Ahoj, chci se zeptat, jsem v PN, jelikož jsem dostala rizikové těhotenství. Do zaměstnání jsem nastupovala v době, kdy jsem nevěděla, že těhotná jsem, a vzhledem k jistým problémům a diagnózám jsem to v zaměstnání nezmiňovala (nepřišlo mi vhodné jim to říkat, když jsem ani neměla jistotu, že se bude vše vyvíjet tak, jak má...což je dle mého pochopitelné).. Teď jsem týden v PN a konec zkušební doby pro mě má být na konci měsíce. Zaměstnavatel na mě začíná momentálně dost tlačit, jednoduše řečeno chce abych pracovní poměr ukončila. Chci se tedy zeptat, když mu to oznámím, že jsem v jiném stavu a on by se mě na základě toho rozhodl vyhodit, tak to správně nemůže? Celé se to pošmoulilo dost solidně, marodit musím tak či tak do nástupu na PPM, což jsem si ověřovala i u OSSZ. Protože pokud mě vyhodí, tak je asi jedno jestli budu na PN nebo né...
Nárok na PPM mám, vzhledem k tomu, že nastupuji někdy 6/8 (a ochranný lhůta pro mně vznikla cca 90 dnů)
No otázka zní, oznámit realitu a těhotenství, nebo to už nechat prostě vyplynout? Chci být upřímná a rovná. Kdybych byla v jiné situaci, tak samozřejmě těhu oznámím, ale pro mě to byla tak moc citlivá věc, že jsem to neřekla pořádně ani rodině. Bojím se ale, že až půjdu s kůží na trh, tak bude zle, pan ředitel je člověk, co umí být opravdu zlý a bojím se toho, že konfrontace bude taková, že na mě bude nepříčetně ječet, ale to opravdu nemám za potřebí.. :( kor teď.. Napadl mě poslat email, z důvodu.. co je psáno to je dáno, a lepší než aby pak to bylo slovo proti slovu..
Omlouvám se za dlouhý text..
Děkuji a mějte se faaajnově 🙂 🙂 🙂
@drep Jak se říká, každá mince má dvě strany a tady je to strana má a druhá strana je ta zaměstnavatele, proto na druhou stranu bych se jemu nedivila, že by mi to ukončil s tím, že důvodem nebude ohlášené mé těhotenství, ale může si zvolit milion jiných a pádných důvodů, ale na druhou stranu, samozřejmě ta moje strana ač sobecká, tak kdy jindy, než teď staví člověk své zájmy na svou stranu (gyn. trable, trable během těhu, nejistota, zda bude těhu úspěšné, první těhu a můj věk..) .. Já jsem si právě taky říkala, že kdyby bylo "nejhůř" tak se na PN vyprdnu a půjdu na ÚP, ale zas.. nejsem uchazeč o zaměstnání, páč jsem nezaměstnatelná v tento moment (kdo by stál o těhotnou, co nemůže vlastně nic jinýho dělat, než kancl a to ještě na pár měsíců :D ) .. OSSZ mi řeklo, že pokud mám rizikové, tak ať plynuje přejdu z PN na PPM i kdyby se zaměstnavatel rozhodl pracovní poměr ukončit.
Já samozřejmě neznám tvůj stav a tak, ale pozor, úřednice ossz o trvání DPN nerozhoduje a občas tvrdí děsný bludy. Pokud musíš dalších 9 měsícu ležet s nohama nahoře a chodit jen na záchod, tak je logický, že DPN bude pokračovat, protože nejsi schopná plnit povinnosti uchazeče o zaměstnáni. Ale pokud máš šest hodin vycházek atd, tak pak se má správně ukončit, což ale rozhodně neznamená, že se tak stane. Pro pojištěnce hodně hraje, že ossz v téhle posudkové funkci úplně selhává, nikdo nic nekontroluje, revizní lékaři mají věkový průměr asi 75let a tak 50% má své zásadní zdravotní problémy. Já jsem perfekcionista a dělala jsem vždycky věci, jak se mají, ale v ambulancu, kde jsem začínala, prošla rok trvající DPN na rýmu
Tak ještě jednou a lépe - těhotenství není překážkou pro rozvázání pracovního poměru ve zkušební době, tudíž je úplně jedno, zda tu informaci zaměstnavateli sdělíš či nikoliv, vyhodit tě může tak jako tak.
