OSVČ nebo s.r.o.?

duf3
13. dub 2017

Prosím o radu někoho kdo tomu rozumí 🙂 Ráda bych začala podnikat, budu ještě rok na mateřské ...manžel tedy nesouhlasí s živnostenským listem protože bychom v příštím roce přišli o daně (možná) a přišla ke mě rada, že s.r.o. lepší výhodnější a daně by nám zústali. Jenže vlastně úplně nechápu co by pro mě s.r.o znamenalo 🙂 Děkuji za nějaké rady nebo vysvětlení 🙂

jahodi
13. dub 2017

@duf3 mně by spíš zajímalo, co myslí tím že byste přišli o daně??

duf3
autor
13. dub 2017

@jahodi No kdybych vydělala za rok více než 60000,- tak nemáme nárok na těch 25000 zpět na daních a pokud začnu podnikat tak logicky chci vydělat víc tak abych z toho mohla žít hezky každý měsíc 🙂

j.a.n.i
13. dub 2017

@duf3 No a to si jako myslíš, že když budeš mít s.r.o., tak si z toho budeš hezky žít a nebude se to počítat jako tvůj příjem, nebo jakým způsobem si to představuješ?

absintka19
13. dub 2017

@duf3 budes jeste rok na rodicovske ne na materske ze jo? 🙂

berenika39
13. dub 2017

@duf3 podnikatel daně platí. každý. jít do toho s představou, že to nějak obejdu a jak...to je peklo v téhle zemi.
S.r.o. je společnost, kde ručíš výší svého vkladu. Musíš složit peníze na účet při založení. Někde si to podrobně najdi na netu, je toho plný.
Je to právnická osoba se všemi právy i povinnostmi.

duf3
autor
13. dub 2017

@berenika39 no tak to samozdřejmě že daně platí obcházet nic nechci jinak bych taky asi vubec nemusela začít podnikat že jo 🙂 konec konců mě osobně ani nejde o to daňové zvýhodnění spíš jde o to že s.r.o. je právnická osoba že jo a to už dál nevím co z toho pro mě plyne tam potom jsme když to řeknu blbě jako dva ale když jsem živnostník tak já jsem svůj podnik chtěla bych znát spíš ty rozdíly v čem by to mělo být pro mě lepší... samozdřejmě že je toho plný internet ale spíš návod jak založit a obecně co to je, ale z toho moc moudrá nejsem proto jsem si říkala, že by se třeba našel někdo kdo mi to dokáže laicky objasnit a pokud neví ať mi nepíše 🙂

mlynkova85
13. dub 2017

Nevím jestli ti to dokážu správně popsat ale rozdíl je hlavně v placení DPH . Nevím jak přesně to je u OSVČ vždy jsem účtovala pouze s.r.o. jako OSVČ nejsi plátce daně ale to neznamená že daně neplatiš tam nevím jak to přesně je tak to psát nebudu. Když máš s.r.o. měla by jsi vést podvojné účetnictví z každé faktury kterou přijmeš si můžeš odečíst DPH pokud nějakou vydáš nebo prodáš pomocí eet zase naopak DPH odvádíš a ten rozdíl který vznikne platíš každý měsíc finančnímu úřadu. Nevím zda jsem ti tuto problematiku dost objasnila kdyby něco písni zprávu zkusím ti poradit. Ale pokud jsi začátečník v podnikání spíš bych volila OSVČ je to jednodušší u nás pořádá urad práce kurzy pro začínající podnikatele třeba u vás bude něco podobného kde ti objasní všechny otázky

catf
13. dub 2017

@mlynkova85 to co píšeš, je nesmysl, ani právnická osoba nemusí být plátce dph. K dph se může jak osvč, tak právnická osoba přihlásit dobrovolně, po dosažení určité výše obratu se pak jak osvč, tak právnická osoba stává plátcem dph ze zákona povinně. Navíc daň z příjmu, o které píše zakladatelka diskuze, a dph spolu vůbec nesouvisí.

