PN vystavena prakt. lékařem, poté převedena na gynekologa

jarai
22. dub 2015

Dobrý den,

jsem těhotná a potřebuji zjistit jestli se někdo nesetkal s tím, že nastoupil na nemocenskou u praktického lékaře , v době nemocenské byl ve zkušební době a dostal výpověď od zaměstnavatele a praktický lékař mu sdělil, že nemocenskou vypíše na max. na 4 měsíce. Abych měla nárok na mateřskou nemám krytý 1 měsíc, proto se chci dohodnout s mým gynekologem jestli může být nemocenská převedena k němu, poté bych šla na mateřskou. Myslíte, že to půjde, abych měla nárok na mateřskou? Trvá pořád původní nemocenská, jen se vypíše doplňkový papír o změně lékaře, nevíte někdo o tom? Děkuji.

pavlapl
22. dub 2015

Já jsem měla nemocenskou u obvoďáka a asi ve 3 měsíci si mě přebýrali na gyndě.

jarai
autor
22. dub 2015

když se Tě přebírali ke gynekologovi vypisovali novou nemocenskou, nebo tu starou a jen dopsali změnu lékaře? Jde mi o to, že začátek nemocenské mám 18.2 a abych měla nárok na mateřskou musím si jí udržet až do konce červenci kdy nastoupím na mateřskou, nemám krytý 1 měsíc, protože mi lékařka víc jak 4 měsíce nemocenské nevypíše, takže když přejdu ke gynekologovi, pořád platí ta nemocenská od toho unora, jen je změna lékaře?

pajulak
23. dub 2015

Také jsem měla nejdříve neschopnost od obvodního lékaře, a poté přešla ke gynekologovi ..stále jsem byla na stejné neschopnosti - pouze přepsali lékaře a diagnózu ..

pavlapl
23. dub 2015

@jarai měla jsem pořád stejnou neschopenku.

jarai
autor
24. dub 2015

děkuju a můžu se zeptat jak probíhal přechod z nemocenske od praktické ke gynekologovi? To mi moje gynekoložka napíše neco ke gynekologovi, nebo já zajdu za gynekologem a on už se spojí s praktickou že přebírá moji neschopenku on?

kattyd
24. dub 2015

Take jsem prechazela s neschopenkou od praktického ke gynekoložce (resp. mela jsem to komplikovanejsi - od praktického z bezneho nachlazeni, jsem prechazela do nemocnice a z nemocnice pak ke sve gynekoložce), Me prakticky lekar dal dil neschopenky s cervenym pruhem a pak nejakou A4 o prevzeti do pece jiného lekare. To jsem predala gynekoložce a ona ze uz to vyplni a odesle kam ma.

jitavrtule
24. dub 2015

@jarai Ale nárok na mateřskou nemá absolutně žádnou souvislost s nemocenskou. Jak to myslíš s tím "Abych měla nárok na mateřskou nemám krytý 1 měsíc, proto se chci dohodnout s mým gynekologem jestli může být nemocenská převedena k němu, poté bych šla na mateřskou. Myslíte, že to půjde, abych měla nárok na mateřskou?"

Pro nárok na mateřskou musíš mít odpracováno 270 dní za poslední 2 roky a v době nástupu na MD (tj. nejdříve 8 týdnů před termínem porodu) A ZÁROVEŇ musíš být buď zaměstnaná nebo v tzv. ochranné lhůtě. Ochranná lhůta trvá tolik dní, kolik dní trval daný pracovní poměr (max. 180 dní).
Pokud jsi dostala výpověď ve zkušebce, nejsi tudíž už zaměstnaná a nárok na mateřskou bys měla pouze v případě, že bys nástup na mateřskou stihla v té ochranné lhůtě , která ovšem bude trvat jen tolik dní od výpovědi, kolik dní jsi tam odpracovala.
Být na neschopence neznamená být zaměstnaná, nejsem si z tvých příspěvků jistá, jestli si to uvědomuješ.

jarai
autor
24. dub 2015

pracovala jsem v jedné organizaci asi 1,5 let, poté jsem přešla do práce, kde jsem byla 1 měsíc, poté jsem šla na nemocenskou a oni mi poslali po měsíci strávené na neschopence výpověď ve zkušební době. Byla jsem na OSSZ a tam mi řekli, že nárok na mateřskou mít budu, ale musím být na neschopence do doby nástupu na mateřskou, jelikož na mateřskou nastoupím v červenci a na neschopence jsem od unora a moje praktická lékařka mi neschopenku nedá víc jak na 4 měsíce, musím přejít s neschopenkou ke gynekologovi a poté mi gynekolog vypíše tu mateřskou. Sdělili mi na OSSZ, že jsem v ochranné lhůtě, ale nesmím ukončit nemocenskou.

babbota
28. dub 2015

@jarai Také jsem měla neschopenku nejprve od praktické lékařky a pak si ji převedla gynekoložka. Praktická lékařka mi ala nějaký díl neschopenky, který jsem přinesla na gyndu a oni si to pak pořešili. Nemocenskou jsem neměla přerušenou. Akorát gyndařka v tom měla trošku borčus, protože se s tím asi nesetkává tak často, ale šlo to 😉