Hezký den,
kdysi jsem měla jako přivýdělek OSVČ. Nyní bych to chtěla znovu zkusit na mateřské, jen nevím, jaké zálohy mám kam platit.
Zdravotní, sociální?
Předtím jsem byla normálně zaměstnaná, takže je to činnost vedlejší.
Děkuji za rady v tomhle se nevyznám.
Hlavně si nastav mateřskou/rodičák (furt si pletu, co je co) do 4 let věku dítěte - dokud ho pobíráš, zálohy neplatíš, jenom z toho, co pak vyděláš. Jakmile dobereš, kdyby třeba ve 2 letech, tak od té chvíle pro tebe platí minimální zálohy a to je s malým dítětem vražedné. Stačí, že ti bude chodit 50 Kč měsíčně na mateřské a máš OSVČ jako vedlejší.
@merope Mateřská ale na 4 roky není? Já myslela, že to ti "nahoře" zrušili od nového roku.
@martulka88 No, mateřská vždy byla na cca půl roku a na tom se nic nemění, rodičovská dovolená byla a je do 3 narozenin, na tom se taky nic nemění. Jediné, co se měnilo, byla maximální délka pobírání rodičovského příspěvku a tam platí zkrácení do 3 let na děti narozené od 1.1.2024.
@jajulin aha, tak to je super. Já myslela, že právě, když uběhl ten první rok, kdy se zálohy neplatí (protože se nemají z čeho vypočítat), tak bych teď už měla platit.
Pracovní poměr mi stále běží.
@j.a.n.i ano, pracovni pomer mi stale trva.
@j.a.n.i Já to beru všeobecně ☺️ Ale ano, první půlrok mateřská (ale nemá ji každý) a pak rodičák. U prvního bych byla na rodičáku, ale syn zemřel. Otěhotněla jsem chvíli po porodu prvního a tudíž nešla do práce a v den porodu nastoupila na rodičák a mám ho na 4 roky (nejsem zaměstnaná, jelikož jsme se odstěhovali + mám invalidku). Akorát letos to pokrátili na ty 3 roky.
@martulka88 To jo, ale kvůli pojištění bych ho rovnou nedávala na 4 roky, ale nastavila do doby, než hodlám jít do práce a teprve kdybych s blizicim se termínem viděla, že nenastoupil, tak bych to protáhla. Ty peníze mezitím mohou vydělávat, i kdyby pár procent.
@jajulin
Na pojistovne pisou toto:
Při souběhu OSVČ + stát
není povinnost dodržet minimální vyměřovací základ jako OSVČ
není povinnost platit zálohy ve výši minima stanoveného pro OSVČ, ale
je povinnost platit zálohy ve výši vypočtené v podaném přehledu o výši daňového základu (jen v prvním roce činnosti taková OSVČ zálohy neplatí)
Z cehoz tedy chapu, ze bych nejake zalohy platit mela. Na zaklade vydelku z minuleho roku.
Jenže pokud ten výdělek v předchozím roce není velký, jsou zálohy vypočtené na 0 Kč. Já to tak měla všechny roky, co jsem měla živnost jako přivýdělek. Ale určitě se poptej na úřadech, ať máš jistotu.
@jajulin aha, tak to jo. No, zeptam se a uvidim.
OSVČ vedlejší, který nemá velké příjmy, zálohy žádné neplatí. Je to stejné jako při zaměstnání.