Ahoj holky, mám takový možná hloupý dotaz, ale trochu mě překvapila personální z práce a jelikož jsem člověk až moc poctivý, tak mi to teď vrtá hlavou a pořád na to musím myslet. Je nějaká povinnost ze zákona ze strany zaměstnance hlásit se během neschopenky? Hlásit důvod neschopenky? Jak dlouho na ni ještě budu a co všechno podstupuji a jak se to vyvíjí ... atd.? Jsem teď na neschopence měsíc, řešíme IVF, bohužel v tuto chvíli je to opět posunuto, jelikož po různých vyšetřeních se přišlo na něco a musíme brát antibiotika. Čeká mě nejspíš i laparoskopie, ale doufám, že už na jaře by mohlo IVF proběhnout. V práci o tom nikomu nechci říkat, co všechno musím absolvovat, takže jsem akorát na začátku neschopenky řekla, že musím na laparoskopii a zatím to vypadá cca na měsíc. Bohužel díky antibiotikům se to stále prodlužuje a štve mě to. Vůbec jsem neměla v plánu do práce hlásit: např. Teď beru 2. antibiotika, laparoskopie se odsouvá atd. Přeci to není mou povinností ne?
A proč se na to ptám? Byla jsem v práci podepisovat daně a personální mě zastavila, že jak to se mnou vypadá a kdy se vrátím? Tak ji říkám, že ještě určitě ne, že mám hodně lítání a starostí. Na to nic neřekla a pak se se mnou loučila a říká a tak dávejte vědět hlavnímu, jak to s vámi vypadá, ať ví, co s vámi je? Tak tímto mě dostala a říkám si, co mu mám jako volat? Co bych mu řekla? Když o tom, co absolvuji nechci nikomu říkat.. Docela mě teď ovládl strach, abych z toho pak neměla prů*er, že jsem se třeba půl roku neozvala.
Nemáte některá zkušenost s dlouhodobou nemocenskou? Hlásili jste se často zaměstnavateli, jak to s vám vypadá?
Jo a jen tak navíc, moje práce je obyčejná dělnice ve výrobě, chápala bych to třeba, kdybych pracovala jako účetní nebo jiná administrativní práce, kde je zástup nutný..
No já tam mám razítko praktického doktora, takže spíš netuší, ale mezi kolegyněmi se o tom určitě šušká, ale jestli se to doneslo dál, to nevím.. Aha, no nejspíš tedy budu muset dát vědět, že návrat jen tak neplánuji, pokud vůbec..
Beru to jako slušnost. Když můj podřízený byl dlouhodobě marod, tak jsem očekávala, při každém prodloužení neschopnosti, ze mi dá vědět. Ono než to propadne z HR, že je neschopenka prodloužena... Stačila sms, mám to prodlouzene o tři týdny ale bude to asi na delší dobu, zatím se to nelepší.
povinnost to není, nicméně pro zachování dobrých vztahů je asi lepší se ozvat a dávat o sobě trochu vědět. Já jsem se takto ohlašovala i když jsem byla na MD/RD o oběma dětmi, celkem jsem byla mimo 4,5 roku a myslím, že to bylo jen k lepšímu. Cca rok před plánovaným návratem jsem to oznámila a pak jsem se "hlásila" častěji.
Povinností s čím jsi na neschopnosti určitě není,ale je fakt že se má dát vědět zaměstnavateli jak dlouho asi potrvá.Je to slušnost ozvat se.
hele povinnost to neni... ale z pozice HR - ja fakt potrebuju u lidi na neschopence vedet kdy se vratej... jak s nima pocitat do smen, jestli hledat nahradu, jak s rozpoctama, budgetama... Kdyz ty nejsi, nekdo to musi vykrejt za tebe... Musim nekomu davat prescasy, musime to nejak resit... To ze se pta co presne ti je neni o zvedavosti, spis aby si udelala ramcovou predstavu o delce nepritomnosti... Muzes rict skoro cokoliv (beru antibiotika, odsouvaji operaci...) ale ramcove nepritomnost fakt rekni... dobra vymluva je traveni (idealne zlucnik - mela bys duvod laparky)... ale z pozice firmy, oni to potrebuji vedet...
@nell85 Jak píší jiné maminky, povinnost ne ale slušnost rozhodně a pro zachování dobrých vztahů v práci, pokud se tam chcete někdy vrátit, nebo pokud někdy budete s někým s kolegů pracovat. Když jsem byla nadřízená já, jedna zaměstnankyně byla několik měsíců PN, pořád jenom prodlužovala, jednoho dne dorazila, přinesla papír, že je těhotná a od dalšího dne nastupuje na rizikové (nic jí nebylo, pouze chtěla být doma, já to respektovala, když k tomu měla papír od lékaře). Já to i tušila pár týdnů ale co jsem měla dělat. Její práce na full time dělala jiná kolegyně a po nástupu na rizikové jsem její práci musela rozdělit mezi ostatní a sebe. Všichni naštvaní, protože to odnesli všichni. Když se po letech vracela, pár lidí tam pořád bylo a někteří nezapomněli.
