PPM příliš vysoká?

liska01
9. únor 2015

Ahoj, od 16.1. jsem na mateřské dovolené a dnes mi přišla na účet PPM. Né, že bych si chtěla stěžovat, ale přišla mi prakticky taková jakou bych za tu půlku měsíce dostala výplatu, což je divné, když je PPM 70%! Nerada bych se rozšoupla a úřad mi to pak sebral. 😀
Pochopila jsme to tedy správně? DVZ je vlastně hrubá průměrná mzda na den, vypočtená z mé roční průměrné mzdy. Pak je tam denní výměr, což je těch 70% z DVZ. Denní výměr se mi vynásobil 16dny, což jsou ty dny co jsem byla v lednu na mateřské a celé mi to přišlo na účet, ale vždyť je to pořád v hrubém,ne?!? Když bych si ten denní výměr přepočetla na celý měsíc, tak je to moje mzda v čistém a né těch 70%.... Fakt tomu nerozumím.
Dík za osvětlení těm, co tomu rozumí.

nadja73
9. únor 2015

rekla bych, ze to je v poradku, taky jsem to tak mela a nikdo mi nic nesebral a nezapomen si pak zazadat o proplaceni dovolene, to teprve budeskoukat 😉

mon_88017
9. únor 2015

Nebralas nějaký mimořádný odměny v posledních měsících zaměstnání, než jsi odcházela na mateřskou? Já něco málo měla a ono se to pak spočítalo tak, že mi PPM chodila asi o dva tisíce vyšší než normální výplata.

liska01
autor
9. únor 2015

@nadja73 Já se hrozně bojím jásat. 😀 Ale je fakt, že se mi za rok třikrát měnil plaťák, do toho nějaké odměny, mě totiž i připadá, že počítají i s šíleně vysokou hrubou mzdou. Ale asi to tak může být. Abych si to sama spočetla, tak bych musela do práce, plaťáky nám chodí na intranet a na ten se z domova nedostanu.
Ale prostě mi připadá reálná úplně jiná částka...

eileenk
9. únor 2015

Myslím že to bude dobře - všechny kamarádky mi říkaly, že mateřská jim vycházela královsky, pokud má člověk výplatu občas menší a občas větší s prémiemi, tak na PPM fakt vydělá.

mon_88017
9. únor 2015

@liska01 pokud ti zvedali plat a měla jsi i ty odměny, tak je možné, že výsledná částka na účtě byla příjemným překvapením. Užívej si ji, dokud to je, rodičovský příspěvek je jiný kafe 😉

liska01
autor
9. únor 2015

@mon_88017 Kupodivu jsem měli odměny v listopadu i prosinci! Teď jsem koukala, že to dohromady bylo cca 7 tisíc. Že by to až tak hlo s PPM?

zmrz_lina
9. únor 2015

PPM je 70 % hrubé mzdy, takže to v podstatě vychází +- stejně, jako čistá mzda, když chodíš do práce 😉

liska01
autor
9. únor 2015

@zmrz_lina Aha! To mi vůbec nedošlo!! Tak jo, já začínám jásat! 😀

xpila
9. únor 2015

@zmrz_lina Jak pro koho, jsou tam redukční hranice, takže to platí jen do určité výše mzdy.

nadja73
9. únor 2015

@liska01 neres a raduj se, neboj, oni se nespletou ve svuj neprospech a uzivej si to, nez ti prijde prvni rodicak 😎 😉

bbibianca
9. únor 2015

Holky, tak to jsem ráda. Já jsem na neschopence a už ted mám z toho hrůzu jak to zvládneme 🙂

liska01
autor
9. únor 2015

@nadja73 Je mi to jasné, že nastanou krušné časy. Ale teď mi připadá, že by se dalo z té mateřské i něco ušetřit, opravdu jsem počítala s něčím horším. 🙂