Po třicítce poprvé do práce

shannondrake
1. lis 2016

Jsem zrovna na neschopence a jak má člověk spoustu času přemýšlet, dolehla na mě obava, jak budu své první zaměstnání hledat po třicítce. Nikdy jsem nevěděla co chci v životě dělat a životem jsem se spíš plácala. Vždy jsem se cítila tak nějak ztracená. Po SŠ zdravotního směru jsem byla rok na jazykovce, pak jsem se 3 roky plácala na VŠ politického směru (nakonec jsem nedostudovala). Neměla jsem žádnou praxi, nikde jsem nemohla najít práci a tak jsem se rozhodla udělat si ještě VOŠ, kterou jsem naštěstí dokončila (opět ve zdravotnictví, obor, ve kterém nikdy nechci pracovat). Já vím, jsem blbá, proč jsem na tu školu teda chodila. To si říkám každou vteřinu. Na konci studia jsem otěhotněla. Chceme 2 děti, takže pár let asi budu doma a v nějakých 32 si budu hledat zaměstnání. Nechci tady brečet z toho jak jsem si to po...., i když si každý den vyčítám, jak jsem se špatně rozhodovala. Kolem vidím své bývalé spolužáky, které buď dokončily VŠ, kterou chtěli studovat, popř. už mají za sebou nějakou kariéru.
Chtěla jsem se zeptat, jestli jste byla některá v podobné situaci. Jak se vám třeba pomohlo najít sama sebe a to, co vás aspoň trochu baví. Vzhledem k tomu, že budu doma pár let, tak bych na sobě ráda zapracovala. Umím anglicky a začala jsem se učit ještě německy. Nevím jestli nezkusit studovat ještě nějakou VŠ, abych zvýšila své šance při hledání práce. Ale nevím jakou. Bojím se, abych se zase nerozhodovala špatně a bylo mi to ve finále k ničemu. Co se týče povahy, jsem spíše introvert. Přemýšlela jsem nad učitelstvím, ale to by pro mě bylo asi devastační. Myslím, že by mě bavilo účetnictví. Mamko ho dělá, hrabe se v papírech, tolik nepřijde do kontaktu s lidmi. Ale se školami zaměřenýma na zdravotnictví nevím o účetnictví nic a na nějakou pomocnou pozici, po mě nikdo nevzdechne. Připadám si ve slepé uličce a nevím jak z ní ven ☹

journals
1. lis 2016

Uff... to je docela výživná situace. Každopádně - určitě bych nepřemýšlela, co chceš studovat dál na denním studiu, jednak by mohl být potencionální průšvih v tom, že se zase blbě rozhodneš a jednak je už fakt načase začít sbírat nějaké zkušenosti.
Mám mezi kamarády pár lidí, kteří se i několikrát blbě rozhodli, ale pořád měli nějakou práci při studiu - brigády, poloviční úvazky... prostě něco, co si můžeš do životopisu napsat. Máš něco takového?
Jinak co třeba zdravotnické studium spojit s něčím nespecifickým? Např. nějaká administrativa ve zdravotnickém oboru? Technologické firmy, recepce atd.? Každopádně jestli jsi těhotná, tak asi těžko budeš vymýšlet co teď dál a kam nastoupit. Maximálně tak na kombinované stidium, předpokládám placené a to by mi asi bylo trochu proti srsti, nepřinést do domácnosti žádné peníze a naopak všechny příspěvky vložit do placeného studia.

cizinkaa
1. lis 2016

Já bych se být tebou nebála. 🙂 Taky jsem tim nějak proplouvala... až člověk nakonec narazí na něco, co ho děsně baví a chytne ho to na dlouho. U mně to byl maloobchod. 🙂 Tenhleten čas bych teď využila ke zdokonalení sebe, jen s VŠ budeš mít asi problém, protože MŠMT hradí jen 4 roky. :/ Ale nemusíš nutně na VŠ, stačí pilovat jazyky, zkoušet brigády v různých oborech, já osobně beru rodičovskou dovolenou jako velkou příležitost zapracovat na sobě a najít pak ještě lepší pozici, než jsem měla doteď. 🙂

anetka1701
1. lis 2016

Dobře napsat životopis. Na rodičáku místo studia řešit brigády, vedlejšáky, klidně dobrovolnickou činnost, v něčem se angažovat (v čemkoliv). Vše si napsat do CV. Ideálně někde získat smlouvu na DPP, DPČ a dělat i kdyby nárazově - v CV bude vypadat dobře, že jsi dva roky dělala brigády (to že jednou v tejdnu můžeš zamlčet/zamluvit).

