Holky mam sen...chtela bych si u nás zalozit detske centrum..hernicku kde si maminy v klidu vypiji kavu a deticky se mezitim skvele pobavi.. U nas ve meste zatim nic takoveho neni a po rozhovorech s ostatnima maminkama mam pocit?ze toto bude muj smer. Poradite mi prosim kde zacit? Diky za nazory :* Uvitam jakoukoliv radu >*
Já patřím mezi aktivní členky našeho mateřského centra (netroufám si říct mezi organizátorky, ačkoliv tam toho dělám docela dost) a teda bez dotací apod. bychom se nehnuli. Jsme teda neziskovka a taktak si vyděláme na nájem. Takže bys musela mít opravdu dobrou vizi, co a jak, protože na samotném mateřském centru nevyděláš. Musela bys spíš zavést něco jako Kulíškov v Praze - prostě hernu s případným hlídáním a to těžko říct, jestli by se uživilo. My u nás hlídání zavedli jednou týdně na dopoledne a to spíš pro maminky, co si potřebují oběhat nějaké úřady přípdaně doktory a nemají kam odložit děti. Týdně chodí tak možná čtyři děti. Jedno stabilně a zbytek se prostřídává, takže taky žádný terno. ALe ve větším městě to bude určitě o něco lepší.
@petra202 zajít si na živnost.úřad, zjistit jaké parametry musí splňovat místo, kde to bude (řeknou na hygieně kdyžtak), zjistit co potřebuješ ty - pokud to bude jen "kavárna"s dětským koutkem, tak to nebude zdaleka tak přísné, ale pokud bys chtěla nabízet i hlídání bez rodičů - jsou zas jiné nároky na hygienu, vybavení, i třeba na tvé vzdělání (známá má miniškolku a jsou buď vystudované učitelky, nebo mají dodělaný nějaký certifikát atd.)
jinak mi obecněpřijde, že teď je už docela útlum toho babyboomu, co byl před lety - vidím to tady na soukromých miniškolkách (někdy právě kvůli legislativě to nazývají "jen" hlídáním), v okruhu cca 1,5km je jich 5 a narváno jak 2-3roky dozadu nemají 😅 A jak píše @amabilis , bez dotací městských částí by se asi neuživily 😅
@sarkar hezký večer, nejsem sice zakladatelka diskuze, ale u nás v obci (7 tisíc obyvatel) byla zřízena na počátku roku kavárna s dětským koutkem, kde se prodávají, zákusky, koláčky, panna cota, makronky, zmrzlina, různé druhy kávy, ovocné pivo, domácí víno z jižni Moravy. Pořádají se tam besedy nejen pro maminky, prezentují se tam kosmetické firmy, mají tam i zvlášť místnost, v případě, že chtějí maminky pro svou ratolest uspořádat oslavu narozenin. V dětském koutku se nachází "hrací domeček", deskové hry, hračky, plyšáky, které nosí maminky, jímž již odrostly děti. Součástí toalet je i přebalovací pult. Nově teď začali pro děti podávat i kakao. Prostě byl to skvělý podnikatelský záměr, co tady v obci chybělo. Pochvalují si to i starší občané, kteří mají kam zajít na kávu a dvojku bílého, aniž by to byla klasická hospoda. Vede to jedna mladá maminka dvou dětí. Když tak můžete zkouknout její webovky: http://tvojekafe.cz/. A mohu říct, že tam mají pořád plno. Na besedy dokonce přijímají rezervace.
@hanule61 ty jsi úžasná! Díky moc. Tohle přesně je to, co bych chtěla i já. Moc díky! Hned přeposílám kamarádce, půjdeme do toho spolu. Pojmeme to mírně alternativně, protože jsme obě takové divné - besedy o barefootu, tradiční čínské medicíně, kamarádka děla bowenovy masáže, výklad karet, zdravě vaříme atd. atd.
Trochu se bojím, jestli bude zájem, všude na netu čtu o hernách ve velkých městech, 7tis, obyvatel už se aspoň trochu přibližuje k našemu počtu - 2500tis., ale nejbližší klasická herna, kde s dětmi vydržíš třeba dvě hodiny, je 30km daleko a je dost malá, takže předpokládám, že s rozumnou cenou by se k nám sjížděli lidé i z okolních vesnic...Kdyby Tě ještě cokoliv napadlo, sem s tím prosím 😉 Ještě jednou moc děkuju.
