PN, prac. smlouva na dobu určitou a nevybraná dovolená, MD

dotee
30. dub 2018

Maminky, čekám miminko a jsem na rizikovém těhu a nevypadá to na dřívější ukončení. Jenže, mám smlouvu na dobu určitou do konce srpna a termín porodu až v 4. listopadu.
Tím, že pracuji ve školství mám vlastně od začátku roku nevybranou dovolenou, jelikož jsem z běžné PN přecházela na rizikové po opakovaných infekcích od dětiček 🙂. No... tak jsem se chtěla zeptat, jestli je nějaká šance, že by zaměstnavatel dovolenou mohl proplatit, (i když kvůli dlouhodobé PN o část asi přijdu), nebo už prostě nehrozí, že bych si ji mohla vybrat či nechat proplatit. Člověk počítá každou korunu, kor když jsem si teda neplánovala jít na PN, natož tak brzo, však to znáte. Poradí někdo kdo se v tom vyzná, co se s tím dá dělat?

Přeju pěkné dny všem 🙂

lachtanice86
30. dub 2018

@dotee řekla bych že pracovní poměr normálně skončí a pomernou část dovolené ti proplati.

ruzicka06
30. dub 2018

@dotee Dovolenou by Ti měli proplatit. Já jsem také ukončila pracovní poměr (který byl na dobu určitou) na svoji žádost, dohodli jsme se na odchod dohodou. Dovolená mi byla proplacena. Tak myslím, že by to mělo být i v Tvém případě.

dotee
autor
30. dub 2018

A to znamená, že po ukončení PP pokud se dohodneme, bych měla jít na ÚP, jelikož už nebudu moct bý na neschopence? teď tomu nerozumím

dancamich
30. dub 2018

@dotee normálně zůstanete dále v pracovní neschopnosti až do nástupu na peněžitou pomoc v mateřství.

raduushka
30. dub 2018

No 9.9. by jsi měla nastoupit na mateřskou (8 týdnů před porodem) a těch 9 dní do té doby by měla pokračovat neschopenka 🙂 Vlastně ti to vyjde docela hezky 🙂

lachtanice86
30. dub 2018

@dotee a dr ti chce neschopenku ukončit?

dotee
autor
30. dub 2018

@lachtanice86 Dr. nechce, a já jí nebráním, při momentální totální únavě a nízko. pol. placentě jsem ráda, že nemusím vstávat ve 4 a tahat se s keram. hlínou.

priefi
30. dub 2018

@dotee narok na dovcu Ti nezanika, musi Ti ji proplatit, akorat ztratis urcitou cast dovci diky redukci z duvodu DPN. Pokud by Ti nahodou prodlouzili PS, tak dokonce MD je jakobys pracovala, takze budes mit za dobu md narok na dovcu, coz by pro Tebe znamenalo, ze v roce 2019 bys mela plne 40 dnu dovci na proplaceni (pouze pokud Ti prodlouzi smlouvu).

dotee
autor
30. dub 2018

@raduushka No, to si taky říkám, že si to naše mimi naplánovalo docela hezky 🙂 takže mi teda může proplatit dovolenou i po skončení PP, a zároveń pokračování PN, chápu to dobře?

lachtanice86
30. dub 2018

@dotee dovolenou ti proplati zamestnavatel nejspíš při poslední jakože výplatě . A dpn vyplácí ossz

dotee
autor
30. dub 2018

@lachtanice86 poslední jakože výplata byla právě tento měsíc, kdy mi přišlo z abřezen a podle výšky to bylo prostě jen to, co platí zaměstnavatel při prvních 11 dnech nemoci.

neuspech
30. dub 2018

Mám to stejně jako ty jen termín 15.listopadu a smlouva mi konci konec srpna

dotee
autor
1. kvě 2018

@priefi No, smlouvu mi asi určitě neprodlouží, protože jsem tam jako záskok za mateřskou, už po třetí těhulce, co byly jako záskok a odcházely na mateřskou 🙂 čili, když se to šéf dozvěděl, nadšený moc nebyl, ale chápal, že vlastní dítě je přednější 🙂

lachtanice86
1. kvě 2018

@dotee já myslela poslední výplatu s ukončením smlouvy. Teď ti to vyplatit nemůžou když nevědí jak dlouho budeš na pn

dotee
autor
1. kvě 2018

@lachtanice86 jo, jasně, to je pravda, díky 🙂 to ty hormony...