Pokud obsazuju pozici, je mi škola napůl jedno. Je dobrý vědět, že člověk nějakou má (případně jakou má), ale nepovažuju to za relevantní informaci. Důležitější je pro mně praxe, kvalifikace, to jestli člověk chodil do práce nebo ne. Dvaatřicetiletou matku po rodičáku z fleku přijmu, pokud bude vyhovovat a bude vidět, že chce pracovat/pracuje. Pokud by měla tři VŠ/VOŠ, tak by mi přišlo, že se práci vyhýbá a asi bych s ní ani nedělala telefonickej pohovor.

Je blbost se tím trápit a vyčítat si to. Důležité je, zkusit s tím něco dělat, bejt připravená i se dvěma vejškama jít dělat rukama a vypracovat se (ne, opravdu si z tebe nikde nesednout na zadek jen kvůli titulu, takových kandidátů jsem už měla proti sobě na pohovoru dost a není to tak). Pokud se vyrovnáš s tím, že půjdeš někam podkvalifikovaná a vypracuješ se, tak máš šanci (a velkou).

martinka24
1. lis 2016

Doporučuji uvědomit si,že s dětmi je těžké najít pråci , aby vyhovovala pracovní doba,záleží tedy i na tom co dělå manžel ....já jsem např.až po druhém dítěti začala pracovat ve školství , práce mě baví a mám i na své děti celkem dost času ,prázdniny jsou také super.

shannondrake
autor
1. lis 2016

Děkuji za radu. Na další studium tedy už zapomenu. Myslím, že i doma budou rádi 😀 Nějaký brigády jsem dělala. Občas jsem soukromě doučovala aj, když se mi podařilo někoho sehnat. Akorát jsem neměla živnosťák, bylo to pár korun. Myslíte, že se to do životopisu také hodí? Jinak pracovat se na sobě snažím. Zlepšuji si aj a dala jsem se do studia němčiny, protože jeden jazyk je málo.

g_m
1. lis 2016

@shannondrake No, nezávidím... Nicméně na učitelství nechoď, pokud jsi introvert, to by bylo špatně. Být tebou, tak se rozhodnu, co by tě přece jen lákalo a kam tě to táhne. Je to pořád zdravotnictví nebo spíš ta administrativa?
A pak máš dvě možnosti - najít si nějaké brigádky a být aktivní v tomto směru, ať máš v životopise alespoň nějakou praxi (ale ne pípání u pokladny, chce to něco, co bude souviset i s teoretickým budoucím oborem, ve kterém budeš hledat práci). Nebo zkusit školu. V dnešní době je nepřeberné množství dálkových studií a oborů apod. Takže bych se nebála, že si nevybereš, chce se to jen v tom prohrabat. VŠ má sice v dnešní době už každý, ale pořád lepší než SŠ s oborem, který bys třeba ani nedělala a žádnou praxí.
Znám sice spoustu lidí, kteří vystudovali VŠ a nakonec dělají úplně něco jiného, ale i ten blbý titul jim k té práci dopomohl. A jazyky se hodí všude a doporučuju zapracovat na té němčině, anglicky už taky umí kde kdo...

shannondrake
autor
1. lis 2016

@martinka24

A vy učíte nebo jsme MŠ? Ale vy už jste asi měla nějaké pedagogické vzdělání nebo ne?
S tou pracovní dobou mám hodně strach, protože na partnera se bohužel ve vyzvedávání spolehnout nemohu. Velmi často dělá přesčasy a mnohokrát musí v práci zůstat i když máme něco domluvené. Často musí jet i o víkendu, když se v práci něco po, tak ho zavolají a jet musí. To je pak špatné s dětmi.

g_m
1. lis 2016

@shannondrake Soukromé doučka jsem do CV nikdy nepsala, protože to ti stejně nikdo neveme, když na to nemáš "smlouvu" nebo právě živnosťák. A nezkoušela jsi nějakou jazykovku? Nebo nechceš si udělat alespoň FCE (příp. CAE)? CAE už by jazykovka mohla ocenit a třeba by tě vzali jako lektora...

hul
1. lis 2016

Mám kamarádku která je na tom daleko hůř než ty. Rozdelala školu kterou nedodelala(VOS). Je ji 27 a bydlí u rodičů, kterým nic ani nepřispívá. Vydělává si na brigádě kde si vyděla jen na svoje mejdany. Bohuzel nemá pritele . Mohla by mít ale je tak náročná ze ji nikdo není dost dobrý. Kdyby chtěla věřím ze práci by našla, ale když se nechce tak to jít nemůže...

