OSVČ, DPČ u svého zaměstnavatele při MD?

nazka
19. dub 2016

Ahoj holky, tušíte někdo jak je to s přivýdělkem na mateřské a rodičovské? Ráda bych pracovala na poloviční úvazek dál před porodem i po porodu.Ale zjistila jsem, že pracovat na stejné pozici pro stejného zaměstnavatele nelze. Ale jako osvč by to jít mělo? Nebo DPČ? A hned nebo až po půl roce? Máte někdo zkušenosti? Děkuju moc!

j.a.n.i
19. dub 2016

@nazka Jo, jako OSVČ to jde, stejně tak n DPČ, ale i ta DPČ musí být na jinou práci, než na jakou máš klasickou smlouvu. Pak až přejdeš na rodičák, tak už klidně můžeš pracovat na svoji původní, takže jde pouze o překlenutí toho půl roku mateřské.

magdalenan
19. dub 2016

Jak to mám já... Syn se narodil 02/2014, byla jsem normálně na MD a RD v rámci HPP. Od 10/2014 mám DPČ u stejného zaměstnavatele, ale na jiné pozici.

V 03/2016 mi skončil RP po dvou letech, syn šel do soukromé školky a já měla ukončit DPČ a jít na HPP (dokonce jsem měla mít HPP z té pozice, co jsem dělala na DPČ), ale neplánovaně jsem otěhotněla, takže po skončení pobírání RP jsem v rámci HPP šla na nemocenskou, ale DPČ mi prodloužili a dál dělám. Teď v květnu půjdu na MD a planuji i tak ještě občas pracovat, když budu mít sílu.

Snad to dává smysl... 🙂

nazka
autor
20. dub 2016

@j.a.n.i díky za info, takže pracovat mohu hned, jen na "jiné"pozici..

nazka
autor
20. dub 2016

@magdalenan jo díky moc, Tys mi ukázala ještě příklad jak to dělat, když náhodou otěhotním znovu 😀 takže to prostě psát na jinou pozici..

j.a.n.i
20. dub 2016

@nazka No, nejenom psát, ono bys ji měla i dělat, protože oni zas nejsou na úřadech úplně blbí a mohou přijít na kontrolu.

nazka
autor
20. dub 2016

@j.a.n.i aha,to je dobré vědět! díky

magdalenan
20. dub 2016

Tak to bych chtěla vidět, jak by to z úřadu někdo kontroloval. Uplně vidím nějakou postarší lady ze socialky nebo odkud by jako měla přijít, jak vleze do mojí kanceláře, kde sedim pět let na stejný židli a jak bude zjišťovat, jestli jsem "Service Desk Analyst" nebo "Domain Coordinator" 😀

Pokud tě tvůj zaměstnavatel chce zaměstnat mimo HPP a umožňuje to, tak si určitě pohlídá, aby bylo vše ok a v rámci ZP.

Já třeba vůbec netušila, že můžu pracovat, když jsem na neschopence 🙂