Poloviční úvazek. Šly byste maminky?

18. zář 2022

Ahoj, máme dvě děti 4 roky a 2 roky. Naskytla se mi příležitost vrátit se do původní práce na půl úvazku, v práci jsem byla vždy moc spokojena. Starší chodí do školky, mladší by hlídal tatínek, když bych byla v práci, sám také chodí do práce, ale má nějaké dny volné. Manžel souhlasí. Já jsem taky spíše přiklonena k tomu jít. Přeci jen 4 roky doma, to už člověku hrabe, měla bych trochu rozptýlení. Peníze navíc se také hodí, ale nejsou nezbytne. Ale nebudu si vyčítat, že se ochudim o čas s dětmi? Nebude to moc velká honička? Jaké jsou vase zkušenosti?

hezz17
18. zář 2022

Sla bych ihned

bereni
18. zář 2022

Hele ja s mamou se vracela cca v roce na pul uvazku. Pohodova prace doma, na PC. Uz nikdy bych do toho nesla. Najednou je to starost, prestala jsem stihat veci doma a hlavne teda mela jsem pocit, ze te male nedavam vse. To je muj pripad - zalezi jak to mas ty nastaveno, jak budete doma fungovat. Neznamena, ze to budes brat jako ja 🙂

katule1990
18. zář 2022

Děti už nejsou úplný mimina. Já bych šla hned, kdybych měla možnost půlúvazku.

lobella
18. zář 2022

Kdyz by hlidal manzel,sla bych hned...pokud by muselo takhle male do skolky,tak ne...

sirinfirst
18. zář 2022

Přesně takhle jsem šla na půl úvazku, když byly malému dva, teď se budu taky vracet na půl úvazku asi z roce a třičtvrtě.

chris_n
18. zář 2022

Šla bych okamžitě

jako_mala_holka
18. zář 2022

Pokud to opravdu půjde, mám to v plánu po druhém dítěti, dělám dvanáctky ve zdravotnictví, takže bych měla třeba 7-8 pracovních dnů v měsíci, což je podle mě super, my teda budeme využívat i dětskou skupinu... Určitě bych do toho šla

leilinka1234
18. zář 2022

Nastoupila jsem do nové práce na půl úvazek, když byly dcery v podobném věku. Hlídala nám moje teta. Nelituji. Měla jsem nástup do práce pozvolný. Vracela jsem se k dcerám "odpočatá" a navíc ten příjem k rodičáku byl super.

shirilka
18. zář 2022

Běž. V práci přijdeš na jiné myšlenky, konečně budeš mít pocit že "něco děláš", lepší sebevědomí, víc energie pak něco s dětmi podnikat, já jsem doma dva a půl roku se dvěmk dětmi a konečně začínám taky něco dělat, protože už mi z toho fakt hrabe a chci se bavit s lidmi i o něčem jiném než o dětech 🤣

emillyhk
18. zář 2022

Šla bych. Sama jsem se chtěla vracet do práce (ne menší úvazek) v roce a půl, bohužel to neklaplo. Pokud i manžel tě podporuje, tak je to určitě fajn 😊

alilali
18. zář 2022

Ja bych nešla, ale mám to tak nastavené, doma jsem 2,5 roku a dva ještě chci být a užít si děti, protože pak už nás čeká jen školka, škola, práce, povinnosti, ale je to teda také tím, že těch pár korun navíc nepotřebujeme, byli by fajn, ale není to nutné a čas s dětmi je mi cennější.

drep
18. zář 2022

Šla bych. Děti nejsou kojenci, hlídání máš úplně optimální a ten oddych od hraní s kostkama za to stojí

badyr
18. zář 2022

Šla bych hned a vlastně jsem šla u obou dětí, když měly cca 3 měsíce. Chodím max na 5 dní a na dopoledne, kdy je doma manžel. Starší je buď ve školce, nebo jsou doma oba s tatínkem. Sám manžel mi řekl, že když se vrátím z práce, tak jde vidět, že mi to velmi prospívá. Sama vím, že pak nemám třeba potřebu tolik peskovat děti.

inssomnia
18. zář 2022

Chodila jsem na část úvazku hned po porodu do 2 let :D jsem ráda, že jsem pak zůstala pro změnu doma, ale od dětí 2 a 4 bych zase klidně šla 🙂 už si to umím užít i doma, ale v práci se vždycky cítím dobře, zvedá mi sebevědomí a taky jsem pak lepší máma.
Moje dítě bylo doma s babičkou. Pokud tě manžel podporuje a ta práce tě baví, tak to bude fajn rozjezd než pak nastoupit rovnou naplno...

pratensis
18. zář 2022

Taky bych šla. Sice ti práce vezme nějaký čas, ale dětem se to vrátí v podobě odreagované mámy. Čas s nimi užiješ o to efektivněji.

ee.liska
18. zář 2022

Šla bych klidně i na celý 😁

aneta15
18. zář 2022

Já dostala podobnou nabídku minulý týden. Nesla jsem. Hodně se to ve mě pralo. U nás je teda problém hlídání a do školky ani do podobného zařízení ho dávat nechci. Chci si ho ještě užít, pak už budu pracovat do konce života 🤪 ale mě to doma baví a peníze navíc nezbytne nepotřebujeme

janina228
18. zář 2022

Mě přijde, že návrat do pracovního procesu bude náročný se dvěmi dětmi kdykoliv🙈.. ale já osobně bych ten rok počkala, přijde mi to brzy jít od dvouletého (pokud bych z finančních důvodu nemusela).

