,,Omluvenka " od doktora při neschopence

rendlik86
3. říj 2018

Zdravim, holky mám dotaz. Jsem těhotná a mám neschopenku. Chtěla bych ale jet třeba na 2 dny k rodičům a někde jsem slyšela, že se u lékaře dá předem nahlásit,,omluvenka " pro CSSZ...Máte s tím někdo zkusenost?

ruzicka06
3. říj 2018

@rendlik86 Já myslím, že jedině, co Ti dr. může v takovém případě je napsat nějakou větší vycházku na konkrétní den, třeba od 7-19 (třeba z důvodu účasti na svatbě nebo něco takovýho). Nebo si můžeš nechat na těch pár dní vycházky napsat na adresu rodičů. Prostě ale ty vycházky budou časově furt nějak omezené. Ale nemyslím si, že by šlo, abys měla vycházky neomezené. Co tak slyším, to dneska doktoři psát nechtějí. Ale třeba se pletu. Píšu, co tak slyším od známých, co řešili něco podobného. Kámoška byla v těhu taky na neschopence. Ale měli už x měsíců naplánovanou týdenní dovolenou. Tak si nechala na ten týden přepsat neschopenku na adresu hotelu (v ČR) a měla vycházky klasicky na 6 hodin denně od 12 - 18 hod. a ty dodržovala.

tulikiss
3. říj 2018

@ruzicka06 nic jako vetsi vychazka neexistuje. vychazky jsou max 6 hodin za den je ve vyjimecnych pripadech (pacienti s chemo) jsou delsi.
jedine co jde je domluvit se a na tech par dnu si nechat prepsat neschopenku na odresu rodicu, ale i tam je treba dodrzovat vychazky.

rendlik86
autor
3. říj 2018

@ruzicka06 pravda, taky mě to teď trklo, že by vlastně možná asi spíš šlo, aby mi napsala jakože třeba na těch pár dnů adresu na rodiče a v ostatním by to zůstalo stejné. Díky.

ruzicka06
3. říj 2018

@tulikiss Ano, to já samozřejmě vím, že vycházky jsou na max. 6 hodin denně. Ale znám případy lidí, co jim dr. byl ochotný napsat vyjímečně vycházku přes celý den (tuším že nějak na 12 hodin) z důvodu účasti právě ne té svatbě. Ale to záleží na dr.

ruzicka06
3. říj 2018

@tulikiss Ty případy s chemo jak píšeš, Ti to tak asi mají napsané na furt. Já teď myslím vyjímečnou vycházku z důvodu nějaké důležité události na jeden den.

ruzicka06
3. říj 2018

@rendlik86 jo to by určo šlo přepsat to na adresu rodičů.

j.a.n.i
3. říj 2018

@ruzicka06 No, to je sice hezké, že jim je doktor je ochoten napsat, ale jelikož to ze zákona udělat nesmí, tak vycházky vypsané na dobu delší než 6 hodin vyhodnotí OSSZ jako žádné vycházky a při kontrole je to vůbec nebude zajímat, že "to doktor dovolil", to je asi tak stejný, jak kdyby někdo policajtům tvrdil, že mu nějaký jiný policajt dovolil jezdit na červenou.

leniczka23
3. říj 2018

@ruzicka06 ze zakona to nelze..takze je to blbost a kdyby prislo tvrde na tvrde tak nikoho zadna omluvenka nezajima a bere se to jako poruseni. Max 6 hodin a nazdar. Jen ty vyjimecne pripady.

ruzicka06
3. říj 2018

@j.a.n.i Jo je to takový zvláštní. Ale to už je na triko toho dr. Pacient se přeci řídí tím, co mu řekne dr. ne? A když dr. někomu povolí písemně vyjímečnou vycházku delší jak na 6 hodin (myslím fakt na 1 den třeba z důvodu svatby), je to na zodpovědnost dr. ne pacienta. Blbost to není, takové případy znám. Třeba to trochu hraničí se zákonem, ale vždy za to nese odpovědnost dr., který to podepíše.

ruzicka06
3. říj 2018

@leniczka23 Však já tady pořád mluvím o vyjímečných případech. Já bych taky neškemrala u dr. nějakou delší vycházku kvůli dovolený, návštěvě někoho...ale přeci jenom svatba je trochu něco jinýho ne? Je to hodně o dr., však ne každý by to udělal. Já se tady s nikým hádat nechci...jen jsem psala zkušenosti mých známých a co jim k tomu bylo doktorama řečeno, toť vše. Jinak si každý zodpovídá sám za sebe.

priefi
3. říj 2018

@rendlik86 lze zmenit mosto pobytu 😉

worn
3. říj 2018

@ruzicka06 pokud vím, tak v ČR nelze přepsat místo pobytu na neschopence na zařízení turistického charakteru - hotely, penziony apod. Výjimkou jsou lázně, tam je jiný režim.