@gita17 Zaměstnavatel obvykle nezaměstná náhradu, když má někoho na PN a neví na jak dlouho. Nic jí nebylo, jelikož po porodu přišla miminko hrdě ukázat a chlubila se, jak si úžasně v těhotenství odpočinula a jak všechno proběhlo bez problémů. Tak prosím "kroťte hormon" nikdo si nic nedomýšlel.
@nell85 Jak uz tu padlo nekolikrat - povinnost to neni, ale slusnost rozhodne ano. Nemusis nikomu hlasit s cim marodis, ale nadrizeny by mel vedet zhruba dobu neschopenku. Myslim to, ze se prodluzuje. Osobne tedy taky nepovazuji za stastne rict personalustce, ze mas hodne starosti a litani. To bych radeji rekla, ze atb nezabiraji.
Ja jsem na PN zatim 3 dny (kvuli revizi delohy po zamlklem tehotenstvi ☹) a uz to se mnou v praci vypada nahnute. Na nastup zpet se jeste vubec necitim ani fyzicky, o psychice radsi nemluvim, i doktor mi to durazne nedoporucuje, ale mam realnou sanci, ze po navratu dostanu vypoved. Hlasit by se ze slusnosti melo, ale ani to nezarucuje, ze se zamestnavatel s vami nerozlouci. 😔
@irca_koblizkova Hele a z jakýho důvodu by ti dali výpověď? Tím myslím právního. Asi jsem naivní, ale zákoník práce to má vcelku jasně stanovený.. Jinak je mi líto tvojí situace, prošla jsem si nedávno též potratem, ale aspoň jsem se nemusela bát o práci 😕
@vineta To realne nevim, je to zatim jen na tajno od kolegyn..zvesti.. "jedna pani povidala.." ale bojim se prave toho, ze kdyz se treba za 2 tydny vratim, ze budu mit rovnou vypoved na stole. (Treba pro nadbytecnost, nebo ja nevim...) Ono je to nejak osetreno v zakone, jak jsi psala? Ja jsem totiz nikdy na neschopence nebyla, vzdy jsem si vybirala dovolenou... Tohle je moje prvni v zivote. Diky moc za odpoved. A🙂 jinak je to hrozny, porad se s tim nedokazu srovnat a rikam si "proc zrovna ja", protoze miminko jsme strasne moc chteli😢
@irca_koblizkova pokud ti dají výpověd z nadbytečnosti, tak máš nárok bejt ještě dva měsíce "ve stavu" - pracovat a pobírat mzdu a navíc nárok na odstupný (pokud pracuješ klasicky ve firmě na HPP). Zbavit se tě stylem "zabali si a běž" nemůžou. Je to protizákonné. Pokud tam situace "jedna paní povídala" opravdu je, důrazně doporučuju na neschopence překlenout měsíc (výpověd by začla běžet až pak březen a duben, takže bys byla až od května bez práce) a trvat na zákonném odstupném... Není to taková sranda někoho vyhodit jak se může zdát!!!! Jen je třeba znát svoje práva...
@irca_koblizkova V zákoníku práce jsou přesně stanovený důvody výpovědi, tak kdyžtak koukni, popřípadě si trochu pogoogluj, abys byla připravená, ať tě kdyžtak nezaskočí, ať víš, na co nemaj právo. Ani ta nadbytečnost neni zrovna jednoduchá- pokud by pak na tu pozici přijali někoho jinýho, bylo by to napadnutelný. Kdyby to na tebe zkoušeli, hlavně jim bez rozmyslu nepodepisuj dohodu, respektive nic jim nepodepisuj, kdyžtak se pak poraď třeba tady na koníkovi, je tu spousta zkušených a ochotných holek 😉.. Oni holt často spoléhají na to, že se člověk nestihne nebo nechce bránit 😕.
