Potřebuji vypnout a nepracovat, co s pojištěním?

monanan
25. lis 2016

Zdravím všechny maminy a diskutérky. Potřebuji poradit kde se informovat, nebo kde si načíst info ohledně mého záměru.
Potřebovala bych se po přestěhování dát zdravotně a psychicky do pořádku, potřebuji chvilku nepracovat, ale chci si samozřejmě zaplatit zdravotní a sociální pojištění. Je to tak jednoduché? Nejsem živnostník.

taniik
25. lis 2016

Jsi zaměstnaná? nebo nezaměstnaná?

annasmyckova
25. lis 2016

jsi v pracovním poměru? co třeba si nechat napsat dlouhodobou neschopenku (psychiatrie -třeba jako vyhoření..) Mělo by to jít i když budeš na úp. Zašla bych se poradit za svým doktorem, je to normální, že někdy musí člověk restartovat.Přeju hodně sil!

monikagurthova
25. lis 2016

Nechala bych si napsat neschopenku to neni nic špatného. Ja mela neco podobného před cca 3 lety proste uz jsem nemohla a rano proste nevstala z postele nakonec jsem mela neschopenku 2 měsíce a dala se do kupy....únava a vyhoření to se muže stát každému

monanan
autor
25. lis 2016

Jsem zaměstnaná ve státním podniku, ale při přestěhování samozřejmě poměr chci ukončit. V neschopnosti jsou povolené vycházky 6 hodin denně, 2 hodky dopoledne a 4 hodky odpoledne.
A já potřebuji být pár měsíců časově nezávislá, ale mít všechno ohledně úřadů v pořádku a pak si najdu práci v míste bydliště......

monanan
autor
25. lis 2016

taniik - jsem zaměstnaná v státním podniku.

monanan
autor
25. lis 2016

anna smyckova - nechci neschopenku jsou tam povolene vychazky a ja potrebuji volny cas pro sebe vypadnout nekam bez strachu z kontroly.

monanan
autor
25. lis 2016

monikagurthova - jak jsem psala výše, nechci neschopenku, jde mi o to jestli je to tak jednoduché ukončit pracovní poměr, zaplatit si zdravotní a sociální a vyrazit třeba na měsíc na hory, nebo do jiné krajiny atd......

malinkaelinka
25. lis 2016

Není to problém, sama si zaplatíš zdravotní poj., vyridis ve své pojišťovně, sociální si platit můžeš a nemusíš...ja to takhle jeden čas měla, kombinovala jsem několik brigád a bylo to pro mě tehdy výhodnější...

mcellinka
25. lis 2016

@monanan Ahoj stačí až dáš výpověď, zajít na zdravotní pojišťovnu a nahlásit že si skončila v práci ( vzít raději výpověď sebou ) a budeš si platit pojištění sama. Sociální pojištění není povinné. To platit nemusíš 🙂

anetka1701
25. lis 2016

Ahoj. Jde jít na UP - tam bude i nějaká podpora. Jinak můžeš být "prostě doma" - a pojištění si platit sama. To se dělá tak, že se na pojištovnu přihlásíš jako samoplátce a budeš tam posílat měsíčně kolem 1200 (nevím přesně kolik to je, musela bych se podívat) a tím budeš mít placené zdravotní. Sociální platit nemusíš, pokud nemáš příjem. Jen pozor, nebude se ti tahle doba počítat do doby sociálního pojištění - takže na rodičák, na důchod... Ale platit si sociální jako samoplátce nejde :o)

j.a.n.i
25. lis 2016

@anetka S tím posledním nemáš tak úplně pravdu, dobrovolně si platit důchodové lze, tedy na důchod se pak tato doba počítá, nelze pouze platit dobrovolné nemocenské, tedy na neschopenku a PPM.

anetka1701
25. lis 2016

@j.a.n.i tak na to se musím zeptat v práci, protože na všech školeních mi všichni říkali, že to jde jen jako živnostník :o)

j.a.n.i
25. lis 2016

@anetka1701 Tak to si je buď špatně pochopila nebo by raději neměli školit... http://www.nemocenske-pojisteni.cz/cz/duchodove...

anetka1701
25. lis 2016

@j.a.n.i už jsem si to taky progooglila 🙂 tak jsem zase chytřejší.

anansie40
25. lis 2016

Jak staré máš dítě? Do věku 7 let se můžeš na zdrav. pojišťovně přihlásit jako osoba pečující o dítě a tím pádem ani to zdravotko neplatit.

mythologist
25. lis 2016

Jestli ti primarne nejde o zmenu zamestnavatele, muzes take pozadat o neplacene volno.

monanan
autor
26. lis 2016

Anansie40 - mam 5 lete dite, ale plati to i kdyz dite chodi do skolky?

monanan
autor
26. lis 2016

Mythologist - z duvodu stehovani potrebuji pracovni pomer ukoncit i kdyz mozna pujde prelozeni to jeste neni jiste🙂

mythologist
26. lis 2016

V pripade, ze budes na zdravotni pojistovne hlasena jako osoba pecujici o dite do 7 let, muze dite navstevovat skolku max na 4 hodiny denne. Hodiny v ramci mesice se nescitaji (jako kupr.kdyz skolku navstevuji skolku deti mladsi 2let). Drzim pesti 🙂

monanan
autor
5. pro 2016

Diky vsem;)