@duf3 osvč platí daň z příjmů 15%, právnická osoba 21%(plus 15% daň z příjmu hradí společník, pokud si vyplácí zisk) . U Osvč je možné odečíst z příjmů výdaje tzv. paušálem podle oboru činnosti(paušál je většinou o dost vyšší než skutečné náklady, takže pro výpočet daně z příjmu vznikne nižší základ, tzn, nižší daň z příjmu). U právnické osoby se odečítají pouze skutečné náklady. Osvč musí naopak platit sociální a zdravotní pojištění i při nulovém zisku. Abys dostala peníze z právnické osoby, musí tě buď zaměstnat jako zaměstnance (podléhá zdravotnímu a sociálnímu pojištění) nebo se můžeš nechat zaměstnat jako jednatel(tam je ale výše platu ze zákona hodně omezena na cca 2500kč za měsíc, podléhá sociálnímu a zdravotnímu pojištění) a nebo na dohodu o provedení práce (osvobozeno od sociálního i zdravotního pojištění do výše odměny 10 tis za měsíc - zdravotní pojištění by sis platila jako samoplátce). Nebo by sis jako společník společnosti vyplácena až zisk (tzn. z toho, co zbyde společnosti po uhrazení daně 21%, hradíš daň z příjmu 15%). Osvč ručí za své dluhy svým majetkem, právnická osoba nikoli. Zařízení osvč není tak nákladné jako zřízení firmy s.ro. (notářský zápis, zápis do OR).
To, že nemůžeš uplatnit slevu na dani jako osvč při příjmu vyšším než 60 tis víš jistě?

berenika39
13. dub 2017

@mlynkova85 někdy lépe mlčeti🙂. v dobrém. forma - fyzická nebo právnická osoba - to nemá absolutně žádnou souvislost s placením dph.
Na netu je takové množství seriozních informací, jen je pohledat - nidko není schoepn v jednom příspěvku odpovědět udělej to tak, ne tak, tohle je lepší, tohle je horší....ale než zavádějící informace, to radši žádné.

muhehehe
13. dub 2017

A v čem budeš podnikat?

martin41
13. dub 2017

Takže z pohledu daně z příjmu se daní rozdíl mezi výnosy a náklady.

Hlavní výhodou OSVČ jsou paušální náklady (můžeš si započítat určité významné procento příjmů aniž bys ty peníze skutečně vydala) a nižší nároky na daňovou evidenci.
Mezi hlavní nevýhody OSVČ platí ručení celým svým majetkem + povinné zálohy na zdravotní a sociální (platíš i když nevyděláš) Nicméně je zde výjimka na vedlejší činnost.

Hlavní výhody s.r.o. jsou za určitých okolností ručením do výše vkladu a možnost dostat k sobě peníze levněji. (19% korporátní daň + 15% daň z příjmu).

Pro posouzení situace potřebuješ mít odhad tržeb. Pak to lehce spočítáš.

rebe
13. dub 2017

Pokud chceš peníze získané v sročku uplatnit pro svou potřebu, tedy mít je jako výdělek, tak si je nejdříve musíš vyplatit. A pak je to příjem stejně jako u osvč. Pokud si je nevyplatíš, zůstávají ve firmě, třeba na investice, ale rozhodně je nemůžeš použít pro svou potřebu. Takže pokud je toto, co řešíš, pak to důvod pro sročko není.

jujatko
13. dub 2017

Především se také změnily podmínky a nyní už není tak úplně pravda, že u s.r.o. ručíte jen do výše svého nesplaceného vkladu. Protože nyní založíte s.r.o. se základním kapitálem 1 Kč. Naopak se zvýšila odpovědnost jednatelů za solventnost firmy. Hodně záleží, v čem chcete podnikat atd. Zajděte si třeba na Hospodářskou komoru, kde Vám to podrobně vše vysvětlí.

martin41
14. dub 2017

@rebe> nic ti ale nebrání držet je papírově v pokladně a reálně použít. A dát to do pořádku za rok, dva , tři.

rebe
18. dub 2017

@martin41 Nic ti nebrání? Fakt? Já bych teda řekla, že to je zpronevěra a daňový únik, přijde kontrola a máš dost problém.

martin41
18. dub 2017

@rebe> máš zkreslené představy. Jediný kdo může kontrolovat stav pokladny je firma. Kontrole FU po tom nic není. Navíc by to vůbec nedávalo smysl. Kontrola chodí za uzavřené účetní období a kolik mělas před rokem skutečně v pokladně, to nikdo nezjistí.
Seš si jistá, že můžeš sama sobě zpronevěřit svoje peníze?
Daňový únik by to asi byl, pokud by to někdo prokázal. Ale jak by to udělal, to netuším.

