Pořád v práci. Jak postupovat?

vacel1
2. črc 2021

Prosím, nevíte některá jak postupovat? Mám v práci částečný úvazek 35 hodin týdně, chtěla jsem původně jen 30, ale to mi nechtěli dovolit. Přes léto (sezónu) mám odpracovaných někdy i více hodin než 35. Teď mi oznámili, že mi zvýší od 1.7. úvazek na 40 hodin, ale já nechci. Prý mám moc dovolené a tak si ji mám vybrat, když mi hodiny nevyjdou. Já bych si ji ráda vybrala normálně, ale nemám kdy. Nemá za mě kdo zaskočit, takže každé úterý, čtvrtek a sobotu musím být v práci, ty dny mezi by asi občas volno šlo, ale nechci si vybírat jen den a pak jít zas do práce, ostatní můžou i týden vcelku ☹ Mám 3 děti, nejmladší je 5 a já s nimi prakticky nejsem, úterý a čtvrtek dojedu domů v 8 a v sobotu o půl páté. Prosím, jak z toho ven?

meronym
2. črc 2021

@vacel1 Zmenit praci? Krome toho ti nemuzou navysit uvazek bez tveho souhlasu, takze si proste stuj za svym.

vacel1
autor
2. črc 2021

@meronym já kvůli dětem nemůžu, tady není nic, kde by se začínalo tak, abych je mohla rozvozit do škol a školky. Samy nemůžou, bydlíme uprostřed lesa ☹ autobus 2 km tím lesem. Stojím si za tím, ale já většinou ustoupím, neumím moc bojovat. Jenže tohle už je moc, je tu víc okolností, další úkoly... Nejsem žádný manažer, spíš dělník, ale já už fakt nemůžu. Jsem 5 dní v týdnu v práci, sice 3 dny jen do 12,ale jsem utahaná, unavená, bez nálady, vzpamatuju se až jdou děcka spát ☹

zelenaesmolda
2. črc 2021

@vacel1 prestehovat se?

eviicka
2. črc 2021

Nechce se mi hledat v zákoníku práce, ale myslím že je nárok na souvislou dovolenou.

Jinak ale stejně moc možností nemáš, ono zákoník práce je věc jedna a praxe věc druhá. Myslím, že nic jiného než dohoda nebo změna práce není. Ale třeba když uvidí, že to s případným odchodem myslíš vážně, tak se na vzájemnou dohodu budou koukat taky jinak.

vacel1
autor
2. črc 2021

Mělo tam být 6 dní v týdnu. Úplně volnou mám prakticky jen neděli a i to by teď mělo skončit. Stěhování by bylo řešení, jenže na to nemáme, resp. já nemám. Složité rodinné vztahy, to by bylo na dlouho. Jako pomohli mi po rodičáku, když jsem neměla kam se vrátit. Za ty dva roky jsem nemarodila, k doktorům si beru volno a objednávám většinou tak, abych ty dny, co mě nemá kdo zastoupit, byla v práci. Kdyby nebyl covid, tak ani na ošetřovném nejsem. I tak jsem opět ty dny chodila.

vacel1
autor
2. črc 2021

Já tam vlastně tak nějak proplouvám už 19 let, nejdřív brigáda, pak praxe na škole, zase brigáda, jednou VPP,... Znám tam ostatní zaměstnance, mám je ráda, jsouv pohodě, dobře spolu vycházíme. O to víc mě mrzí ty změny.

zuzineckah
2. črc 2021

@vacel1 děláš ze sebe osla. Svůj vděk už si vyjádřila, začni myslet na sebe a neutápěj se v nějaké nostalgii vůči ostatním. Na to doplatíš jen ty a tvoje děti. Dohoda musí být vždy oboustranná. Pokud se ti nové podmínky nelíbí tak se prostě ozvi.