@sarkar jsem ráda, že jsem Tě inspirovala. Oni taky pořádají besedy o zdraví, o józe, o zdravé výživě, i besedy na téma domácí násilí, jak má samoživitelka zvládat finance, bydlení, péči o dítě, nástup do práce, nebo během mateřské shánět brigádu, práci na doma (home office), případně 1/2 úvazek. Občas tam mají studentku pedag. fakulty, která si s dětmi hraje a maminky si v klidu mohou dát kafe. Prostě v první řadě je třeba poshánět kontakty na dodavatele a pak na různé přednášející. Mají i facebookové stránky: Tvojekafe.cz. Tak můžeš juknout, jaké tam jsou ohlasy. Majitelka pravidelně aktualizuje co nabízejí a jaké připravují besedy. Přeji Vám úspěšný start a věřím, že i při tak malém počtu obyvatel, budete mít úspěch. Ještě podotýkám, že prostory jim pronajímá město celkem za pakatel 4 tisíce korun. A přesto, že tam nabízejí zákusky, dorty a různé druhy káv od 35,- Kč. , tak jsou bezkonkureční a velice chutné hodně se prodávají i si hosté odnášejí s sebou, v případě, že mají nějakou oslavu doma.
U nás je tato kavárna s děckou hernou,ale myslím, že tam moc lidí nechodí. Pak je důležité i pravidelně čistit hračky,kvuli nemocem . https://www.kavarnamochomurka.cz/
@sarkar A co nějaké "rodinné centrum"? U našich (3500ob) to docela funguje. Kavárna tam není (jediné co se tam drží jsou hospody 😝 ), ale toto se rozjelo moc pěkně, mají tam akce pro děti (zpívánky, klubíky, odpo i pro dospěláky/seniory), pořádají různé akce, bazárky ( o ty prý bývá velký zájem).
JInak i tady co mám zkušenost (velkoměsto), tak tady takové centrum funguje krásně, ale kavárna s dětským koutem krachla, teď je tu jiná, není přímo dětská, ale dopo tam ani nikdo moc jiný nechodí a tak taky moc nevím, jak se drží na nohou, byla jsem tam asi 4x byly jsme tam třeba jen 2-3maminy celkem 😅 takže teď furt pořádájaí nějaké promítání pro děti, worshopy atd.... 😅
Dobrý den, mám stejný nápad. Chtěla bych založit herničku pro děti (s posezením a pohoštěním pro doprovod) + nabízet kroužky pro děti, případně besedy pro maminky. Herničku bych chtěla realizovat ve sklepních prostorách rodinného domu ve vilé čtvrti v Praze. Poradíte mi prosím na koho se nejprve obrátit (je možné vůbec toto provozovat ve sklepních prostorách)? Předem děkuji
@lucie_vosahlova obavam se, ze neprojde diky svetlu.
@lucie_vosahlova musí být dostatečná výška stropu,okna na denní světlo a větrání.Dojdi se s pudorysem zeptat na stavební úřad a hygienu.
Děkuji za reakce. Stropy jsou hodně vysoké. Okno by bylo až u stropu. Denní světlo tam samozřejmě je (nevím zda dostatek), ale tak v zimních měsících večer také denní světlo není a musí se svítit. Jojo hygiena bude asi nejdůležitější.
Ahoj, naše herna má taky okna u stropu a naopak z hlediska bezpečnosti je to dobré v tom, že děti k oknům nemají vůbec přístup. Takže pokud je to dostatečně velké, není tam plíseň a zajistíš hygienické podmínky, tak si myslím, že okna u stropu by být problém vůbec nemusel. Držím palce!
Pobehať podobné centrá v iných mestách, urobiť"prieskum trhu"
Nájsť vhodné priestory
Zistiť si legislatívu, hygienické normy
Vypracovať projekt financovania (dotácie z UP?), podnikateľský plán
A určite plno ďalších veci....
No neviem, ale pri podnikani treba byť pragmatický realista a menej snívať...