rebe
18. dub 2017

@martin41 Dobře, dejme tomu, že ti takový podvod jen tak někdo nedokáže. To nic nemění na tom, že je to podvod. Každý to máme nastavené jinak, ale podle mého svědomí se podvody dělat nemají. Pro někoho to možná je řešení, pro mě podvádění řešení není.

muhehehe
18. dub 2017

@rebe
@martin41 Daňový únik? Kde by se jako vzal? Prostě by měla v pokladně vedené peníze a reálně by je neměla... vzala by je sama sobě. to je problém pro tu firmu, že je reálně bez peněz, pro nikoho jiného... To je jak když si sama sobě z kasičky, kterou mám nadepsanou ,,na horší časy", vezmu prachy a půjdu si za ně nakoupit. Můj problém, že už pak v horších časech nebudu mít kam sáhnout, ale žádný daňový únik to fakt neni.

ojo
18. dub 2017

@duf3 pokud chápu dobře, jde vám o slevu na manželku, ten limit na příjem, kdy si vás manžel může odečíst na slevu na dani je 68tis za rok. Když si vyděláte více, už si vás manžel neodečte.
osvč - při rodičovské byste byla osvobozena od záloh, jinak se musí platit měsíčně zálohy na soc. a zdrav. poj.,pokud budete mít hotovostní transakce, tak zajistit EET, nicméně můžete vést daňovou evidenci doma nebo pokud by šlo uplatnit třeba paušální výdaje, můžete si udělat daň. přiznání i sami doma...případně jen na daňové přiznání odnést nějaké účetní.

sro - je to už společnost, musí se vést podvojné účetnictví, dělat účetní závěrky - na to už budete potřebovat určitě nějakou účetní firmu a stojí to více peněz než u osvč

Takže dle mého, pokud vám jde jen o daňovou úlevu na jeden rok, nemá smysl zakládat kvůli tomu sro, protože ty peníze vrazíte za účetní firmu a to možná časem víc, protože následné účtování další roky a kdyby náhodou i likvidace firmy stojí peníze, zatímco živnost jen můžete kdykoli pozastavit zadarmo...

muhehehe
18. dub 2017

@ojo při rodičovské dovolené není osvč osvobozena od záloh

ojo
18. dub 2017

@muhehehe tak pokud paní pobírá rod. příspěvek, tak bude mít živnosti jako vedlejší činnost a je osvobozena platit zálohy první rok...při podávání přehledů se pak zdravotní a soc. případně doplácí podle výdělku a na další roky je buď opět osvobozena nebo se platí poměrná část, když je vyšší výdělek...při skončení pobírání rod. příspěvku se činnosti mění na hlavní i s povinností platit zálohy..

muhehehe
18. dub 2017

@ojo informace na kterou jsem reagovala ale vyzněla úplně jinak... tak aby si zakladatelka nemyslela, že na rodičáku se zálohy neplatí. Platí. Že je člověk osvobozen první rok od záloh, ale pak to musí doplatit naráz.. to je teda ,,terno" 🙂 A to osvobození dle výdělku je jen u socky a taky jen do těch 68 000 (nebo podobná částka, neznám přesnou), u zdravky se platí vždycky něco (ale je fakt že u malých výdělků to je na vedlejší činnost málo, to zas ano.. nicméně se platí).

ojo
18. dub 2017

@muhehehe no ano, ale to terno je na hlavní činnosti....pokud paní pobírá rod. příspěvek, tak i za ní platí stát soc. a zdrav. poj a do 62tis základu daně sociální nedoplácí a ani další rok zálohy, zdravotní se platí i z koruny, takže tam nějaký doplatek bude vždy, ale další rok také nemá povinnost platit min. zálohy, jen ty vypočtené, které jsou třeba v řádu pár desítek korun...

