Po RD na pracák, mám nárok na nějaký příspěvek?

petulebe
27. dub 2015

Holky, nevíte někdo jestli mám nárok na nějaký příspěvek když půjdu po rodičáku na pracák a popřípadě z čeho se potom počítá? Děkuji

andelka
27. dub 2015

Máš. Je to určitá část průměrné mzdy v ČR. Platí se 5 měsíců, postupně se to snižuje. První měsíc je to tuším 3600, poslední asi 2500.

hanka208
15. kvě 2015

Mohla bych se zeptat jestli netušíte jak to budu mít, když mi bude končit rodičák. Ale protože mne v práci už nepotřebudí mám podepsat výpověď dohodou, kde dostanu odstupené. Tak trošku počítám s tím,že první 2 měsíce bych nedostala nic a pak následných 5 měsíců pobírala podporu v nezaměstnanosti?

elinka90
15. kvě 2015

@hanka208 většinou bývá tříměsíční odstupné, ale je ještě k tomu máš ze zákona 2 měsíční výpovědní lhůtu, kterou by ti měl zaměstnavatel zaplatit jako odstupné a nebo budeš ještě 2 měsíce doma a zaměstnavatel ti bude platit normální plat. Na to si dej pozor, aby tě nechtěl obrat.
Jinak v době, kdy máš odstupné tj. např. 3 měsíce se můžeš na pracák zaregistrovat, bude za tebe platit zdravotní a podporu začneš dostávat po těch 3 měsících