Paragraf na dítě na jeden den, lze to vůbec?

pajaaaa
5. říj 2014

Ahoj holky. Po 6-ti letech, kdy se mi narodily dvě krásné děti, jsem byla tři dny v práci ( stejný zaměstnavatel, ovšem jiné pracoviště - tzn jiný šéf a jiný kolektiv ) a syn mi onemocněl. Tedy - od pátku vysoké horečky ( jinak žádné další příznaky nemoci )- dnes - je neděle a zatím "jen" zvýšená teplota. Tak pokud mu horečka opět nevyskočí, nechám ho pár dní ze školy doma ( chodí do první třídy )vyřešila jsem to tak, že dojede hlídat tchýně, k doktorce s ním nepůjdu. Pokud mu horečka zase stoupne, k doktorce s ním jdu, bude to už přeci jen třetí den ( k dr. s ním chci jít osobně sama - jisté výhrady k tchýni ) a pak by ho zas hlídala ona. Ale jak to udělat? Paragraf na jeden den? Lze to vůbec?? Díky za vaše zkušenosti. P.

j.a.n.i
5. říj 2014

@pajaaaa Tak pokud by šlo jen o tu návštěvu lékaře, tj. na otočku a pak nechat dítko tchýni a jít do práce, tak to stačí na propustku - doprovod člena rodiny k lékaři.

betelgeuzz
5. říj 2014

@pajaaaa Tak to neporadím, jenom chci nepsat, že k lékaři musíš osobně, tchýni poslat nemůžeš. S dítětem musí být rodič. Nevím, jestli se to nedá pořešit nějakým podpisem u dr, ale naše dr nevzala dítě s babičkou ani na preventivku.

salikova
5. říj 2014

Tchýni můžeš poslat k doktorovi -s plnou mocí a podpisem tebe a otce dítěte;) Na paragraf pak tchýně může jít taky..;)
Řešila sem to samé, když sem se teď vracela do práce:( dva roky, co chodil starší syn do školky nebyli marod nikdy a teď já do práce a mladší do školky a lehli kluci oba..:p

pajaaaa
autor
5. říj 2014

jojo, k doktorce bych šla raději já osobně - jen tu propustku - nemám ji u sebe - a to bych si měla jet první pro propustku - pak s dítětem k doktorovi, aby mi na ni dal razítko? Asi ano že? Zatím to vypadá, že návštěva doktorky nebude nutná.....ale neříkej hop dokud......

samik2008
5. říj 2014

@pajaaaa propustku ti dá i dr.u nich,nemusíš mít z práce...takže kdyby náhodou,tak bych do práce zavolala,že jdu s mladým k dr. a že propustku donesu od něho

j.a.n.i
5. říj 2014

@samik2008 Ne, každý doktor má propustky... třeba náš má jasně uvedeno, že žádné nevystavuje, pouze potvrdí přinesenou.

j.a.n.i
5. říj 2014

@salikova Podle toho co píše zakladatelka, tak tchýně na paragraf nemá nárok - nebydlí s dítětem ve společné domácnosti.

j.a.n.i
5. říj 2014

@betelgeuzz Ano, dá se to pořešit papírem, je na to přímo formulář.

pajaaaa
autor
5. říj 2014

aha, tak já žila v domnění, že si ji musím ( propustku ) přinést od zaměstnavatele...možná by nebylo od věci zjistit, zda ji má naše dětská doktorka ( ale moc se mi tomu věřit nechce, ale tohle jsem fakt řešit už mnoho let nemusela, tak jsem celkem mimo ) ať nelítám sem a tam

pajaaaa
autor
5. říj 2014

teď sem na netu zjistila, že bych si mohla ten formulář vytisknout. Myslíte, že je to možné? Nebo to musí být origoš?

j.a.n.i
5. říj 2014

@pajaaaa To nejvíc záleží na tvém zaměstnavateli... třeba u nás nemusí být vůbec. Ale jinak bych ho vytiskla, pokud se jim v práci nebude líbit, tak ti na příště dají ten svůj.

jmisa
5. říj 2014

Já si do práce napíšu volným stylem lístek - potvrzujeme, že xy byla jako doprovod u lékaře se synem xy a doktorka podepíše a dá razítko.
Ale každý zaměstnavatel to může mít jinak.

snehurka845
5. říj 2014

propustky sedaji kupit v papirnictvi. Ja sa staram o vnucku, dcera chodi do prace a normalne ked treba s nou chodim k doktorke, dokonca aj na ockovani somsnou bola a ziadny problem.

banitram
6. říj 2014

máte dvě možnosti :
- náhrada mzdy (osobní překážka v práci s náhradou mzdy) - poskytuje zaměstnavatel oproti potvrzení od lékaře. Formulář není přesně vymezen, většinou mají mzdovky připravené vlastní potvrzení, které si necháte u lékaře orazit. Platí se průměrem jako dovolená. Ale pozor - máte nárok na nezbytně nutnou dobu a tu posoudí zaměstnavatel. Může uznat i omluvený celý den v odůvodněných případech, ale také třeba jen pár hodin a zbytek směny si musíte odpracovat nebo třeba pořešit náhradním volnem a pod. Ještě jiné omezení platí, pokud máte pružnou pracovní dobu.
- ošetřování člena rodiny - vystaví lékař na oficiálním nemocenském dokladu (2 díly), můžete čerpat v rozsahu 1-9 dní. Neplatí zaměstnavatel, ale ČSSZ.