Pozdější nástup do práce po 3leté RD

lenkas1982
5. říj 2018

Ahoj, čeká mě nástup do práce po RD a chci se zeptat, jestli někdo neřešil podobný problém.
Vracím se tam, kde jsem pracovala před mateřskou. Tři roky budou dceři na konci listopadu, ale já chci začít chodit do práce až od nového roku. Co jsem se snažila zjišťovat, tak taková prodleva se běžně vykrývá neplaceným volnem. Můj dotaz je, jestli to znamená, že tedy musím oficiálně nastoupit už na konci toho listopadu? Jde to nějak udělat, abych oficiálně nastoupila až od toho ledna? A jak případně postupovat?

ireniq
5. říj 2018

Já to měla právě tak, malej na konci listopadu, předně jsem se s velkým předstihem domluvila, že chci nastoupit až od Nového roku, a pak někdy v tom listopadu jsem napsala jednoduchou formální žádost, že žádám o neplacené volno od ... (den po jeho 3.narozeninách) do 31.12. a bylo to...jestli ještě něco řešila za mě paní na osobním, to nevím.

lenkas1982
autor
5. říj 2018

@ireniq Mně jde právě o to, jestli to znamená, že oficiálně nastupuju už v tom listopadu (a pak mám měsíc a něco neplacené volno) nebo až v tom lednu. Jde o státní správu, systemizovaná místa a dělají jim tam s nimi nějaké čachry, nadřízený bude mít asi problém mít na konci listopadu k dispozici volné místo, ani ne tak pro mě jako pro kolegyni, která mě zastupuje a bude tam po mém návratu zůstávat. Mně by to bylo celkem jedno, jestli budu mít oficiální nástup na konci listopadu nebo od ledna, jestli to ale vůbec je možné.

ireniq
5. říj 2018

Aha, tak to bohužel nevím, mám zkušenost jen s tou praktickou stránkou 🤐

mazgutka
5. říj 2018

Já šla do nové práce měsíc před ukončením na dohodu, na HPP po ukončení RD. Ale nešlo by se zkusit optat na úřadě o prodloužení RD? Na ty tři měsíce? Dávky už vyplácet nebudou, ale co sociální a zdravotní? Je to bordel v tomhle státě :(

lenkas1982
autor
5. říj 2018

@mazgutka Jj, zkusím se zeptat na úřadě, ale zkouším i sondovat, jestli někdo nemá podobnou zkušenost, ať mám víc informací. S tím prodloužením mě to právě taky napadlo, ale co jsem hledala na netu, tak se všude píše jen o prodloužení do 4 let a ne o prodloužení třeba o měsíc, dva. A navíc, co všude píšou, že už do těch 4 let to není vlastně rodičovská, ale právě neplacené volno, protože rodičovská může být dle zákona max do 3 let věku dítěte.

mavanka
5. říj 2018

V práci požádat o neplacené volno do 31/12, od prvního normálně nastoupíš, pro ně jsi zaměstnanec celou dobu, jen v mimoevidencnim stavu. Oak dojdes na svou zdravotní pojišťovnu a nahlasis se jako osoba pečující o dítě, oti za Tebe budou platit pojištění, dokud zase nezačne v lednu zaměstnavatel. Pracak, který Ti vyplácí řidičák, žádné info o ničem nepotřebuje.... aspoň když já to řešila, tak to tak bylo.

mavanka
5. říj 2018

Ne řidičák ale rodičák... atd.,, můj telefon je holt chytřejší, než já 🙂

mavanka
5. říj 2018

Ještě k těm pojmům - z hlediska zaměstnavatele jsi nejdřív na mateřské a pak na neplacenem volnu, celou tu dobu.... mas nárok mít to volno do čtyř let, ale jen do tři let Ti zaměstnavatel musí držet místo... to, kolik let pobiras rodičovský příspěvek, je zaměstnavatelů jedno, takže můžeš mít peníze na dva roky a klidně být doma tři a půl, to musí vědět ta zdravotní pojišťovna

lenkas1982
autor
5. říj 2018

@mavanka Takže z pohledu zaměstnavatele bude můj status pořad stejný jako ted az do konce toho roku, do mého reálného nástupu? Neni to tak, ze zaměstnance, ktery je momentálně na mem místě jako zástup, musi úderem konce me RD (tj. na konci listopadu) přeřadit na jiné misto?

mavanka
5. říj 2018

Oni ho nemusí vyhodit ani přeřadit, oni ho klidně můžou nechat dělat tvou původní práci a Ty nastoupis na něco jiného podobně úrovně. Nejsou Ti povinní držet stehné místo...

