Podnikání při rodičovské dovolené. Poradíte, prosím?

18. říj 2023

Ahoj holky,
uměla byste mi prosím některá poradit ohledně podnikání při rodičáku? Moc nevím, na koho se obrátit. Věc se má tak, že mi teď v listopadu končí rodičák s tím, že jsem si ho měla prodloužit do konce roku a od nového roku nastoupit zpět do práce. Nyní to ale vypadá, že zpět nastupovat nebudu a začnu místo toho od nového roku podnikat na živnosťák.

Otázka zní, zda by pro mě bylo výhodné si rodičák protáhnout až do 4 let věku dítěte? Že bych měla ještě 10 měsíců podnikání na vedlejší činnost a tím pádem asi odváděla nižší odvody. Moc ale nevím, jak moc se mi to vyplatí a jak je to složité administrativně (10 měsíců vedlejší činnost, následně přechod na hlavní činnost a následné podávání daňového přiznání). Při hlavní činnosti bych jela v režimu paušálních výdajů 60 %. Přemýšlím tedy, zda ke konci roku rodičák ukončit a začít od nového roku podnikat normálně na hlavní činnost a neřešit v průběhu roku změny, nebo jestli zkusit využít možnost vedlejší činnosti. Moc tomu zatím nerozumím a už nemám příliš času na rozhodování.

Budu vděčná za jakékoli rady, příp. pomoc, na koho se s dotazem obrátit, kdo by mi vše relevantně vysvětlil. Moc díky 🙂!

cuuza
18. říj 2023

Určitě protáhnout rodičák, finančně je to velký rozdíl. Pak jen při ročním vyúčtování je to pár kliknutí navíc, žádný strach.

autor
18. říj 2023

@cuuza Děkuju. Já jsem právě někde četla, že se ale musím vejít do nějaké částky, abych neodváděla sociálku, že pak už to vyjde prakticky na stejno. Tak musím nějak pozjišťovat ještě toto + jestli se ta částka bere za celý rok, nebo jen za tu část (10 měsíců), co by to bylo na vedlejšák (předpokládám, že to druhé). Věřím, že to tak složité nebude, ale zatím ani pořádně nevím, jak to technicky budu hlásit a kam všude, že teď jsem na vedlejšák, teď už na hlavní a platím klasické minimální zálohy. Omlouvám se za hloupé dotazy, byla jsem celý život zaměstnanec a i všichni v mém okolí, tak je to pro mě úplně nové. Dost by mi pomohlo, kdybych si mohla s někým sednout, kdo by mi to pořádně z praxe osvětlil 😀.