jjasmina
2. črc 2021

@vacel1 přestěhovat se , změnit práci. Já ani po rodicaku bechci makat na úplně plný úvazek a věnovat se malé. Polud nejsi samozivitelka, tak fakt uvažovat o změně, máš tři děti a vyrostou strašně rychle

cherie24
3. črc 2021

@vacel1 mě tenkrát pomohla položit výpověď manažerce na stůl. Pak se ptali jestli si to nechci rozmyslet a trošku se zklidnili. Chodila jsem klidně 6x týdně 12 tky a manažerka se mi tenkrát vysmála, že jsem chtěla u nich pracovat, tak ať se vzchopim a makám, jak je potřeba. Výpověď zabrala.

lalolita
3. črc 2021

@vacel1 bohužel to mám stejné. Prvně jsem měla nastupovat na částečný úvazek max 20h/týdne. Bohužel manažer a vedení nebere ohledy,v tu dobu jsem byla samozivitelka a hrozně jim vadilo,když jsem šla na paragraf nebo marodit s dečkama. Odstartoval to první Covid,pak můj úraz 8tydnu noha v sádře. Od té doby se po mě vozí všichni. Vedení, vedoucí..... vygradovalo to měsíc zpět,kdy jsem řekla, ze nepojedu na nucenou návštěvu nezmíněné jedné ochutnávky a už mě hned chtěl manažer vyhazovat. Že stejně marodím pořád, víkendy mi vedoucí nedá....dohlédala jsem si nakonec smlouvu,kde mám DPP a mám mít opravdu jen 20h týdně,ale dělám většinou tak 30-35. Do toho teď pomsta od vedoucí a dělám Ob den 11ky,mám volno jen zítra. Děti nevidím, domácnost mi padá na hlavu. Jediné co ti můžu poradit je skončit. Já doufám,že otěhotněním,půjdu marodit a jen sem tam na ranní,jsem tak domluvená s vedoucí a s přítelem, psychicky už to nedávám. Hlavně dělám za minimální mzdu 95/hod. Doufám,že ty máš aspoň lepší peníz.

meronym
3. črc 2021

@lalolita DPP a jeste za takovy mrzky peniz. Ja platim i chuve, po ktere nepozaduji zadne vzdelani, 130,- Kc/hod. Taky vas slusne zneuzivaji. Strasne!

lalolita
3. črc 2021

@meronym a to prosím pěkně je věčný problém,ve všem. Jsem člověk,co se snaží odejít z práce a mít čistou hlavu, ale bohužel ne. Ve volnu,stále zprávy od vedoucí,co je špatně,co chybí....když jsem byla sama popravdě jsem vycházela z ruky do huby😣 hlídání jsem neměla,hlídala jen prababička a to byla fakt po týdnu kdy jsem dělala skoro celý týden 12ky,úplně vyřízena. Nemluvě o tom,že máme otevřeno 365 dní v roce,svátek nesvátek a žádné příplatky, odměny. Skončit jsem chtěla už od března,fakt jsem chodila domů s brekem. Jenže člověk jak skončí v téhle době,je problém opravdu najít práci se dvěma dětmi. A to jsem šla ikdyz jsem nemusela, v době uzavření první vlně Covid.

malanoha
3. črc 2021

Nejsem odbornik na pravo, ale rekla bych, ze zamestnanec ma narok alespon jednou za rok nárok na 14 dni dovolene vcelku. Ale chapu, ze spousta zamestnavatelu si na nejake zakoniky prace nehraje.. Pak uz jedine zmenit praci a/nebo se prestehovat.

meronym
3. črc 2021

@lalolita Hrozne je, ze postup zamestnavatele je totalne protizakonny, ale pokud se clovek boji o praci, tak drzi hubu a krok. Je mi z toho smutno.

kytickaaa
3. črc 2021

@vacel1 musíš bojovat a říct ne a neustoupit.

lalolita
3. črc 2021

@meronym snažila jsem se už i ozvat,ale bez úspěchu. Jestli se mi něco nelíbí,mám skončit.....

