Ahoj holky jdu si pro radu. Pracuji v době od 7 do 15:30 nyní po mě zaměstnavatel požaduje přesčasy do 17 hodin. Ze zákona může,ale problém nastane po prázdninách kdy musím vyzvednout dítě do 16 hodin ve školce. Okamžité ukončení pracovní smlouvy by snad ale mělo jít pouze z důvodu nevyplacení mzdy nebo z vážných zdravotních důvodů. Na dohodu nepřistoupí a přesčasy požaduje nevím co mám dělat. A ještě jeden dotaz jak je to s dovolenou. Minulý týden jsem si totiž dovolila vzít jeden den druhý den volna za celé prazdniny a mám z toho hrozný zle přitom jsem jí měla řádně nahlášenou.
@mlynkova85 Zdarma poradí i inspektorát práce 😉
@beetlejuice1666 děkuji musím to nějak vyřešit do září, protože ze strany zaměstnavatele nastala mimořádná situace a četla jsem že já ty přesčasy dělat musím. 150 hodin za rok to nejspíš nepřesáhne protože ta situace nastala až na konci července. A to všechno z důvodu nedostatku lidí ach jo.
@mlynkova85 Cituji: Práci přesčas je možné konat jen výjimečně. Zaměstnavatel ji může nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 zákoníku práce i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než osm hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
Pokud to, co po tobě zaměstnavatel chce, jde přes toto zákonné ustanovení, máš možnosti to řešit s inspektorátem... nejsem zaměstnanec, nemám zákoník práce až tak v merku. Zkus se poradit třeba s právníkem či odbory (pokud máte). Můžeš se taky kouknout do zákoníku, kdy můžeš dát jaký druh výpovědi. Mělo by to tam snad být.