mavanka
5. říj 2018

@lenkas1982 ono záleží, jak to u vás záleží a jak to máš domluvené, jestli na Tebe do toho ledna počkají - tj schválí Ti to volno... no ani plat nemusíš mít stejný jako před Md... jedes nanovo...

mavanka
5. říj 2018

@lenkas1982 ale nechci strašit, nejdůležitější v tomhle je zajít do práce a domluvit se, jak a kdy se máš vrátit, případně jim nabídnout, že můžeš nastoupit klidně až od ledna....

urtica
5. říj 2018

@lenkas1982 Měla jsme to stejně. Jediný způsob, jak to lze udělat, je domluvit se se zaměstnavatelem na neplaceném volnu - on Ti ho může a nemusí poskytnout. V případě neplaceného volna z důvodů péče o dítě do 7 let za Tebe hradí zdravotní pojištění stát - toto by měl ošéfovat zaměstnavatel a domluvit to s pojišťovnou, sociální za Tebe neplatí nikdo. Zaměstnavatel nemá povinnost držet Ti do 3 let věku dítěte stejné místo - pouze "místo".

lenkas1982
autor
5. říj 2018

@mavanka Ono je to právě trochu složitější v tom, že jsem byla na vedoucí pozici, ale nebudu se na ni vracet. Ta kolegyně, co mě zastupuje, bude na té vedoucí pozici pokračovat. Jenže kvůli služebnímu zákonu personálka říká, že já se musím na to své vedoucí místo vrátit a pak se ho vzdát. A protože původní místo zastupující kolegyně obsadili někým jiným (za souhlasu všech, jinak to nešlo), musí se teď pro ni hledat jiné řadové systemizované místo, na které se přeřadí, až já se vrátím, a následně se v podstatě prohodíme. A teď jde o to, jestli to systemizované místo potřebujou mít k dispozici ke konci listopadu nebo to stačí až od ledna. No prostě státní správa, blázinec.

lenkas1982
autor
5. říj 2018

Není problém v tom, jestli mi budou nebo nebudou držet místo, to je vše domluvené, chodím tam už teď na DPČ, řešíme to dlouhodobě, že se vrátím od ledna, jen teď vyvstal tenhle problém, který jsme si doteď nějak neuvědomili.

j.a.n.i
6. říj 2018

@mavanka Kdyz o tom nic nevis, tak radeji nic nepis, to co si stvorila je naprosty blabol.

j.a.n.i
6. říj 2018

@lenkas1982 Tenhle problem si musi vyresit zamestavatel, teoreticky by melo byt realizovatelne jak to, ze ty se v listopadu vratis, prohodite se a tobe vzapeti schvali neplacene volno i to, ze ti schvali volno rovnou a saradu budou delat az pak. Ale tedy pokud tam ma nekdo smlouvu na urcito do konce tve rd, tak ta mu kazdopadne skonci v tom listopadu.

mavanka
6. říj 2018

@j.a.n.i a která část toho byla blábol? to, že bude vlastně dál na neplaceném volnu?Vždyť ty jsi nenapsala nic jiného.... že může být do ledna na neplaceném volnu - musí o něj požádat zaměstnavatele a ten může a nemusí vyhovět....a s tím, jestli na její židli teď někdo sedí nebo ne, s tím nesouvisí, to je starost zaměstnavatele...

j.a.n.i
7. říj 2018

@mavanka No, jednak ta, ze po konci MD je na neplacenem volnu, po MD ma zakonny narok na RD, kteta je do 3 let veku. A na zadne volno na 4 roky taky narok nema, tedy druhy blabol.

mavanka
7. říj 2018

@j.a.n.i to není blábol, po skončení mateřské dovolené jsem posílala do práce žádost, že žádám o neplacené volno z důvodu péče o dítě do...… (datum)….ten termín byl u mě 2,5 roku dítěte, příspěvek jsem měla na dva roky.... když jsem to pak potřebovala prodloužit, znovu jsem žádala o prodloužení neplaceného volna o tři měsíce....

Stejně jako jsem nepsala, že zaměstnavatel musí držet místo čtyři roky.... jen tři... takže je třeba se domluvit, jestli to umožní a že je to na domluvě se zaměstnavatelem, jestli jí budou chtít od listopadu nebo až od ledna a do té doby na neplaceném volnu....

j.a.n.i
7. říj 2018

@mavanka Že ty si posílala blbou žádost je ale tvůj problém a opravdu to neznamená, že to tak je.
A psala si, že každý má nárok být 4 roky doma, což je pitomost, jako napsat, že každý má právo být 4 roky doma a pak tvrdit, že se musí domluvit, zda to zaměstnavatel umožní je pitomost sama o sobě, tak buď na to má nárok a pak se nemusí domlouvat nebo na to nárok nemá.
Sečteno a podtrženo, píšeš bláboly a akorát mateš ty, co se v tom neorientují.