j.a.n.i
3. říj 2018

@ruzicka06 To tedy nenese, problém z toho bude mít ten pacient. Je to úplně stejný model jako to povolení jízdy na červenou od nějakého policajta...

lith
3. říj 2018

@ruzicka06 Doktor rozhodně odpovědnost nenese. Neznalost zákona neomlouvá. A to nikoho.

ahyt
3. říj 2018

Jsem Dr a lze ,pokud to zdravotni stav dovoli,povolit změnu pobytu.Lekar u ktereho je pac. v Pn muze on sam si napsat do karty kde pacient bude ale max 3 dny, pokud je to dele ,tak musi schvalit PSSZ .

j.a.n.i
3. říj 2018

@ahyt No, tak pokud jsi dr., tak by ses asi taky měla do toho zákona na své povinnosti podívat...

ruzicka06
3. říj 2018

@worn Opět opakuji, že mluvím ze zkušenosti kamarádky. A ty by si to nevymyslela, skutečně měla na týden přepsanou neschopenku na hotel v ČR.

ruzicka06
3. říj 2018

@j.a.n.i Tak pardon, ale srovnávat to s ježděním na červenou to je trochu zvláštní teda ..... 🙂

ruzicka06
3. říj 2018

@lith Nevím kolikrát to ještě budu muset tady psát...☹ Ale psala jsem jen zkušenosti mých známých, jak to měli s neschopenkou a co jim bylo doktorem řečeno. Případy, které jsem zmínila se skutečně staly. Evidentně nějaké kličky v zákonech existují...jen se třeba o nich moc neví.

ariadna12
3. říj 2018

@lith ja bych rekla, ze je odpovedny m.j. lekar (ovsem i pacient)

j.a.n.i
3. říj 2018

@ruzicka06 Jo a kolika z tech znamych prisla v te dobe kontrola a rekla ano, je to v poradku... Nikomu, co.

j.a.n.i
3. říj 2018

@ruzicka06 Proc zvlastni? V principu je to uplne to same.

eviicka
3. říj 2018

@ruzicka06 anebo to ti známí tvrdili, aby vypadalo, že jsou krytí aby odradili případné udavače.

Jinak o osvobození na VLASTNÍ svatbu jsem někde také zaslechla, ale jestli to je fakt jsem nepátrala.

daisymaminka
3. říj 2018

@rendlik86 Asi 3 roky zpět jsme byli během dlouhodobé neschopenky manžela na týdenní dovolené v Krkonoších. MUDr. mu po dobu dovolené přepsala adresu místa, kde se bude zdržovat na adresu penzionu. Vycházky mu upravila dle jeho potřeby. Problém to nebyl.

ahyt
3. říj 2018

@j.a.n.i Samozřejmě to jde 🙂,dělali jsme to běžně a jsem plně informována,nebojte.Nejsem d...l.Opakovaně jsme to řešili s posudkáři a můj postup byl schválen,nikdy jsem zákon neporušila,to mi věřte, na to se mám hooodně ráda a abych kvůli pacientovi přišla do maléru,to ani omylem.Vy jste lékařka ?.A kontrola,pokud k pacientovi přišla,tak ji pacient odkázal na mě,že o tom vím,že jsem pobyt mimo adresu napsanou na PN povolila a bylo to.V kartě jsem vždy měla napsanou přesnou adresu té změny pobytu,do neschopenky se to psát nemusí.Pokud je ale pobyt delší než 3 dny schvaluje sociálka.Rozčilují mě nepravdivá rčení,to mi věřte.

magdalenax
3. říj 2018

Mne by nějaké zákony v tomhle případě absolutně nezajímaly. Lékař mi napíše kupř. antibiotika, já je užívat nebudu, tak jsme na stejné vlně problému. Pokud je užívat budu a dostane se mi z nich problému, je to opět to samé. Rozhodnutí ošetřujícího lékaře je jeho rozhodnutím, tečka. Jako pacient mám možnost a povinnost se řídit jeho rozhodnutím, on je ten, kdo o mne pečuje, nikoliv zákon

j.a.n.i
3. říj 2018

@ahyt Jo, tak se do toho zákona podívej, ano. Protože nic o 3 dnech tam není a fakt nestačí si to jen poznamenat do karty, ale jsi povinna to zaslat na OSSZ.

j.a.n.i
3. říj 2018

@magdalenax Aha, takže když ti policajt řekne, že můžeš jet na červenou, tak taky budeš mít pocit, že za to nemůžeš dostat pokutu?

magdalenax
3. říj 2018

@j.a.n.i A véš. že ano? Pokud mi plicajt kupř. u zkoušek řekne - jeďte, tak je jeho pokyn nad semafor

magdalenax
3. říj 2018

@j.a.n.i Jako pacient jsem povinna dodržovat léčebný režim, který nestanovuje zákon, nýbrž lékař, takže asi tak