Dámy, potřebuji poradit. 30.4.2015 mi skončila rodičovská a jsem na podpoře. Mám domluvenou práci od 1.9. nástup. Jenže včera jsem zjistila na testu 2 čárky a samozřejmě několik dní zpoždění. Práce je ve výrobě , montáž volantů , nic těžkého akorát párkrát se použije lepidlo. Ted nevím jestli nastoupit dřív třeba v půlce srpna a dělat jakože nic nevím a pak nastoupit nemocenskou. Jsem po dvou potratech takže mi doktor dá nejspíš rizikáč. K doktoru jdu 24.8. Poradte mi co s tím :( A jak by to bylo v případě nástupu a odpracovaném třeba měsíci s výší nemocenské? Děkuji
Zbytečné nastupovat, nárok na MD Mít stejne nebudete, pokud jste ted na úřade...musíte Mít odpracovaný rok
A jak je to s tou nemocenskou? Na tu bych narok mela,ne ?
@sunshine125 Na PPM je nárok v případě, že máš odpracováno 270 dnů během posledních 2 let (a nemusí být v kuse), do této doby se počítá i neschopenka. Takže záleží na tom, kdy bys měla termín porodu, jestli se do těch 270 dnů vejdeš nebo ne. Na nemocenskou bys měla nárok od chvíle, kdy budeš zaměstnaná. Otázka je, jak budeš mít postavenou pracovní smlouvu, pokud budeš ve zkušebce, tak Tě vyhodit můžou, pokud nebudeš mít zkušebku, tak Tě jako těhotnou vyhodit nemůžou.
@somalicats z nemocenske me vyhodit nemohou ne?Ale po tech trech mesicich asi ano. Jde mi o to mit behem tehu aspon nejake penize, kdyz uz to vyslo takhle blbe.
@sunshine125 z nemocenské tě vyhodit můžou, pokud mas zkušebku,takže z toho hlediska se ani nevyplácí do práce nastupovat,protože pokud nastoupis a půjdeš hned na neschopenku, tak tě stejně můžou po nějaké době (myslím ze bud 14dni nebo tři týdny) vyhodit.
Teď už myslím, že můžeš dostat výpověď i na neschopence v té zkušebce. Asi si moc nepomůžeš tak nebo tak ☹
Do odpracovaných dnů se počítá i ta rodičovská dovolená nebo se, holky, pletu?
@misimisi Rodičovská se do odpracovaných dnů počítá jen tehdy, pokud během ní trvá pracovní poměr. Což není tento případ.
A ve zkušebce bylo možné propuštění vždy, je to zrušení pracovního poměru ve zkušební době.
@sunshine125 Nárok na mateřskou tak jako tak mít nebudeš a předpokládám, že by tě stejně po 14 dnech propustili ve zkušební době a je jedno, že budeš na neschopence.
@sunshine125 nahých nenastupovala......jednak víš že budeš mít riziko a jednak v prvních třech měsících ti můžou dat výpověď bez udání důvodu - nevím jak je to jako těhotná.....a smrad z lepidla ti moc nepřida. a vvůbec nějaký 7-8tt ti začne být blbe....nehledě na riziko výparu spojené s nemoci miminka atd