Ahoj holky,
Momentálně jsem 3+3 to znamená, že ještě čekám na to, zda nepřijde ms, ale i tak se raději ptám.
Pracuji jako účetní mrazíren -
Na ranní jsem většinu dne na rampě, kde je kolem 0 stupňů, občas musim na krátkou dobu i do mrazáku, kde je -18.
Při odpolední jsem většinu času v kanceláři. Víceméně nic těžkého nenosím.
Jde mi spíš o ten chlad. Kdy nejlépe oznámit těhotenství zaměstnavateli? (Je mi jasné že ne hned, když nic nevim)
A další věc - v květnu mi mají prodlužovat smlouvu, ráda bych počkala s oznámením až po prodloužení. Ale, mohou mi neprodloužit smlouvu v těhotenství? Vím, že mi nemohou dát výpověď, ale jak je to s prodloužením smlouvy? Nevíte?
Díky
S oznámením bych počkala všeobecně až na konec prvního trimestru, ten je vždy hop nebo trop. Stát se může cokoliv a spontánní potrat je v prvním trimestru dost častý. Smlouvu ti jako těhotné neprodloužit mohou, stejně jako netěhotné, dokonce je to pravděpodobnější.
Jeste ani nejsi tehotna a uz chces resit neschopenku? 🤦🏻♀️Co by delaly holky v Kanade kde je jo zima 😆
1) mas pravděpodobně smlouvu na dobu určitou, takže je jen na zaměstnavateli, zda ti dá novou, těhotenství nehraje roli, 2) těhotenská průkazka je většinou vystavena nejdříve v 8-10 tt, takže do té doby ani nemáš nic “papírově” v ruce, 3) pracovní pozice, které nemůže těhotná vykonavat jsou přesně popsané v ZP, a řeší se přeřazením na jinou pozici, rozhodně ne neschopenkou, když jsi zdravá.
@evunka27 Kamarádka zjistila těhotenství když byla ve zkušebce, byla ticho, nevěděla jak to dopadne, tak zaměstnavateli nic neřekla, dostala smlouvu na neurčito. Oznámila to po prvním trimestru, byli naštvání ale ona pak měla aspoň nárok na mateřskou a naštvání pak byli ještě víc, když v půlce pátého měsíce skončila na rizikovém a zbytek proležela v nemocnici. Na tvém místě bych vyčkala, jednak na konec trimestru a i na tu smlouvu, pokud máš na neurčito, a věděli by že jsi v tom, tak ti novou prostě nedají protože proč že. S náročností práce, pokud netaháš nic těžkého a nespadá tvoje činnost do těch rizikových tak nevidím problém.
Práce, zakázané těhotným se dají opravdu snadno vygooglit
https://www.guard7.cz/prace-zakazane-tehotnym-z...
Tebe by se mohlo týkat ta práce v uzavřených prostorách nádob, ale předpokládám, že snad jde, abys dovnitř do mrazáku nechodila.
Prodloužení smlouvy není nárokové, další smlouvu Ti zaměstnavatel dát nemusí a nemusí to nijak zdůvodňovat. Já jsem fér hráč a těhotenství bych řekla, ale já vím, že bych si i jako těhotná sehnala práci vcelku hned, nesoudím, pokud to někdo tají pravě kvůli třeba další smlouvě. Každoádně nevhodné pracovní v těhotenství rozhodně neřeší neschopenka, i když to tak půlka těhotných dělá.
Právě že to chci oznámit až po prodloužení smlouvy.
O zmádnou neschopenku mi nešlo proboha, kde jste na to přišli? Nikde o ní nebyla ani zmínka a chci pracovat dokud to půjde. Šlo mi jen o to, abych mimču přípdně neuškodila, ikdyž vím, že 0 stupňů je klasická zima apod. Šlo mi spíš o ten mrazák, kde je -18, na to už tu se zimou zvyklý nejsme 😂 a chodím tam stejně oblečená jak na rampu, kde je 0. Do zamrazovacího tunelu řeknu v práci rovnou, že nebudu chodit - tam je totiž -35 🙈😂. Seznam zakázaných prací jsem si četla před přidáním tohoto příspěvku.
Chtěla jsem se informovat hlavně o té smlouvě a o tom abych mimču neublížila, o podání neschopnosti se opravdu nejedná.
@evunka27 smlouvu ti samozřejmě neprodloužit můžou. Takže oznámit ideálně až po 1 trimestru. Když je zima, víc se obleč. Mně teda v těhotenství dělalo problém horko a dusno, než zima. Paradoxně jsem na nemocenské vždy skončila až se začátkem 2 trimestru. Mimču asi není jak ublížit..těhotné jsou ženy i v Arktidě. Jen dávej víc pozor, abys neprochladla, nebyla nemocná..jinak žádné omezení není v podstatě, pokud ti bude dobře.
@evunka27 Tak možná nikdo nepochopil o co ti z popsaného jde. Protože není jisté na co se tedy ptáš. Pokud těhotná budeš, podmínky v práci máš ok. Pokud nebudeš a necítíš se v práci jistá, pak by třeba bylo na místě uvažovat o změně práce před tím, než otěhotníš. Mráz dítěti nevadí (pokud se nebavíme o extrému a to se zde opravdu nebavíme). Pokud musíš z 0 do -18 tak si tam někam připrav další větší kabát, nebo deku co přes sebe přehodíš. Nevidím v tom problém.
Tak pokud jsi zvyklá chodit do tak mrazivých prostor, tak to určitě tvé mimčo nijak neohrozí.
Chtěla jsem napsat totéž, co @drakenn - vzhledem k tomu, že tam už evidentně nějakou dobu pracuješ, jsi asi na mráz zvyklá, takže bych strach neměla.
Jinak ano, zaměstnavatel může neprodloužit smlouvu těhotné, bohužel jsem to tak měla, naštěstí mi to aspoň vyšlo tak, že jsem mohla rovnou nastoupit na PPM.
Tak samozřejmě jsem zvyklá, asi jsem to včera špatně zformulovala.
Chtěla jsem se jen ujistit, že je vše v pohodě a nevěděla jsem co s tou smlouvou 😊
Takže se všem omlouvám za nedorozumění a jen jedna rada pro vás, nebuďte tak jízlivé holky 😉
@journals až budeš opravdu těhotná 😂
Chci se zeptat a nemyslím to jízlivě ani rýpavě, ale opravdu mě to zajímá..jak se pozná těhotenství 3+3 tt?
@honatko092 nepozná, je to jen teoretický předpoklad a víra, že to možná vyšlo.
Ale já třeba jsem měla // v 3+6. Nicméně jsem to ještě tak týden nebrala jako jistotu (může být biochemko nebo velmi raný SP), u Dr jsem byla nejdřív v 5+0.
@honatko092 tak jak zodpověděla paní předemnou.
Víra v to, že to vyšlo a že to není biochemko.
Pokud je ti dobře a práci zvládáš tak s oznámením počkej. Je to brzy na oznámení. Já chtěla pracovat co nejdéle,ale nešlo to. Pokud ti jde o chlad víc se obleč. Ale pokud se neklepeš zimou je to v pořádku. Miminko je dobře chráněno uvnitř tebe. Hlavně zachovat klid