shannondrake
autor
1. lis 2016

@hul

Tak naštěstí podobnej případ nejsem. Na mejdanu jsem byla snad 1x v životě 😀

shannondrake
autor
1. lis 2016

@g_m

To je blbé, já si právě spíš přivydělává soukromým doučováním. Mám CAE, do jazykovek jsem se hlásila, ale mají plno a už požadují pedagogické vzdělání, takže mě všude odmítli.

hul
1. lis 2016

@shannondrake Myslím ze nebude problém něco najít 🙂 Já nasla práci jen s maturitou, ale je fakt ze ovladam Aj a NJ. Na aj mám maturitu. Na němčinu nemam žádný papir a uvažují ze si ted na mateřské dodelam. Chtěla bych pak zkusit další pracovní zkušenosti.

mischel26
1. lis 2016

@shannondrake já bych to tak černě neviděla...takových nás je tu spousta a nějakým způsobem to dopadne. Výhoda je, že jsi mladá, mateřskou teprve začínáš a jazyk základní umíš...máš před sebou nějaké 4 až 6 let na rodičovské, tvé priority se můžou radikálně změnit, samo mateřství tě může někam nasměrovat. Pokud máš pocit, že bys nerada pracovala s lidmi, běž studovat nějaké administrativní programy. Na suchdole jich je dost, je to kombinovaná forma, takže to zvládneš doma s dětmi. To účto nevím...je dost těžké si po vystudování opatřit praxi, nikdo nechce nezkušené účtařky (protože jak pravil můj profesor na ekonomii, taková špatná účtařka dokáže klidně zníčit firmu)..ale jako proč ne..třeba ty zrovna budeš mít to štěstí 😉 😉

anetka1701
1. lis 2016

@shannondrake hlavně to chce napsat uceleně. Ten životopis musí dobře vypadat, nesmí tam být brigáda (pokud to nebylo něco co fakt stojí za to napsat) na pár dní. Soukromé doučování bych napsala spíš jako zájem, nebo další informace - ne přímo do seznamu prací. Ono stačí spravovat stránky na FB, psát o něčem blog... Prostě dlouhodoběji a uceleně se něčemu věnovat. To účetnictví není úplně špatné - jsou i kurzy účetnictví. Zase - najdeš si pak třeba dva živnostníky, povedeš jim účetnictví (maminka určitě poradí kdyby byl nějakej problém) a budeš mít v CV něco dlouhodobějšího :o) Není dobrý v CV vyloženě lhát a vymejšlet si (personalista kolikrát položky ze životopisu dost detailně řeší, nebo si hledá informace, volá do firem), ale dá se trošku čarovat, udělat to tak, aby to vypadalo líp než to je :o)

lasicek
1. lis 2016

Já si myslím, že první musíš najít sama sebe. Nemá momentálně cenu přemýšlet, co bude za 6 let. I mateřství té ovlivní a třeba té bude bavit práce s dětmi. Takto se jen zbytečně trápíš.

veronika546
1. lis 2016

pokud máš maturitu a ovládáš AJ, tak si myslím, že není problém najít zaměstnání 🙂 Na další VŠ bych nechodila.

shannondrake
autor
1. lis 2016

Mám vyšší vzdělání, DiS., ale ve zdravotnictví, to se o mě mimo obor zrovna nepoperou

jahodi
1. lis 2016

@shannondrake účetnictví? Máš hlídání aspoň občas? Můžeš se pokusit najít si brigádu aspoň administrativního zaměření (mně se to teď s účetní praxí povedlo po 2,5 měsících hledání) - hlídá manžel nebo jeho máma, chodím 2x týdně na 5 hodin cca. Kdybys našla místo fakturantky třeba, je to super začátek. Já, nepolíbená účetnictvím, jsem našla před víc jak 5 lety práci jako fakturantka v malé firmě. Protože na to asi mám hlavu nebo co, tak mě během pár měsíců ukázali účetnictví, takové jako základy, a už to jelo. Po třech letech změna práce - dostala jsem se k hrozné šéfové která se tvářila jakože jsem ta nejblbější na světě. Z té předchozí jsem dostala odstupné, tak jsem si zaplatila rekvalifikační kurz na účto. To doporučuju mnohem víc než školy, bylo to hodně dobrý. Na VŠ nikdy nebude účto tak do hloubky jako tenhle kurz. (To když už tak na střední asi jo.....) No a teď si troufám tvrdit že už mám dost pěkný životopis na účetní pozice. Ne kdoví co, ale dá se s tím už i vybírat.