muhehehe
18. dub 2017

@ojo Z tvého prvního příspěvku ale trochu vyznívalo, že na rodičáku se neplatí nic... na to jsem reagovala. Realita je taková, že nic se neplatí jen v případě socky, a to pouze do výdělku 62 tis, jinak se prostě platí- to z tvého původního příspěvku ani trochu nevyplývalo. já poučení nepotřebuju, já jsem osvč na rodičáku a vím co a jak. Ale pro někoho, kdo o tom vůbec nic neví, mi informace o ,,neplacení na rodičáku" přišly prostě silně zavádějící, toť vše 🙂 Jinak- 62 tis. přestřelí snad každý, kdo to myslí s přivýdělkem trochu vážně- tedy i zakladatelka... K tomu ,,ternu" - tvoji reakci jsem teď úplně nepobrala... pokud první rok nebude platit zálohy, tak jí to pak prostě na základě dańového přiznání a přehledů dopočtou rok dozadu.. u hlavní i u vedlejší.. a bude nutné zaplatit větší částku najednou, ať je na rodičáku, nebo ne...

j.a.n.i
18. dub 2017

@muhehehe Proč myslíš, těch cca 65 tis. je po odečtení nákladů, což při 60% paušálu je příjem nějakých 13 tis. měsíčně, což na přivýdělek hned tak každý nepřestřelí...

ojo
19. dub 2017

@muhehehe tak jasně, ty radíš z pohledu osvč, já z pohledu účetního, mám účetní firmu několik let a účtuji vše, fyz. i právnické osoby, tak chápu, že moje odpověď z tvého pohledu, mohla být trochu neodstačující nebo zavádějící ..proto je vždy lepší osobní pohovor než nějaké rady po netu. Jen jsem chtěla zakladatelce říci, že osvč bude v jejím případě lepší než sro....omáčku ohledně osvč, co kdy a kolik bude platit apod. jsem nechtěla do detailu rozvádět, když o tom pouze uvažuje...
A souhlas s @j.a.n.i tato hranice je docela v pohodě, pokud netočí velký peníze, většina mojich klientek na rodičáku ji nepřestřelila...

ojo
19. dub 2017

@muhehehe a k tomu ternu, abys to teda lépe pobrala 🙂 myslela jsem to "terno" tak, že když člověk začne podnikat od května na hlavní činnost, tak při přehledech zpětné dopočtení záloh je pálka (terno)...pokud paní na rodičáku od května začne podnikat, bude na rodičáku celý tento rok, tak třeba jako kadeřnice, která odpočte 80% výdajů paušálem, může se s klidem vejít do hranice 62tis základu daně a nedoplatí na sociálním ani korunu!, na zdravotním pár stovek...proto i k tomu výše příspěvek, že zálohy by nemusela platit...vše záleží na výdělku, resp. základu daně, o který se tu můžeme jen dohadovat...

j.a.n.i
19. dub 2017

@ojo Tak pokud začne podnikat od května, tak se bude muset vejít do menší částky a to zdravotní nebude pár stovek, ale spíš tak 3000,- , ale jinak souhlas.

ojo
19. dub 2017

@j.a.n.i ano, to máš pravdu, však se také může vejít do menší částky 🙂 ...proto jsem se nechtěla pustit do diskuze o konkrétních částkách, protože se to mění podle příjmu, resp. základu daně, kort když nevíme, jaký bude předmět podnikání a ostatní okolnosti. To je vždy nejlepší řešit osobně, ukázat na konkrétním příkladu, aby to klient dobře pochopil než takto diskutovat po netu,¨...

Chtěla jsem jen paní odpovědět na to, na co se přesně ptala, zda osvč či sro...v jednoduší variantě, aniž bych jí zbytečně zaplnila hlavu vyčerpávajícím slohem, co a jak, když neznám přesněji její situaci.

unicorna
10. srp 2020
Uživatel unicorna je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od unicorna.

Mohla bych také mít dotaz ohledně podnikání? Chtěla bych si založit kadeřnický salon. Sice jen u nás na vesničce, ale už teď mám klientky jisté. Ale chtěla jsem se zeptat na něco jiného, všimla jsem si tady https://leeto.cz/eet_kadernice že kadeřnice, kosmetičky a další čeká povinnost EET pokladny a já vůbec nevím jestli to zvládnu takhle při začátku podnikání. Je tady prosím někdo kdo řeší to samé?