evik19
1. kvě 2018

Ahoj holky, mam to podobne, smlouva mi konci na konci cervna, ted jsem z duvodu vice komplikaci v tehotenstvi na neschopence, termin porodu mam v listopadu. Nerada bych ale byla na neschopence az do materske-kvuli vychazkam. Na dovolenou se necitim, ale treba aspon na vikend bych uz kvuli starsimu synovi nekam pres prazdniny rada jela. Takze bych spis neschopenku behem prazdnin rada ukoncila a sla na pracak, pripadne si proste ty dva mesice platila zdravotni jako samoplatce. Ale zajimalo by me, jestli tim padem neprijdu o narok na materskou, pripadne jestli tim neprijdu na materske o moc penez. Mam odpracovane potrebne dny a tenhle posledni pracovní pomer bude trvat 14 mesicu.

lachtanice86
1. kvě 2018

@evik19 no tak pracovní poměr bude stejně končit v červnu a na ppm budeš nastupovat v ochranné lhůtě, podle toho co píšeš že máš odpracovano máš ochrannou lhůtu 180dnu. Takže by ti to melo vyjít. Na ppm se nastupuje 6-8tydnu před porodem

evik19
1. kvě 2018

@lachtanice86 Taky si myslim, ze bych o materskou prijit celkove nemela, do ochranne lhuty se vlezu, ale taky by me zajimalo, jestli se mi pak treba nebudou do materske prumerovat i ty dva mesice, kdy pracovat nebudu... Do ted jsem mela docela fajn penize a vim, ze nemocenska se do toho průměru nepocita, ale nevim, jestli by se tam treba nepocitala podpora z pracaku anebo treba ten vydelek 0Kc,kdybych byla doma ty dva mesice uplne zadarmo.

lachtanice86
1. kvě 2018

@evik19 to by se započítávat vůbec nemělo. Plácnu na ppm nastoupis 20.11.2018, takže 270dnu se bude hlídat za období od 20.11.2016 do 20.11.2018. Pokud bude splněno 270dnu jde se na druhou podmínku a to zamestnani, to nebude, tak se zkontroluje ukončení pp a k tomu plus 180dnu pokud tak dlouho trvala poslední práce. A pro výpočet denního vyměřovacího základu se vezmou příjmy ze závislé činnosti od období 1.11.2017 do konce pracovního poměru tedy června. Samozřejmě tam budou odectene dny nemoci. Uvidíš jestli se k dotazu vyjádří ještě někdo, ale řekla bych že to bude takhle

j.a.n.i
1. kvě 2018

@dotee No a od kdy jsi na neschopence?

j.a.n.i
1. kvě 2018

@evik19 @lachtanice86 to má správně a na UP klidně jít můžeš, dostaneš podporu.

dotee
autor
2. kvě 2018

@j.a.n.i od druhého týdne v březnu, dvě chřipky za sebou, pak jeden den v práci a zánět průdušek , od té doby jsem doma.

j.a.n.i
2. kvě 2018

@dotee Tak to skoro žádnou dovolenou mít nebudeš, protože si neodpracovala 60 dnů v roce a tedy budeš mít nárok jen na dovolenou za odpracované dny, za každých 21 dnů 1/12 dovolené, tedy 2/12, baj oko 6,5 dne. Každopádně ti ji ale proplatí při konci pracovního poměru, tedy ve výplatním termínu za srpen.

evik19
2. kvě 2018

@lachtanice86
@j.a.n.i Holky, dekuju moc, to je skvela zprava🙂

dotee
autor
2. kvě 2018

@j.a.n.i Díky moc, to jsem si vůebc neuvědomila. Nevíš ještě jak to bude, když mám dva úvazky? jeden 0,75 a jeden 0,17? teď jsem se dozvěděla, že z toho menšího nemám na PPN nárok, ale ono by to stejně moc nebylo, když to bylo kolem 2500/měsíc. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli mi to nějak navýší a naopak doufám, že nesníží výši mateřské, nebo se to bude brát jako příliš malé, tudíž, jako by nebylo?. Oba dva úvazky jsou v jedné práci, ale na rozdílných pozicích.