holky mohu se někoho zeptat, kdo se v tom vyzná (právník, personalista) může mi zaměstnavatel po návratu z RD změnit dobu neurčitou na dobu určitou? konkrétně můj případ, pracuji ve státní správě a moje pracovní pozice byla organizačně zrušena, nabídli mi jinou pracovní pozici, ale jaksi mi zapomněli říci že je to na dobu určitou 1 rok, dokonce je tam napsaná zkušební doba a chtějí se mnou uzavřít Dohodu o změně pracovního poměru. Myslela jsem, že se to vyřeší jen dodatkem k již uzavřené pracovní smlouvě a rozhodně že tam nebude doba určitá.
😖 Kamarádce teď takovýmto způsobem vypršela smlouva. Normálně to je pokus o vyštípání! Kontaktuj nadřízené co nejvíce nahoře, že se cítíš kvůli malým dětem šikanovaná, že to bereš jako pokus o vyštípání z práce. Jestli nepomohou, tak pak to řeš asi přes jiné úřady, jak ti holky poradí.
@hypo jestliže bylo tvé předchozí místo bylo zrušeno z organizačních důvodů, tak máš snad nárok na odstupné? A pak následně můžeš mít uzavřenou novou smlouvu na dobu určitou i se zkušebkou. Jestli ti jen tak chtějí změnit smlouvu, je to pěkný podraz a spoléhají, že nátlakem to podepíšeš. Otázka je, jestli by sis vydupala to ostupné, tak jestli by ti dali tu novou smlouvu. To jsou ale vyděrači!!! 😠
No jo, ale do roka je bez práce!!! ☹
Je to přesně tak, jak píše @veri0007 - pokud Ti řekli, že se nemůžeš vrátit na původní pozici dle pracovní smlouvy, že Ti místo z org.důvodů zrušili, máš každopádně nárok na odstupné. Podle toho, kolik let jsi tam zaměstnaná - předpokládám, že víc než 3 roky? - v tom případě to jsou 3 platy odstupného + 2 platy kompenzace za 2 měsíční výpovědní lhůtu (nebo budeš ještě ty 2 měsíce od návratu z RD oficiálně zaměstnaná, ale ve výpovědní lhůtě a doma, nebudeš chodit do práce = tzv "překážky na straně zaměstnavatele" - protože jestli už oficiální zrušení Tvé pozice proběhlo v době, kdy jsi byla na RD, tak teď už ji vlastně nemůžeš vykonávat a nemáš v práci fyzicky co dělat).
No, a jestli se s nimi rozhodneš uzavřít novou smlouvu, je jen na Tobě.
Rozhodně bych žádnou změnu bez toho odstupného nepodepisovala, do toho Tě nutit nemůžou! A pokud by Ti dali odstupné i v případě, že budeš souhlasit se změnou smlouvy na jinou pozici a na dobu určitou, tak si to od nich nejdřív nechej dát písemně (to odstupné - jeho výše a kdy bude vyplaceno, resp. asi by to v tomhle případě nazvali jako "mimořádná odměna" nebo něco podobného), a zkušební dobu Ti při změně smlouvy opravdu dát nemůžou - to je možné jen při uzavření úplně nové smlouvy.
No, pokud vám to někdo takhle naplánuje odchod už před návratem z mateřské, tak si ten odchod zaslouží především sám.
Mně to ve státní správě udělali během doby kdy jsem chodila do práce :-/ dneska jde bohužel vše
Jdu zvracet 😠
Já jen doplním, že pokud by ti odstupné dali a ty bys s nimi vzápětí uzavřela jinou pracovní smlovu, tak si povinna to odstupné vrátit.
Ahoj holky, mám ten samý problém. Pracovala jsem ve státní správě a ta mi po třech měsících, co jsem byla na MD poslala dopis, že z finančních důvodů museli provést organizační změny, tudíž mé místo ruší a po návratu z RD mi dají podepsat výpověď (dopálilo mě to!!! Můj návrat by se konal až za tři roky... Pak jsem znovu otěhotněla, takže jim výpověď podepíšu až po šesti letech.... A kdo ví, co do té doby bude 😀 ) Mluvila jsem o tom s právničkou a ta mi řekla, že můžu být ráda, že mě o tom hned informovali... Jen si mám dát pozor aby mě neoškubali - mám nárok na odstupné za 3 měsíce + 2 platy za dvouměsíční výpověď. Stejně mě ale asi oškubají, protože plat nemám ve smlouvě, ale na platovém výměru a ten prý můžou kdykoliv změnit... Je to hnus, co se děje!!! Teď už 5.rokem myslím na to, co budu dělat... Znám několik případů, kdy holky byly diskriminované kvůli dětem...
@mayyas
@veri0007 holky o odstupnem vi, diky za rady... bohužel je to u me ještě o kus komplikovanejsi, jelikož bydlim ve sluzebnim byte, vazany na to ze budu pracovat tak kde pracuju, pokud ne musim vrátit i byt, takze mi hrozi ze zustanu s dvěma dětmi (manželem) bez bytu a bez práce.... jelikož tohle všechno zamestnavatel vi slibil mi hory doly jak o praci neprijdu a pak najednou prisel s timto - doma urcita, myslela jsem ze me svihne ☹
Holky, mám podobný problém, dcerce budou na začátku ledna 3 roky, psala jsem šéfovi, že kdyby chtěl můžu nastoupit dřív a on mi odepsal, že zpět do kanceláře se mnou rozhodně nepočítá, ale že mi najde nové místo ve výrobě... Před MD jsem pracovala přes rok jako Referentka logistiky, mám psáno i ve smlouvě a před tím asi 5 let ve výrobě. takže ted jsem THP. Může to tak udělat ???? kdo tomu rozumí. moc děkuji. ach jo, kam ten svět spěje ☹
@hankasarka Nemůže, musí se držet toho co mas v pracovní smlouvě - posledním dodatku. Ze jsi driv dělala ve výrobě je jedno, záleží na tom, jakou pozici mas jako poslední platnou. Nedej se 😉. Klidne bych mu i dopředu dala pisemne, ze potvrzuješ ze se od ..... budes vracet po RD na své původní místo.
@hankasarka Musí ti dát místo podle pracovní smlouvy. Nicméně to vypadá, že ho nemá, tak by ti chtěl dát alespoň nějakou náhradu (místo výpovědi). Ale samozřejmě ty s tím musíš souhlasit.
@hypo me taky zrusili pracovni misto, byl to projekt, takze sem to vedela, kdyz sem se vracela, dostala sem novou pracovni smlouvu, zkusebka v ni teda ale nebyla. Na odstupne je narok pouze pokud ti nedaji nahradu, ale ty detaily to chce probrat s pravnikem, ono se to ted hodne menilo, sem zpatky pres 2 roky a ta legislativa je jina, ale ja to ani tenkratm oc neresila dostala sem lepsi misto i plat, smlouvu mam porad na dobu neurcitou. Kamaradka co dela ve statni sprave ma vzdy smlouvu na dobu urcitou na 1 rok, tak je to asi nejaky trend, ale dela tam uz dobrych 10 let 😀.
@hypo Tak pokud jim to podepíšeš, tak to na dobu určitou změnit mohou... ale zkušebka myslím při pouhé změně být nemůže.