OSVČ a nástup na mateřskou

ivusek
26. črc 2016

Ahoj holky, omlouvám se, pokud se náhodou mé následující dotazy už někde řešily, nebyla jsem schopná to dohledat. Jsem OSVČ a posledních 14 měsíců si platím nemocenské pojištění, na mateřskou bych tudíž měla mít nárok. Zajímalo by mě ale následující:

1) Co mám udělat pro to, abych od příštího měsíce nemusela odvádět sociální a zdravotní? Je potřeba pozastavit živnost?
2) Pokud ano, je potřeba ji pozastavit hned k 1.8.? Doktorka mi žádost o mateřskou vystaví 2.8, kdy budu 31+3, takže teoreticky (pokud by to mohla dát i zpětně) bych datum nástupu mohla mít i toho 1.8.
3) Pokud pozastavím živnost, nemůžu už fakturovat práci, kterou jsem provedla před 1.8.?
4) Pokud faktury vystavím před 1.8., může platba za ně dorazit i po 1.8.? (Ptám se, jelikož třeba u daňového přiznání je pro zařazení příjmů do daného roku rozhodné doručení na účet a nikoli vystavení faktur)
5) Jak mám postupovat, pokud bych po konci rodičáku chtěla mít rovnou další dítě a pro něj si opět zvolit délku pobírání rodičáku? Je to pro OSVČ vůbec možné? Jde to případně nějak přetáhnout přes zaměstnaného manžela?

Děkuju za všechny odpovědi, paní na sociálce byla asi nová, takže tam jsem se toho moc nedozvěděla... 🙂

barbucha01
26. črc 2016

Ahoj, ja jaemzivnost nepozastavila a abi jsem besmela, protoze z toho titulu mi plynula materska. Takto mi to rekla pani ba socialce. Po dobu nastupu na materskou (v mem pripade 6t pred terminem) jsem jiz ale zadne fa ani zpetne nevystavovala. Posledni jsem vystavila den pred nastupem. Socialni a zdravotni se idvadi zpetne tedy za cervenec ho v sprnu jeste platit musis. Pak jsem normalne zrusila prikazy. Na socialce to maji propojene, takze tam jsem nic nehlasila, ale na zdravotni jsem to musela jit s papirem od socialky o nastupu a pobirani PEnezni pomoci na materske nahlasit. Dite mame jen jedno, zbytek nevim 🙂

ivusek
autor
26. črc 2016

@barbucha01 Diky za odpověď, s tím zpětným placením jsem si to neuvědomila 🙂 jasně, takže za červenec ještě zaplatím. A ty faktury vystavené den před nástupem ti teda asi proplatili až pak, takže s tím by asi neměl být problém, že?

barbucha01
26. črc 2016

nene s tim zpetnym proplacenim problem nebyl.

j.a.n.i
27. črc 2016

@ivusek Bacha, pokud budeš mít mateřskou až od 2.8., tak musíš zaplatit sociální i zdravotní i za srpen! Akorát tedy pokud budeš 2.8. teprve 31+3, tak nemůžeš na mateřskou od 1.8. nastoupit, protože nejdříve to jde 8 týdnů před TP, což ještě nebudeš.

ivusek
autor
28. črc 2016

@j.a.n.i Děkuju za upozornění, to mi teda vyjde pěkně blbě. Tím pádem natoupim asi až těch 6 týdnů před porodem. A nevíš náhodou, jak je to pak s tím druhým dítětem (můj dotaz c. 5)?

hhranolka
28. črc 2016

@ivusek 1. Na mateřské sociální neolatis, ale zdravotní ano - to ti pak na konci roku vrátí. Já živnost v den nástupu na mateřskou pozastavila abych zdravotní platit nemusela
2. Pokud budeš mít mateřskou od 2.8. musíš za srpen zaplatit sociální i zdravotní. Možné je nastoupit na nemocenskou.
3.pozastavena činnost - nemůžeš fakturovat. Všechny faktury musí být vystaveny před zastavením činnosti
4. Ano platba může dorazit později
5. Musíš si opět aktivovat zivnostak a platit dobrovolně nemocenske. Pokud tak neučiní, nemáš možnost výběru délky...jak je to s manželem nevím.

j.a.n.i
28. črc 2016

@ivusek Ad 5 buď jak píše hranolka nebo můžeš volit přes partnera, pak on musí splňovat podmínky po mateřskou.

sedlakovasary
28. črc 2016

Jde případně doložit, k té otázce rodičáku, že platí nemocenské pojištění manžel a poté lze volit délku rodičáku.Ale manžel musí být zaměstnán a odvádět zdravotní a nemocenské pojištění případně pokud je OSVČ tak si ho musí platit dobrovolně 😉

ivusek
autor
29. črc 2016

@hhranolka @j.a.n.i @sedlakovasary Moc děkuju všem za reakce, už z toho začínám být moudřejší. Jen bych se ještě zeptala @hhranolka - pokud bych si pak znovu aktivovala živnosťák, tak bych asi přišla o rodičák, že? Nebo ho můžu aktivovat třeba jen na vedlejší činnost a při nějakém omezeném počtu odpracovaných hodin by mi rodičák zůstal?

hhranolka
29. črc 2016

@ivusek rodicak ti zůstane...při rodicaku můžeš být osvc a vydělat kolik chces