Ahoj maminky, prosim vas, co je vše potřeba když si chci podnikat na rodičovske?
@pajinakerl
1/ živnostenský úřad - vybrat si předmět podnikání (případně u některých doložit vzdělání + praxi) - 1000,-, pokud jsi zaměnstnaná a chceš živnost na stejnou věc (např.účetní v práci a na ŽL), musíš donést potvrzení od zaměstnavatele, že s tím souhlasí
2/ zajít se zaregistrovat na finanční úřad
3/ okresní/městká zpráva soc.zabezpečení + zdrav.pojišťovna - nahlásit se jako OSVČ na vedjelšák
na živn.úřadě mi nabízeli, že to nahlásí všude sami, bohužel v tom mají binec a mě pak došlo, že dlužím XX tisíc na pojistném (samozřejmě jsem doložila, jsem jsem byla na MD/RD), takže se to pak vyřešilo, ale radši už všude chodím
Pokud chceš mít i provozovnu, info podají na živnost.úřadě (co je potřeba oběhnout atd.)
@pajinakerl
@blanka.k
Rodičak budu i na dale pobírat že? 🙂
@pajinakerl Ano 🙂
A jsi ještě zaměstnanec? Pokud ano, ŽL bude na vedlejší činnost, čili neplatíš zálohy na pojištění. Pokud nejsi zaměstnaněc, ŽL bude na hlavní činnost a musí se odvádět zdravotní, sociální a důchodové. Dohromady to činí něco přes 5 tis. i když si nic nevyděláš, tak pozor na to 🙂
@no_title nejsem zamestnanec, když jsme otehotnela davala jsem v praci vypověď,ale jsem ted na rodičaku
@pajinakerl Ze všeho nejdřív si najdi šikovnou účetní, která ti se vším poradí. A pozor jak píše @no_title, až ti skončí mateřská tak si musíš platit zdravotní a sociální. 😉
@citun jo to vim, moc dekuji holky
@pajinakerl ideální je prodloužit si RP na 4 roky - můžeš pracovat jak chceš, dítě ve školce a neplatíš min.zálohy 😉
no super dekuju..
@blanka.k
Ahoj, zřídit ŽL - mela bys aspon zhruba vedet, co chces delat, nez tam pujdes 😀 (na základě toho by tě meli z uradu nahlasit na MSSZ a ZP), pokud ne, muzes se nahlasit sama. K 31.3. podat danove priznani 🙂 Na FU Ti pak reknou, dle zivnosti, jake je procento pro priznani nakladu 🙂 Snad je to ode mne aspon trochu pochopitelne 🙂.