Opožděná výplata nemocenské vinou zaměstnavatele

jijitka
9. led 2010

Čauky - prosím o radu v této situaci:

tvrzení o trvání prac. neschopnosti za listopad jsem zaměstnavateli dodala 2.12., peníze jsem tedy čekala kolem 20.12. (stejně jako 6 předchozích měsíců), bohužel do konce prosince mi nepřišlo nic.

5.1. jsem si tedy zavolala na sociálku, co se děje a dozvěděla jsem se tohle: moje šéfka potvrzení odevzdala na sociálku až na konci prosince (rovnou s ukončením neschopenky, které jsem dodala někdy 15.)
Naštěstí mi ještě řekli, že už to zpracovali a peníze posílají, ale taky si mohli nechat svoji lhůtu na vyřízení (20-30 dnů?) a já bych byla do konce ledna bez peněz.

Myslíte, že si na její chování můžu někde stěžovat nebo se jinak bránit (kromě toho, že se na ní dopustím násilí 😀 )

vojtisek2007
9. led 2010

jijitka - takovéhle chování od zaměstnavatele je přinejmenším sprosté, dobře ví, že tím odsune výplatu peněz minimálně do dalšího měsíce ☹ 😠 ale obávám se, že bránit se proti tomu nijak nelze - krom toho násilí teda 😀, jestli to chceš přesto nějak řešit, zkus si zavolat na úřad práce na nějaký právní odbor, třeba ti tam poradí, jestli tím zaměstnavatel neporušil nějaký ustanovení, ale myslím, že v zákoníku práce nejsou stanoveny žádné lhůty pro dodávání podkladů na úřady apod....

jijitka
autor
9. led 2010

vojtisek - no to si právě taky myslím. Bohužel už v době, kdy jsem u ní pracovala jsem poznala, že zájmy zaměstnanců jsou u ní až na posledním místě.
Tady je to opravdu asi jen o slušném chování - ví, že jsem na rizikovém těhotenství, za 2 týdny mám rodit, byly vánoce atd..... a kdybych neměla rezervy, tak se můžu chodit pást 😉

Ale naštěstí - jak jsem psala - na sociálce se zachovali víc než slušně a v pondělí očekávám peníze a jedná se o poslední měsíc. Jinak bych určitě zašla na pracák a pak za ní, ať mi přispěje ze svého ..