výměně mě donutilo uklidit i to co jsem nemusela. Letos jsem si v práci vydupala, že chci mít na Vánoce volno. Mám nejmenší děti a pracuji v nem. na směny. Dělám tak vše průběžně, jak to jde. Zkrátka.. aby byli všichni spokojeni 😉 . Nic se nemá přehánět.. 😀
Já pracuju na směny - krátký x dlouhý týden, dvanáctky a přijde mi to tedy lepší řešení, než klasický pracovní týden od 9 do 17 a možná ještě dál.
Takhle mám volno ve dnech, kdy syn je ještě ve školce a můžu spoustu věcí udělat.
Ale dárky mám od půlky listopadu, speciální úklid neplánuji a neprovádím, uklízím jak je třeba a jak čas dovolí, okna jsem myla někdy na přelomu října a listopadu, když nebylo vidět ven 😀 cukroví nepeču, mám výborný z pekárny, je jako domácí a z másla a bez námahy.
Takže jsem našla i čas na knížku 😀
Relativně dobře, dělám krátky dlouhý, dvanáctky denní a noční na střídačku takže cukroví jsem napekla ve volnu když byla dcerka ve školce, to samé výzdoba, nákupy. Vánoce oslavím s dcerkou (3 roky) zítra, teď je u táty a já sedím v práci a nějak to špatně nesu. Vánoce mám ráda.
Já makám ještě teď.. přítel připravuje oběd, a já upravuju fotky ☹ letos jsem to fakt nevychytala... ☹
nam ted 2x spadl stromek, tak jsem zvedava, jestli je ozralej stromek nebo stojanek 😀
My to zvládáme celkem v pohodě, pracuju na dlouhý/krátký týden, takže ty dny, co jsem doma, se toho dá stihnout docela dost...ale pak zase dva dny v kuse jsem od rána až do osmi večer pryč.....cukroví jsme pekli jeden víkend začátkem prosince, pečeme dohromady s manželovou maminkou - ona udělá těsta, my druhý den i s manželem a synem přijedeme a válíme, vykrajujeme, pečeme, druhý den to přijedeme dozdobit a slepit, rozdělíme do dvou krabic a hotovo 🙂 , teď jsem měla v úterý volno, tak jsme se synem upekli vánočku a ozdobili stromeček, ve středu jsem byla celý den v práci, tak manžel se synem udělali salát....dnes jsem v práci ještě do 14h, až přijedu, tak se už budeme jenom válet a k večeru obalíme řízky....dárky jsem balila po večerech, vždycky po kouskách, aby toho nebylo tolik najednou....jeden večer pro nás ke stromečku, další večer to, co povezeme k prarodičům a tak....velký úklid před vánocemi neděláme a nikdy jsme nedělali, uklidíme tak normálně a hlavně to tu nazdobíme....velký úklid děláme na jaře, když je víc času....
@jmisa - přesně, taky mi tyhle směny přijdou mnohem lepší, krátkou dobu jsem dělala na běžný týden a vůbec mi to nevyhovovalo, měla jsem pocit, že nestíhám nic udělat a že si ani neužiju syna....takhle si spoustu věcí udělám dopoledne, když je syn ve škole a pak ho můžu vyzvednout dřív a celé odpoledne máme volné....a i když přijdu večer v půl deváté z práce, tak kolikrát ještě večer si něco stihnu udělat, když nejsem zrovna unavená....jsem zvyklá chodit pozdě spát.....
Tak záleží jakou kdo má práci, jak velké děti, jak mají doma rozdělené práce atd. U nás v práci jsou teď asi měsíc na jednom oddělení ženský klidně 14 hodin PO - PÁ (místo 8, které jsou dohodnuté ve smlouvě). takže ty povětšinou všechno dohání na poslední chvíli. Já mám to štěstí, že dělám od 6 do cca do 16,30 takže stíhám po kousíčkách připravovat Vánoce po večerech. Jinak stromek se u nás zdobí na Vánoce ráno 🙂.
Každopádně nesouhlasím s tím, že vánoční svátky jsou hektický a stresující. Jaký si to uděláš, takový to máš 🙂.