Chtěla bych se zeptat, zda se výše peněžitého příspěvku v mateřství počítá z průměrné mzdy podle mzdového výměru nebo podle skutečně vyplacené mzdy? Jde mi o to, zda mi to budou vypočítávat podle částky, kteůrá mi skutečně ůpřijde na účet, protože si v posledních dvou měsících před nástupem na MD vybírám neplacené volno (výše úvazku mi přitom zůstala nezměněná). Nikde jsem tuto informaci nenašla. Díky moc 🙂
Díky 🙂 ještě jsem tady někde četla, že se k tomu průměrnému platu připočítávají i prémie a benefity (které podléhají zdanění) , tzn. jestli to dobře chápu - účetní dá dohromady moji průměrnou hrubou mzdu dle mzdového výměru ve smlouvě za poslední rok plus prémie v hrubém a z toho se to průměrem spočítá?
@luj_89 Prémie se do výpočtu mateřské určitě počítají. Při výpočtu mateřské se počítá průměr hrubé vyplacené mzdy za posledních dvanáct měsíců. Jako poslední měsíc se počítá poslední ukončený měsíc. Já jsem měla dostat prémie v červenci a odcházet na mateřskou jsem měla k poslednímu červenci. Zjistila jsem však, že pro mě bude lepší odchod na mateřskou datovat až k prvnímu srpnu, aby se započetla i ta vysoká výplata za červenec. Snad to takto dává smysl.
Holky, díky moc za odpovědi 🙂
Podle částky, která ti přijde na účet určitě ne. Protože můžou být nějaký srážky ze mzdy jako např. obědy v práci nebo exekuce, výživné apod. a je blbost, abys o to míň dostávala na mateřský...