Oznámily byste ve zkušební době těhotenství?

lmka2
18. srp 2020

Ahoj,
otázka je jasná. Oznámily byste tuto skutečnost, pokud by byla pravděpodobnost výpovědi a připravení se o PPM?
Popřípadě máte osobní zkušenost?

pipi_puncocha
18. srp 2020

Ano, já jsem to udělala. Poslední den zkušební doby jsem byla na pohovoru a zhodnocení jak je se mnou můj nadřízený spokojen, vypočítával mi tam plány do budoucna a já jsem mu řekla, že jsem těhotná, teprve 8tt, že to může nedopadnout, ale že bych si připadala blbě mu to tajit a dělat z něj vola, tak že pokud chce, že už v pondělí nepřijdu (byl to pátek). Moje okolí si myslí, že jsem blázen, ale já jsem to cítila jako fér jednání. Ve výsledku se to vyplatilo, měla jsem smlouvu na dobu určitou a byla mi prodloužena na další dva roky i přes to, že jsem otěhotněla ve zkušební době.

mzacikova
18. srp 2020

@lmka2 kamarádka musela. Dělala ve zverimexu a tahala fakt těžký pytle. Ale stejně pak dostala nemocenskou.
Jako nevím, zatajovat bych to asi nechtěla. Pokud Vám zkušebka nekončí za týden/dva. Ale i tak, pořád je to podle mě asi trošku podvod. Pokud by Vás hned po konci zkušebky měli třeba přeřadit jinam a zjistit, že jste to už věděla dřív

elencze
18. srp 2020

asi hodně záleží kde, jestli jde o místo, kde chceš působit i nadále, je to naplnění tvého kariérního snu, nebo je to prostě "práce", kam chodit musíš, a jde teď hlavně o to, zůstat zajištěná.

cikitkapb
18. srp 2020

Já to teda tajila, ale to spíš z toho důvodu, že jsem měla půlročni zkušebku...

shaun40
18. srp 2020

Ne nic bych neřekla.Z dúvodu výpovede.Když budeš chtít múžeš na PN a platit te bude stát ne zamestnavatel.A když budeš pracovat tak múžeš i tehotná.Žádne výhody říct to nevidím.Je to tvoje soukromá vec .Nekdo v prvním trimestru neřika nikomu nic ani rodine.Vetšinou se to hlása do sveta ve čtvrtem mesíci.To musí zamestnavatel respektovat že jsi to tajila.

pavcatko
18. srp 2020

Mě končila smlouva a ředitel mi nabídl novou... Všichni radili at podepisi a řeknu mu to později (byla jsem cca 10tt).Nakonec jsem to neudělala, ředitel mi pogratuloval ale smlouvu podepsat nedal. Ale vůbec nelituji, u kdyz finančně na tom budu tratna...

lmka2
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lmka2
autor
18. srp 2020

Děkuji za reakce. Tuto práci jsem si moc přála a nechci lhát. Byla jsem přesvědčená jít s pravdou ven po první kontrole. ( Ještě ve zkušebce.) Začala mě ale hlodat představa, že bych se mohla připravit o dost peněz. Pokud by to šlo, tak bych tam ráda pracovala až do nástupu na MD. A po rodičáku se v tomto odvětví dále pohybovala. Takže to neříct bych nejen jednala nefér - a to se mi příčí, ale také bych si udělala špatné jméno.

nelinecka1
18. srp 2020

V dnešní době bych to neříkala.

monaluza
18. srp 2020

Spis ne

blondynka400
18. srp 2020

@lmka2 standart je oznámit těhotenství v ukončeném 3 měsíci, a to, zda je ve zkušebce nebo ne, na tom nehraje roli. A nemyslím si, že by se na tebe někdo koukal jako na podvodnici. Něco jiného je, když už žena nastoupí jako těhotná a pak to řekne třeba v 5 měsíci. Maličko jiná je situace, jestli máš v rámci adatace naplánovaný nějaký hodnotící pohovor a přišla by řeč na nějaké další setrvání a tak, pak už je to na zváženou, zda jít s pravdou ven. Jinak mi to přijde zbytečné a popravdě jsem nikdy nechápala, proč to zaměstnankyně říkají už někdy v 7 týdnu (když se to neslučuje s výkonem práce, je to něco jiného)

gracinka7
18. srp 2020

Já teda rozhodně ne. Ale bohužel jsem musela na neschopenku, takže to prasklo a samozřejmě mě vyrazili.

meronym
18. srp 2020

@lmka2 Ne, neoznamila.

purplerain
19. srp 2020

Ne. Kdyby se u vás ve firmě propouštělo, tak taky nebudou zvažovat, vůči komu to je nebo není fér. Ze zákona takovou povinnost nemáš, takže nic neporušuješ. Navíc se může stát ještě cokoliv (ale samozřejmě držím palce, aby bylo vše ok).