mavanka
7. říj 2018

čtyři roky doma být může, to je pravda, ale práci jí musí držet jen tři roky, to jsem psala hned druhým dechem, myslím, že to nikdo nemohl pochopit špatně.... záleží na domluvě, to jsem taky psala.... ale to nemá smysl s Tebou, hledáš problém, kde není.... A žádost jsem psala tak, jak to po mě tenkrát na personálním chtěli.... nicméně hlavně že tu máme Tebe a ty se orientuješ perfektně 🙂, btw, dřív jsem Tě měla za odborníka, teď Ti to hodně stouplo do hlavy.... ☹

blondynka400
7. říj 2018

@mavanka nechci se zastávat j.a.n.i., myslím, že se to dalo napsat trošku mírněji. Asi to nemyslíš špatně, ale řada věcí co píšeš opravdu není správně a je zavádějící....

j.a.n.i
8. říj 2018

@mavanka Tak pak ale muze byt doma cely zivot, kdyz da vypoved z prace, stejne jako by ji musela dat, pokud by chtela byt doma ten 4. rok a zamestnavatel s tim nesouhlasil. Ovsem diky tve skvele rade by to nekdo nemusel resit, a dostal by od zamestnavatele ukonceni pro hrube poruseni pracovni kazne, jo s tim se perfektne hleda prace, zvlast s malym ditetem.
Jo a staci se podivat na reakci zakladatelky na tvuj prispevek a hned vidis prvniho, kdo to diky tobe pochopil spatne, protože stejne status po tretim roce jako pred nim nema. Misto uznani chyby se to snazis hazet na okoli...

lenkas1982
autor
8. říj 2018

Prosím, nedohadujte se tady tímhle způsobem, jde to i jinak.
Já si z téhle diskuze odnesla následující:
Žádné prodloužení RD o měsíc, o které bych žádala na ÚP, neexistuje. Musím prostě požádat o neplacené volno u zaměstnavatele. S ÚP už to řešit nijak nemusím.
Chápu, že můj status není stejný ve smyslu, že mi nemusí po tom 3. roce už držet místo, to je mi jasné, ale o tohle se v mém případě naštěstí nehraje. Jsme domluveni na mé pozici za souhlasu všech.
Co mi ještě není jasné a je v podstatě to, co mě teď zajímá, jestli mi ten člověk na mém místě musí uvolnit pozici ke konci listopadu nebo až od ledna.

Mmch, já dávala papír, že žádám o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte, ne o neplacené volno, teď jsem se na to schválně dívala.

lenkas1982
autor
8. říj 2018

A taky, že je důležité, jakou smlouvu má kolegyně, to jsem si neuvědomovala a nevím to.
Každopádně děkuju všem, dám vědět, jak to dopadne.

bamak
8. říj 2018

@lenkas1982 Být tebou zavolám do práce na personální, tam ti poradí. Zaměstnavatel ti "musí" držet místo 3 roky (nemusí to být stejná prac. pozice). Ale klidně ti ho může držet i déle, proč by nemohl? Na sociálce buď můžeš zažádat o prodloužení RD- a oni ti přepočítají platby, nebo se nahlásíš jako osoba pečující o dítě a nebudeš platit zdravotní, ale ani dostávat příspěvek protože už vyčerpáš těch 220tisíc. Takže v podstatě záleží na zaměstnavateli jak to bude chtít-buď ti řekne, že musíš nastoupit, nebo řekne ať nastoupíš a vezmeš si neplacené volno, nebo řekne ať nastoupíš až v lednu.

j.a.n.i
8. říj 2018

@bamak Na UP se neprodlužuje RD, ale pobírání rodičovského příspěvku a jako zaměstnaná se nehlásí na pojišťovně jako osoba pečující, to dělá zaměstnavatel, pokud se dohodnou na tom neplaceném volnu a ona mu dá čestné prohlášení, že dítě nechodí do školky na víc jak ty 4 hodiny.

bamak
8. říj 2018

@j.a.n.i Věřím, že to formuluješ zcela přesně a správně. Každopádně například já jsem se hlásila jako osoba pečující sama. Řekli mi to tak v práci, tak jsem to udělala. Jestli je to ten "správný" úřední postup nevím, řekli mi zavolej, zavolala jsem a bylo vyřízeno 🙂. Takže tonejspíš jde i takto😉

urtica
8. říj 2018

@bamak Ahoj, a kdy to bylo? Řešila jsem to tu nedávno a je to opravdu tak, že na pijišťovnu to hlásí zaměstnavatel...byla jsem to dokonce nahlásit na pojišťovně a tam mi řekli, že to nemůžu udělat já, ale zaměstnavatel...plus je potřeba to čestné prohlášení.