kucharovabaru
1. lis 2016

ahoj všem, omlouvám se, že nepřispěji úplně k tématu, ale hledám maminky, kterým skončila rodičovská dovolená a nemají práci. Píši diplomovou práci týkají se uplatnění maminek na trhu práce a potřebovala bych s pár maminkama udělat rozhovor, kde bych získala jejich názor a pohled na uplatnění na trhu práce. Budu moc ráda když mi některá odepíšete. Moc moc moc děkuju

shannondrake
autor
1. lis 2016

@jahodi

Zatím jsem ještě neporodila, ale hlídání bohužel mít nebudu. Manžel je hodně v práci, většinou do večera a babičky mám přes půlku republiky. Leda si najít nějaké placené hlídání..
A mohla bych se zeptat co máš za SŠ? Ten kurz učetnictví jsem si chtěla udělat, ale právě mám strach, že v kombinaci s tou zdrávkou mi to bude k ničemu. Malé peníze to zrovna nejsou. Proto mě i napadlo udělat si nějakou SŠ nebo VOŠ ekonomického směru, protože všude, kde je nějaká pozice spojená s účetnictvím, tak chtějí min. SŠ ekonomického směru.

anetka1701
1. lis 2016

@shannondrake ten kurz účetnictví platí i pracák 🙂 když bys měla štěstí, po prvním mimču bys měla šanci ho sehnat 🙂

ilonne
1. lis 2016

@kucharovabaru Pokud chceš, nemám s tím.problém. Napiš mi do.IP.

jahodi
1. lis 2016

@shannondrake mám gympl a pak jsem chtěla dělat architekturu. Samozřejmě jsem se nedostala. Nic jinýho se mi studovat nechtělo, našla jsem si administrativní práci. Pět let od školy jsem si řekla, že bych si možná mohla dodělat něco co bych zvládla, volba padla na Finanční management. Pár měsíců po začátku dálkové VŠ jsem našla tu práci jako fakturantka, praxe mi k účetnictví pomohla mnohem víc než škola.......

markiiska
1. lis 2016

@shannondrake a ve zdravotnictví pracovat nechceš? v nějaké ambulanci?

jahodi
1. lis 2016

@anetka1701 platí, ale jsou na to nevímjaké podmínky, já s administrativní praxí (ještě před účtem) jsem nepochodila.......

nuggett
1. lis 2016

@shannondrake a jak hodně dobře anglicky umíš? V logistice se pořád někdo hledá, ale je potřeba vcelku slušná znalost angličtiny popřípadě polštiny a odolnost vůči stresu...to ostatní se poddá 🙂 Napadá mě ještě nějaký administrativní/ekonomický kurz apod. ty se dělají takže nějaké to ekonomické minimum budeš mít....pak se dá hlásit na pozice asistentek, kde taktéž vyžadují dobrou znalost angličtiny (aktivní) apod. A zkusila bych si pak dát životopis i do nemocnic do kanclů. Já rozesílala životopisy naslepo..podle toho, na kterou firmu jsem kde natrefila...a nakonec to vyšlo a náhodou jsem se jim hodila 😀

shannondrake
autor
1. lis 2016

@markiiska

nejsem přímo všeobecná sestra, mám jinou specializaci, takže na ambulanci by mě asi nevzali. Ještě mě napadl nějakej obvoďák, ale tam si to lidi drží a hlavně ten plat tam bývá fakt směšnej.

shannondrake
autor
1. lis 2016

V angličtině jsem tak na úrovni C1, zrovna tam problém nemám. Tady je ještě požadovaná dost němčin, takže jsem se jí začala nedávno učit.
Zkusím mrknout na nějaké ty kurzy účetnictví. Ale práci na pár hodin v týdnu pochybuju, že sežeru. Sleduju to už docela dlouho a je to mizerie

markiiska
1. lis 2016

@shannondrake a seš registrovaná? pokud ano muzes pracovat i sama, což bys měla být jestli máš dis...já dělam v ambulanci na kardiu, plat mam super, a znam spoustu holek co dělají u obvodáka a směšny prachy fakt nemají..záleží teda co je u tebe směšný 😀

shannondrake
autor
1. lis 2016

@markiiska

Registrovaná jsem, ale mám specializaci v oblasti farmacie, tak nevím jestli by mě chtěli na ambulanci či u obvoďáka. Praxi v nemocnici jsme neměli.
Někde jsem slyšela, že u obvoďáka je okolo 11 000,- , tak nevím co je na tom pravdy.