barulina
18. zář 2022

Šla jsem v roce a půl na plný. Za mě, proč ne

aragonitka
18. zář 2022

Jasně, jdi do toho. Při rodičáku jsem studovala a mám teď nutriční poradnu a nelituju. Někdy se na tebe okolí bude dívat divné, ale fakt nemusíš být doma do 3 let věku dítěte, to je výhoda, ne povinnost. A půlúvazek je prima, budeš mít pořad dost času s dětmi a budeš se na ně o to víc těšit, když přijdeš i na jiné myšlenky.
Jinak na FB mám skupinu Nejsme nonstop mámy, kdyby ses chtěla vypovídat z nepochopení okolí nebo pokecat s mámami, které to mají podobně (i s mladšími dětmi než tvoje).

pratensis
18. zář 2022

Já ještě doplním, že já jsem měla půlúvazek po dobu 2 let po konci rodičáku, bylo k tomu víc důvodů. Takže jsem si to vyzkoušela a můžu zodpovědně prohlásit, že člověk v podstatě zůstává s dětmi a je tam pro ně, jen si na chvíli odskočí k práci. Poloviční úvazek je docela krátká doba, neodcházíš od dětí v tom fatálním slova smyslu (nadsázka 😉). Jestli máš hlídání a nemusíš děti šoupnout do institucí, o to líp. Zas to má svá úskalí v podobě toho, že během 50% času musíš často stíhat víc jak 50% práce. Ale to už je další věc, to záleží i na charakteru té práce, to už musíš zvážit ty.

maxulekapcule
18. zář 2022

Já šla na půl úvazku už v půl roce, hlídala mamka. Ve dvou letech šel do školky

Teď s druhým jsem zatím doma, ikdyz teda brigádě chodím už od pěti týdnů, ale vozím ho sebou.

Do prace bych chtěla po novým roce, bude mít pak 14 měsíců

jjasmina
18. zář 2022

Pokzd máte možnost hlídání, šla bych

bara88
18. zář 2022

A já bych teda nešla a spíš by mě mrzelo že se ochutíme o čas s manželem. Když přišel chlap z práce byla sem ráda že sme spolu a takto se vystřídate a skoro se neuvidíte

jako_mala_holka
18. zář 2022

Zapomněla jsem zmínit, že bych i ráda od půl roku druhého dítěte nastoupila na DPP, což jsou teda třeba dva dny v měsíci, budu muset brát jen víkendy, ale i tak to bude fajn, už jsem začala tento rok, když byly starší dceři necelé dva roky, bohužel jsem byla třikrát a pak mi bylo zle, protože jsem v průběhu toho měsíce otěhotněla, ale tentokrát to udělám dřív, právě hned, jak mi začne RD, manžel je ohledně dětí skvělý takže se toho vůbec nebojím 🙂 snad mi do toho nic nehodí vidle, jak u první dcery covid, to jsem měla celkem strach, abych domů něco nedotáhla

veunka17
18. zář 2022

Byla jsem na 1,5mesice (malé byly necelé 2roky) na záskok v práci na plný úvazek za nemoc a no teď mi nabízeli zase záskok, už jsme to nevzala... Jak mi ta práce chyběla tak už ne .. nestíhala jsem nic doma v práci nikde...
Jo a ještě jak píšou nademnou chyběl mi hodně čas s manželem

jana_zofie
18. zář 2022

S malou jsem byla od cca 10 mesicu na DPP dvě dopo v tydnu. V roce a pul zkraceny (0,2 ale uz jsem byla tehotna a planovala si naddelane vybrat jako nahradni volno, v praxi jsem tam byla 4 dopo v tydnu). Kdyby se nenarodil maly, sla bych od dvou let na puluvazek. Malou nejdriv hlidal muz, pak jsem to stridala s jeslemi. Z tech jsem ji pak ani nestahovala, libi se ji tam a posouva strasne dopredu. Nam to zazehnalo covidovou ponorkovou krizi, celkove jsme jako rodina byli stastnejsi. Male jsem se venovala mnohem intenzivneji a rekla bych, ze ty dny, kdy jsem byla v praci jsme toho spolu podnikly vic nez kdyz jsem byla cely den doma. Tam pribylo bordelu, to jo, ale vcelku to nikoho nezralo, protoze mel najednou kazdy jine zajmy nez resit neumyte misky a flek na podlaze... Az bude mit maly rok, chci se zeptat v praci, jestli pro me zas neco takoveho nemaj. Uz mi to taky zacina zase lezt pomalu na mozek a obcas si prijdu, ze si uz ani s tema deckama nehraju, jen u nich sedim a cumim. Pri praci to bylo jine, to jsem v te hre byla fakt vtazena.

martiniquest
18. zář 2022

Prijde na to. Budou ti v praci drzet misto az do 3let mladsiho ditete? Je nutne jit na 0,5? Ja jsem doma 6 let a v listopadu se vracim do procesu, na 0,8. Na jednu stranu se tesim a na druhou jsem v depresi, ze uz nikdy nebudu mit tolik moznosti planovat si veci, jak potrebuju, tak jako ted.

zmrzlinka
18. zář 2022

Šla bych a honička to asi trochu bude 😉

lennus
18. zář 2022

Zkus to, změnit to můžeš vždy a půl úvazek je v pohodě. Nastoupila jsem ve 3 letech syna na 3/4 úvazek do bývalé práce a nebylo to ono, po půl roce jsem dala výpověď. Teď mají děti skoro 9 a 4 a mám cca půl úvazek na dohodu a moc mi to vyhovuje. Jinak dcera začala chodit postupně do školky od 2 let, chtěla za bráchou a svědčilo jí to.