OSVČ po rodičáku, v jakém oboru podnikáte?

kacenka1111
6. říj 2016

Ahoj holky, je tu někdo, kdo před rodicakem pracoval jako zaměstnanec a po rodicaku rozjel práci sám na sebe?
Zajímá me - v jakém oboru, jak se na to připravoval během rodicaku (studium, kurz), jak je spokojený, jak s tím funguje v rámci vyzvedávání děti atd.
Prioritou je ale v jakem oboru. Klidně i kdZ to delate na černo ( to nemusíte psát).
Moc děkuji, ráda bych se zaridila pro sebe, nápad mám, ale rada bych znala nejake zkušenosti.
K.

orchidis
15. led 2017

Holky, nezvolila jsem asi ideální skupinku, ale potřebovala bych radu pro kamarádku z firmy (za pár let se to bude týkat i mě).

Při rodičáku pracujeme na živnost pro jednu firmu, a tím, že jsme na rodičáku, tak neplatíme sociální, ale jen jednou za rok zaplatíme několik tisíc zdravotní pojišťovně (to mi účetní spočítá ze zisku) a je to. Ale jak po rodičáku?

Kolik se musí platit minimálně, když jsou příjmy cca 200 000 Kč za rok?
Je možné, aby si neplatila sociální (třeba první rok či dva po rodičáku), když už další dítě neplánuje a pro případ nemoci mají rezervu?
A neexistuje nějaká forma prodloužení doby doma s dětmi nad ty 4 roky nejmladšího, kdy by člověk byl alespoň částečně osvobozen od těchto odvodů a zároveň mohl jako OSVČ něco vydělat? Chceme se obě co nejvíce věnovat dětem, pracujeme z domu, pár hodin týdně, tudíž ty výdělky nejsou nijak závratné a zaplatit ještě třeba 6000 na odvodech...

Vím, že už mi jednou skvělě poradila @vojtisek007 ? 🙂

kytkata
15. led 2017

Pokud budeš OSVČ na hlavní činnost,tak tam je povinnost platit zálohy vždy,teda co se alespoň týče OSSZ. U hlavní činnost neexistuje osvobození pro neplacení.

dandaa
15. led 2017

@orchidis pri rodicaku nesmíte přesáhnout určitou částku výdělku abyste nemusela platit socialni a zdravotní.Pokud přesáhnete tak vypocitaji doplatek dle vyměřovacího základu asi.