A s tím potratem chápu.. taky jsme chtěli, čekali jsme první, pocity podobný.. ono to zas bude dobrý ❤️
@anetka1701
@vineta Dekuju moc, holky, zkusim na to juknout a neco si vygooglit a kdytzak bych se jeste potom zkusila poradit i tady. 🙂 Jste moc hodne, fakt dekuju! ❤
Téda to je reakcí, to jsem ani nečekala, děkuji moc za ně 🙂. Přiznám se, že kdybych nezjišťovala z okolí od lidí, co měli dlouhodobě neschopenku, jak to měli s hlášením se v práci, tak bych tuto diskuzi nezakládala. Jelikož mi většina řekla, že i když byli doma třeba půl roku, tak v práci nic neříkali, prostě až měla neschopenka být ukončena, tak dali vědět, že se vrací, mezitím bylo logické, že dokud se neozývají, tak prostě s nimi nemají počítat. Proto mi to nedalo po reakci personální a založila jsem tuto diskuzi. V práci jsem již dala vědět, že se neschopenka opět protahuje, ale že opravdu netuším, na jak dlouho to bude, ale že je budu informovat.
@gita17 Ok, mohla jsem to říct jinak, to je pravda, ale každého logicky smýšlejícího člověka určitě napadne, že pod slovem lítání a starosti si má vybavit jen a jen zdravotní problémy, nic jiného a že o nich nechci mluvit. Určitě by mě doma doktor nechal jen tak, abych si vyřizovala své soukromé věci, to bych takového doktora chtěla vidět.
@barchen Abych řekla pravdu vracet se tam opravdu nechci, práce je to šílená a 5 let jsem ji snášel jen s vidinou, že otěhotním a půjdu na mateřskou, snažili jsme se z těch 5 let 3 roky a teď už se to bohužel nedalo kombinovat zabijácké tempo - doktoři x práce, a proto ta neschopenka. Jsou to dvanáctihodinové směny denní noční, takže s dítětem by se to stejně nedalo. A to že by tam za pár let mohli dělat jedni a ti samí lidé o tom hodně pochybuji, jelikož se to tam střídá jak ponožky, že si nestíhám kolikrát ani zapamatovat jméno, nikdo tuhle práci nevydrží dělat dlouho.
@irca_koblizkova To je mi moc líto, co tě potkalo. Taky mám za sebou jedno zamlklé těhotenství a tenkrát jsem se v práci spálila, že jsem řekla pravdu s čím jsem doma a hned to v práci každej věděl a pak když jsem se měla vrátit, tak to byl horor. Spousta lidí se mě ptalo, co tam dělám, když mám být těhotná a vysvětluj to každému. A od té doby nechci nikomu říct s čím jsem doma (ale stejně to asi většina tuší, že řešíme dítě), ale nemají to ode mně potvrzené. Jinak nechápu, proč by ti měli dávat výpověď? To mají tolik pracovní síly, že tě nepotřebují? Pokud ano, tak jedině s odstupným a 2měsíční výpovědní lhůtou, pokud ti teda třeba nekončí smlouva. A nechápu, co to je za chování, že zaměstnavatel začne vyhrožovat výpovědí, když jde člověk na neschopenku? Jsme přeci jenom lidi a ne roboti a zdraví je přednější. Je mi to moc líto, pokud máš takové zaměstnavatele? ☹ U nás spíš brečí o lidi, nikdo tam nevydrží, takže se výpovědi nebojím. I když jak se říká, nikdy neříkej nikdy, možný je všechno.
Jo a správně ti tu holky radí, ať nepodepisuješ žádnou dohodu, to bys pak neměla nárok na odstupné. Já se tak už jednou spálila v bývalé práci, kde jsem bohužel napsala výpověď ze své strany a to proto, že jsem naletěla na líbivé řečičky majitele firmy, který mi nasliboval kancelářské místo a skutek utek. Přišla jsem o odstupné a akorát to obrečela.
Holky s tou výpovědi po potratu, já to také zažila. Jde o to, že pro zaměstnavatele je potencionální matka zátěž. Podle me by tuhle siruaci vyresilo je te zateze zbavit a to je hlavne povinnost proplatit dovolenou, kterou si maminka na materske nahromadi...Pokud třeba mají několik maminek dlouhodobě na mateřske, tak to takhle konci. Mě řekli, že buďto okamzita výpověď z organizačních důvodů, tzn.dva platy odstupného, nebo přeřazení na jinou méně placenou práci na dva mesice a pak nazdar. Postavili to na reorganizaci důvody a na to, že moji nadřízení mi z čistá jasná přestali věřit a je potřeba jim vyhovět. Pravda to nebyla, po propuštění mi moji zahraniční nadřízení nabídli práci mimo ČR...
@nell85 tak na neschopence je razitko doktora, takze v praci podle toho muzou tusit, s cim marodis. Vyslovene hlasit, co ti je a jak probiha lecba samozrejme nemusis. Ten vyrok personalni chapu tak, ze je slusnost vedeni sdelit, zda se jedna spis o "pozitri se budu vracet" nebo "je to tak na rok", aby proste vedel, jak tvou nepritomnost resit - zda to par dni precka nebo bude spis muset hledat dalsi pracovni silu...