Zdravím Vás, koncem května se budu vracet do práce po tříleté RD. Někde jsem zaslechla, že pokud pečuji o dítě do 6-let věku, nemůže mi zaměstnavatel nakázat, abych dělala noční směny. ..Pracovala jsem v kasinu. Znamená to tedy, že mi prostě musí umožnit abych dělala jen denní směny ? Má s tímto některá zkušenost ? Díky za odpovědi. L
Souhlasím s xpila,
ale nejsem si jistá jestli to neplatí jen pro samoživitelky - pokud máš manžela (popř. přítele ve společné domáctnosti) tak v noci může být doma on, ale ve finále je to asi o domluvě 🙂
Z mých zkušeností - v zákoníku může být nevím co, zaměstnavatel si stejně udělá podle svýho. Nelíbí?
Tak si běž, za branou jich čeká dalších 10. Už se nemůžu dočkat, až to zase uslyším. ☹
Toto upravuje přímo zákoník práce, §241:
Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
O úpravu pracovní doby (tzn., že z důvodu péče o dítě nemůžeš dělat noční) si musíš písemně zaměstnavatele zažádat.