Soudit se s ním následně o neplatnost rozvázání pracovního poměru z důvodu diskriminace těhotné smysl nemá, protože s úmyslem ukončit pracovní poměr tě de facto seznámil v době, kdy o tvém těhotenství nemá ani páru. Kdybys nebyla tak krátce na PN, už by ten pracovní poměr nejspíš ukončil, ale v prvních 14 dnech tvé PN mu to zákoník práce zakazuje. Proto patrně zkouší tebe přesvědčit, abys ten krok udělala ty, protože na tebe se ten zákaz nevztahuje.
Jak už správně nadhodila Eva (Evi díky) o dobu celodenních překážek v práci, pro které nekonáš práci ve zkušební době, se ti zkušební doba prodlužuje. Pokud neukončíš pracovní poměr ty v prvních 14 dnech PN, ukončí ho s největší pravděpodobností hned po této lhůtě zaměstnavatel, bude-li o ukončení pracovního poměru i nadále stát.
@miryp mnohokrat dekuji, objasneni je vice nez jasne 😉 ja to samozrejme ukoncovat ted nebudu a necham to uz byt, protoze jak pises, beztak to ukonci tak ci tak sam hned, jak bude mit moznost.
Kazdopadne dekuji za vycerpavajici odpoved 🤗
@drep vim vim, s OSSZ jsem resila problematiku PPM, ale je to tak jak pises, oni o tom nerozhoduji. Ma osetrujici gynekolozka uznala za vhodne s ohledem na vsechny okolnosti vystaveni PN.
Kazdopadne moc dekuji 🤗
A s tou vystavenou PN na rymu… jsem v soku 😳 ale mozne je ocividne vsechno.
Poděkování patří i Evě, která mě svým dotazem upozornila na nesmysl, který se mi vloudil do prvního, již smazaného, komentáře 🙈
Uvidíš, dokud to nemáš černé na bílém, stále jsi zaměstnaná...
Každopádně držím palce, ať těhotenství probíhá bez problémů.
@eviicka i Vam dekuji Evicko, za prinosnou vsuvku a objasneni 🤗
@miryp
Tak tak, to je proste zaklad, co je psano to je dano. Jeste jednou moc dekuji 🤗
Byl judikát ústavního soudu, kdy se bránila nějaká dělnice, které ve zkušebce ukončili pracovní poměr, protože byla těhotná (a tudíž nemohla dělat svou práci, dělala někde v riziku). A vyhrála. Takže teoreticky pokud tě vyhodí jen proto, že jsi těhotná a budeš se soudit, tak máš slušnou šanci na výhru. Ale musíš se soudit. Zároveň zkušebka je od toho, aby se i zaměstnanec a zaměstnavatel oťukali a oba to můžou ukončit bez udání důvodu. Takže ve chvíli, kdy se budu chtít zbavit těhotné zaměstnankyně, tak nemrknu okem že o těhotenství vím, ale obecně jí řeknu, že nezapadla do kolektivu, měla jsem jinou představu, nejsem spokojená s pracovním výkonem atd. Jinak teda ve chvíli, kdy nemáš platnou pracovní smlouvu, tak už nejsi posuzovaná v pracovní neschopnosti ve vztahu k té původní práci, ale jako uchazeč o zaměstnání, čili já v tu chvíli prakticky vždycky neschopenky ukončila (ale byla jsem praktik ne gynekolog, protože dojít na schůzku na pracák svede skoro každý.