OSVČ na MD. Co všechno je třeba platit?

8. srp 2024

Hezký den,

kdysi jsem měla jako přivýdělek OSVČ. Nyní bych to chtěla znovu zkusit na mateřské, jen nevím, jaké zálohy mám kam platit.
Zdravotní, sociální?
Předtím jsem byla normálně zaměstnaná, takže je to činnost vedlejší.
Děkuji za rady v tomhle se nevyznám.

jajulin
8. srp 2024

OSVČ vedlejší, který nemá velké příjmy, zálohy žádné neplatí. Je to stejné jako při zaměstnání.

merope
8. srp 2024

Hlavně si nastav mateřskou/rodičák (furt si pletu, co je co) do 4 let věku dítěte - dokud ho pobíráš, zálohy neplatíš, jenom z toho, co pak vyděláš. Jakmile dobereš, kdyby třeba ve 2 letech, tak od té chvíle pro tebe platí minimální zálohy a to je s malým dítětem vražedné. Stačí, že ti bude chodit 50 Kč měsíčně na mateřské a máš OSVČ jako vedlejší.

martulka88
8. srp 2024

@merope Mateřská ale na 4 roky není? Já myslela, že to ti "nahoře" zrušili od nového roku.

j.a.n.i
8. srp 2024

@merope Pokud ji trvá pracovní poměr, tak má vedlejší činnost z titulu zaměstnání a tedy ji je délka řodičáku putna.

j.a.n.i
8. srp 2024

@martulka88 No, mateřská vždy byla na cca půl roku a na tom se nic nemění, rodičovská dovolená byla a je do 3 narozenin, na tom se taky nic nemění. Jediné, co se měnilo, byla maximální délka pobírání rodičovského příspěvku a tam platí zkrácení do 3 let na děti narozené od 1.1.2024.

autor
8. srp 2024

@jajulin aha, tak to je super. Já myslela, že právě, když uběhl ten první rok, kdy se zálohy neplatí (protože se nemají z čeho vypočítat), tak bych teď už měla platit.
Pracovní poměr mi stále běží.

autor
8. srp 2024

@j.a.n.i ano, pracovni pomer mi stale trva.

merope
8. srp 2024

@j.a.n.i Ale kdyby se do zaměstnání z libovolného důvodu nevrátila, tak lepší mít jistotu, že za ni platí stát a ne že bude platit povinné zálohy (ač teda teď se zálohy vlastně první rok a kus neplatí).

j.a.n.i
8. srp 2024

@merope No, to se dá případně změnit těsně před koncem řodičáku, není důvod kvůli tomu brát hned málo.

martulka88
8. srp 2024

@j.a.n.i Já to beru všeobecně ☺️ Ale ano, první půlrok mateřská (ale nemá ji každý) a pak rodičák. U prvního bych byla na rodičáku, ale syn zemřel. Otěhotněla jsem chvíli po porodu prvního a tudíž nešla do práce a v den porodu nastoupila na rodičák a mám ho na 4 roky (nejsem zaměstnaná, jelikož jsme se odstěhovali + mám invalidku). Akorát letos to pokrátili na ty 3 roky.

j.a.n.i
8. srp 2024

@martulka88 To jo, ale kvůli pojištění bych ho rovnou nedávala na 4 roky, ale nastavila do doby, než hodlám jít do práce a teprve kdybych s blizicim se termínem viděla, že nenastoupil, tak bych to protáhla. Ty peníze mezitím mohou vydělávat, i kdyby pár procent.

merope
8. srp 2024

@j.a.n.i Já jen píšu si to pohlídat, ať se to prodlouží - já si blbě spočítala dočerpání, naštěstí jsem pracovala, ale zpětně se zdá, že kvůli tomu brzkému dočerpání jsem měla šíleně vysoké zálohy (měla jsem 0,2 úvazek).

autor
10. srp 2024

@jajulin
Na pojistovne pisou toto:

Při souběhu OSVČ + stát
není povinnost dodržet minimální vyměřovací základ jako OSVČ
není povinnost platit zálohy ve výši minima stanoveného pro OSVČ, ale
je povinnost platit zálohy ve výši vypočtené v podaném přehledu o výši daňového základu (jen v prvním roce činnosti taková OSVČ zálohy neplatí)

Z cehoz tedy chapu, ze bych nejake zalohy platit mela. Na zaklade vydelku z minuleho roku.

jajulin
10. srp 2024

Jenže pokud ten výdělek v předchozím roce není velký, jsou zálohy vypočtené na 0 Kč. Já to tak měla všechny roky, co jsem měla živnost jako přivýdělek. Ale určitě se poptej na úřadech, ať máš jistotu.

autor
10. srp 2024

@jajulin aha, tak to jo. No, zeptam se a uvidim.