Oznámení těhotenství zaměstnavateli a zpětvzetí výpovědi. Pomůžete, prosím?

18. zář 2024

Dobrý den všem, chtěla bych se Vás zeptat, zda nemáte některá nějaký vzor písemného oznámení těhotenství zaměstnavateli, případně co uvést atd.

Můj druhý problém je výpověď pro nadbytečnost, která mi byla dána v době těhotenství, takže bych potřebovala sepsat nějakou žádost o zpětvzetí této výpovědi zaměstnavatelem. Dokáže mi tu někdo pomoct? Moc děkuji za rady.

felis
18. zář 2024

Ahoj, myslím, že žádnou žádost o zpětvzetí výpovědi psát nemusíš. Oznam písemně těhotenství a předej nadřízenému. Do MD si Tě musí nechat, protože jsi v ochranné lhůtě. Anebo druhá možnost. Nastup na rizikové těhotenství a nemusíš oznamovat nic 🙂
V lednu přijde v platnost nový zákon, který říká, že maminkám na MD a RD se musí pracovní místo držet 2 roky. Podle mě by se to mohlo týkat i Tebe.
Třeba tu bude někdo, kdo Ti řekně přesnější informace. Jsem HR Consultant, takže pracovní právo řešíme u klienta celkem často.

miryp
18. zář 2024

Vycházím z tvého tvrzení, že jsi těhotná byla již v době předání/doručení výpovědi, což hraje zásadní roli v tom, jak se bude postupovat.

Zaměstnavatel:
Název společnosti
Ulice a č.p.
PSČ a město

V …… dne …… 2024

Neplatnost výpovědi pro nadbytečnost, trvání na dalším zaměstnávání

Vážení,

na základě pracovní smlouvy ze dne … … …., ve znění dodatku č. … ze dne … … …. (pokud nějaký dodatek byl) jsem u Vaší společnosti zaměstnána na pozici …………..

Dne … … 2024 mi byla doručena/předána (vyber správnou variantu) výpověď z pracovního poměru založeného shora uvedenou pracovní smlouvou, a to pro nadbytečnost ve smyslu ustanovení § 52 písm. c) zákona č. 262/2006 Sb. v platném znění.

Tímto Vás informuji, že s ohledem na ustanovení § 53 odst. 1 písm. d) zákona č. 262/2006 Sb., v platném znění (tj. z důvodu těhotenství, které zde bylo již v době předání výpovědi), je předmětná výpověď neplatná a já tímto trvám na dalším zaměstnávání.

S pozdravem

Jméno, příjmení, podpis

Přílohy:
Potvrzení lékaře potvrzující těhotenství (pro určení platnosti/neplatnosti výpovědi je nutné, aby lékař uvedl, od kdy jsi těhotná)