petrasipkova1
19. srp 2020

a máš smlouvu na dobu neurčitou ? To bych to asi tajila a řekla co nejpozději. Pokud na rok, tak bych to přiznala.

blondynka400
19. srp 2020

@purplerain to nesouhlasím.V případě propouštění se hodně bere v potaz pro koho je to fér a není....

purplerain
20. srp 2020

@blondynka400 jo? Já to tedy nikdy nezažila. Vždy se bralo v potaz, kdo je potřeba, koho lze nejsnadněji nahradit, kolik se ušetří nákladů, kdo jakou odvádí práci, jak je schopný apod. Rozhodně se nekoukali na to, jestli to Mařenka třeba neponese špatně nebo jestli nemá moc velkou hypotéku a nebude jí chybět příjem.

blondynka400
20. srp 2020

@purplerain tak jsi vždy pracovala ve firmách, kde si neváží lidí. A nebo si jenom myslíš že to tak je a skutečnou pravdu neznáš, což bývá nejčastější. To co píšeš je jasné, ale životní situace, to co kdy dotyčný pro firmu udělal nebo neuděl, je neméně důležité. To jestli to bude brát dobře, to mi je šumák, to je pravda. Ale to, že je třeba samoživitelka, to už mi jedno není. A vždy je to jedno z rozhodovacích kriterií.

kaja2016
20. srp 2020

@lmka2 Ne. Ja to oznamila po zkusebni dobe, pak jsem potratila a sla jsem. Nebud blba...

kaja2016
20. srp 2020

@petrasipkova1 A ta smlouva na rok, co podle tebe resi?

purplerain
20. srp 2020

@blondynka400 já vždycky pracovala v korporatech. Vždy byl dodržován zákoník práce, péče o zaměstnance super, ale když dojde na lámání chleba, čísla vždy hovoří jasně. Možná menší rodinná firma, tam bych to chápala. Ale i tak, pokud Maruš bude ve složitější životní situaci, ale ne moc výkonná a Janča bude makat jako šroub a mít výsledky, tak Jancu prostě nevyhodim.

blondynka400
20. srp 2020

@purplerain v malé rodinné firmě jsem nikdy nepracovala, takže tam netuším, jak to chodí. Ale v malé společnosti je vidět každý nevýkonný pracovník, což v korporátu se krásně ztratí. Tam těch neproduktivních lidí bývá značné procento 😀 Veř mi, že i v korporátech je toto jedno z posuzovaných hledisek. To co píšeš to je jasný, příklad, tak to je. Ale když rozdíl mezi nimi bude minimální, už tam prostě to lidské hledisko promlouvá.

petrasipkova1
20. srp 2020

@kaja2016 no pravé ze nic, po roce pracovní poměr skončí, tak bych neřešila až tak budoucnost ve firmě.

kaja2016
21. srp 2020

@petrasipkova1 Aha, no ale je dobre mit moznost pracovat, jako tehotnou s brichem te nikde nevezmou☹

lmka2
autor
27. srp 2020

I když tu jsou jen odpovědi to neříkat, tak udělám opak. 🙂 Smlouvu mám na rok, ale v případě, že je dotyčný v pohodě, se prodlužuje. O tuto práci jsem dost stála a byla šťastná, že jsem měla tak velké štěstí a vybrali si mě. Po mateřské bych v tomto odvětví a pod stejným zaměstnavatelem chtěla opět pracovat a v případě, že by se mnou měli zkušenost, kdy jsem měsíc po nástupu otěhotněla a řekla jim to až ve 4. měsíci po zlušebce si myslím, že by mi to dost stížilo naděje na znovuvybrání. Chtěla bych se s nimi domluvit, že bych ráda pracovala do nástupu na mateřskou a po mateřské se k nim vrátila. Kdybych to tam řekla až po zkušebce, tak už mě sice vyhodit nemohou, ale pracovala bych tam dalších 4-5 měsíců jako lhářka. Čisté jmeno je pro mě důležitější než případná materská, o kterou mohu přijít. (Pracuji několik let, ale ochranná doba je stejně dlouhá jako poslední zaměstnání - max 180 dní. Což se mi zdá dost nefér, ale nic s tím neudělám.) Pokud mě vyhodí, tak aspoň žádné špatné svědomí mít nebudu. Kdo ví... Třeba ocení mé jednání na rovinu a do mateřské si mě nechají. Navíc, beze mě se neobejdou a udělat výběrko a zaučit někoho nového chvíli trvá.
Každopádně sem napíšu, jak jsem dopadla. 🙂