Dobrý den,
jsem těhotná a potřebuji zjistit jestli se někdo nesetkal s tím, že nastoupil na nemocenskou u praktického lékaře , v době nemocenské byl ve zkušební době a dostal výpověď od zaměstnavatele a praktický lékař mu sdělil, že nemocenskou vypíše na max. na 4 měsíce. Abych měla nárok na mateřskou nemám krytý 1 měsíc, proto se chci dohodnout s mým gynekologem jestli může být nemocenská převedena k němu, poté bych šla na mateřskou. Myslíte, že to půjde, abych měla nárok na mateřskou? Trvá pořád původní nemocenská, jen se vypíše doplňkový papír o změně lékaře, nevíte někdo o tom? Děkuji.
když se Tě přebírali ke gynekologovi vypisovali novou nemocenskou, nebo tu starou a jen dopsali změnu lékaře? Jde mi o to, že začátek nemocenské mám 18.2 a abych měla nárok na mateřskou musím si jí udržet až do konce červenci kdy nastoupím na mateřskou, nemám krytý 1 měsíc, protože mi lékařka víc jak 4 měsíce nemocenské nevypíše, takže když přejdu ke gynekologovi, pořád platí ta nemocenská od toho unora, jen je změna lékaře?
Také jsem měla nejdříve neschopnost od obvodního lékaře, a poté přešla ke gynekologovi ..stále jsem byla na stejné neschopnosti - pouze přepsali lékaře a diagnózu ..
děkuju a můžu se zeptat jak probíhal přechod z nemocenske od praktické ke gynekologovi? To mi moje gynekoložka napíše neco ke gynekologovi, nebo já zajdu za gynekologem a on už se spojí s praktickou že přebírá moji neschopenku on?
Take jsem prechazela s neschopenkou od praktického ke gynekoložce (resp. mela jsem to komplikovanejsi - od praktického z bezneho nachlazeni, jsem prechazela do nemocnice a z nemocnice pak ke sve gynekoložce), Me prakticky lekar dal dil neschopenky s cervenym pruhem a pak nejakou A4 o prevzeti do pece jiného lekare. To jsem predala gynekoložce a ona ze uz to vyplni a odesle kam ma.
@jarai Ale nárok na mateřskou nemá absolutně žádnou souvislost s nemocenskou. Jak to myslíš s tím "Abych měla nárok na mateřskou nemám krytý 1 měsíc, proto se chci dohodnout s mým gynekologem jestli může být nemocenská převedena k němu, poté bych šla na mateřskou. Myslíte, že to půjde, abych měla nárok na mateřskou?"
Pro nárok na mateřskou musíš mít odpracováno 270 dní za poslední 2 roky a v době nástupu na MD (tj. nejdříve 8 týdnů před termínem porodu) A ZÁROVEŇ musíš být buď zaměstnaná nebo v tzv. ochranné lhůtě. Ochranná lhůta trvá tolik dní, kolik dní trval daný pracovní poměr (max. 180 dní).
Pokud jsi dostala výpověď ve zkušebce, nejsi tudíž už zaměstnaná a nárok na mateřskou bys měla pouze v případě, že bys nástup na mateřskou stihla v té ochranné lhůtě , která ovšem bude trvat jen tolik dní od výpovědi, kolik dní jsi tam odpracovala.
Být na neschopence neznamená být zaměstnaná, nejsem si z tvých příspěvků jistá, jestli si to uvědomuješ.
pracovala jsem v jedné organizaci asi 1,5 let, poté jsem přešla do práce, kde jsem byla 1 měsíc, poté jsem šla na nemocenskou a oni mi poslali po měsíci strávené na neschopence výpověď ve zkušební době. Byla jsem na OSSZ a tam mi řekli, že nárok na mateřskou mít budu, ale musím být na neschopence do doby nástupu na mateřskou, jelikož na mateřskou nastoupím v červenci a na neschopence jsem od unora a moje praktická lékařka mi neschopenku nedá víc jak na 4 měsíce, musím přejít s neschopenkou ke gynekologovi a poté mi gynekolog vypíše tu mateřskou. Sdělili mi na OSSZ, že jsem v ochranné lhůtě, ale nesmím ukončit nemocenskou.
@jarai Také jsem měla neschopenku nejprve od praktické lékařky a pak si ji převedla gynekoložka. Praktická lékařka mi ala nějaký díl neschopenky, který jsem přinesla na gyndu a oni si to pak pořešili. Nemocenskou jsem neměla přerušenou. Akorát gyndařka v tom měla trošku borčus, protože se s tím asi nesetkává tak často, ale šlo to 😉
Já jsem měla nemocenskou u obvoďáka a asi ve 3 měsíci si mě přebýrali na gyndě.