lalolita
3. črc 2021

@meronym to máš pak chuť se na všechno víš co?

lalolita
3. črc 2021

úplně vím prostě jak se cítíš....začali jsme se snažit o mimco,snad se zadari a půjdu na neschopenku a sem tam sem půjdu na ranní. (nemohla bych dělat normálně, tahám 20ti litrové krabice),už bych to tady prostě nedala.....psychicky mě práce zničila.

maxulekapcule
3. črc 2021

Jo, to znám moc dobře, neděláš náhodou ve družstvě? Za těch 6 dní v týdnu bych si ještě pískala

jancaroul
3. črc 2021

Dle zákoníku práce máš právo na 14 dní dovolené v kuse, ale ... čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, tj. on ti může přidělit termín čerpání :( Smlouva o změně úvazku se musí podepisovat předem, a musí jí podpisově odsouhlasit obě strany, jinak je neplatná. Pokud tvá pozice nemá zástup, jak čerpáš dovolenou?

vacel1
autor
3. črc 2021

@jancaroul nečerpám, max když jdu s děckama k doktorovi. Loni jsem měla 5 dní za sebou, ale to bylo jen jednou. Já nemocná nebývám, tak chodím pořád.

jancaroul
3. črc 2021

@vacel1 Asi se budeš muset začít bránit zákonnými cestami, pokud jsi nevyčerpala ani loňskou dovolenou, tak můžeš postupovat podle tohoto: § 218

(1) Čerpání dovolené podle § 211 je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody.

(2) Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 4 stanoveno jinak.

(3) Není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení.

vitezove
3. črc 2021

To zní, jako že si vlastně můžeš dost diktovat. Chce se to jen naučit bojovat za sebe. Nemá tě kdo zaskočit? No a? To je jako tvůj problém? Je to tvoje firma? Není, takže nezajímá. Ať si to zaměstnavatel vyřeší jak chce. Prostě si tu dovolenou vem. A dodatek o 40ti hodinách jim prostě nepodepisuj. Oni ti to dávají asi proto, aby ti nemuseli platit přesčasy. Tak je nedělej. Prostě jestli tam máš být (třeba) do šesti, tak se v šest zvedni a odejdi. Ať se děje co se děje. To je ta výhoda zaměstnání. Ano, jsi evidentně skvělý a loajální zaměstnanec a snažíš se co to jde. Ale proč? Zaměstnavatel se asi snaží ušetřit a tak tam jsi sama. Vůbec by mě to nezajímalo. Neboj se ozvat, těžko tě vyhodí když tam nemají za tebe ani náhradu. Prostě oznam, že to takhle dál nejde a že budeš teď pracovat přesně jak máš a ani o minutu navíc, a že pokud jim bude připadat, že toho zvládneš málo, ať najmou dalšího člověka, kterého ráda proškolíš. Ale fakt se musíš bránit. Nikdo jiný to za tebe neudělá.

vacel1
autor
3. črc 2021

@vitezove @jancaroul holky moc děkuji, já jim nic podepisovat nehodlám. Díky vám teď vím, že mi to jen tak zvýšit nemůžou. Já jsem spíš introvert, nehadám se a raději ustupuji, ale tohle se mi už fakt nelíbí. Uvidím ve středu.

volodka162
4. črc 2021

@vacel1 Drž se....já mám ještě 12,5 dne loňské dovolené. Plný úvazek....dělám co se dá. A bohužel náhrada za mne není, takže ano - mohu mít týden dovolenou, ale vím, že se hromadí a musím ji sama někdy dodělat. O to víc se mi nechce brát dovolenou. Tak jsem na sebe taky zvědavá jak dlouho tento nápor ještě vydržím ☹

vacel1
autor
4. črc 2021

@volodka162 mám taky 12 dní staré 🙂 jako kdyby nebyl covid, tak už mám možná i méně, ale takto nebylo kdy čerpat ani po těch dnech mezi.