Odstupné a rizikové těhotenství. Z čeho se mi budou vypočítávat dávky?

marcelkahub
25. lis 2021

Ahojky,
chtěla jsem se zeptat - v práci končíme na konci měsíce pro nadbytečnost. Dostane odstupné platy. Zjistila jsem ze jsem měsíc těhotná. MUDr mi po telefonu řekla, ze mám přijít 30.11 na kontrolu a ze vzhledem k mému zdravotnimu stavu půjdu na rizikový :-/
Z čeho se mi budou vypočítávat dávky? Jde mi o to jestli se to počítá za rok? Ja první 3 měsíce marodila protože jsem byla na operaci. A jestli se do toho počítá i to odstupné a nebo jestli naopak třeba první 3 měsíce nebudu brát nic protože dostanu to odstupné
Dekuju za radu 🌸

martulka88
25. lis 2021

@marcelkahub Jestli se nepletu, PN nemá nic společného s odstupným - odstupné se počítá na ÚP - to znamená, že kdyby jste nastupovala na ÚP, tak nedostanete podporu tu danou dobu, co je odstupné. Dávky se počítají z odpracovaných dní, ale kolik musí být, tím si nejsem jistá. Ale mám obavy, že když už byla marodka 3 měsíce, bude to problém - doporučuji zavolat na sociálku a tam se přímo zeptat a oni vše řeknou (to je nejlepší řešení, protože tam člověk dostane tu pravdu).

anabel321
25. lis 2021

Jestli dostanete odstupné tak nebudete mít nárok na podporu ☹

anabel321
25. lis 2021

Jestli dostanete odstupné tak nebudete mít nárok na podporu ☹

konidana
25. lis 2021

@anabel321
@martulka88 ale jestli půjde na rizikové, na neschopenku, tak to je jedno. Nemocenskou normálně dostávat bude...

martulka88
25. lis 2021

@konidana Jenže jde o to, aby měla dostatečně odpracováno - aby se vešla do max doby na PN. A jelikož 3 měsíce už marodila, nejsem si jistá, jestli bude moci být na PN celé těhu.

lenulka_333
25. lis 2021

@marcelkahub neschopenka se počítá z výplaty za předchozích 12 kalendářních měsíců děleno počtem odpracovaných dnů,stanoví se denní vyměřovací zaklad,tzn.ze předchozí neschopenka vám neovlivní výši této neschopenky.

j.a.n.i
25. lis 2021

@martulka88 Pise, ze marodila prvni 3 mesice v roce, takže od te doby uplynulo vic jak z mesicu, takze ma opet plnou podpurci dobu a pochybuju, ze je slonice, aby ji nestacila.

martulka88
26. lis 2021

@j.a.n.i Nejde o to být slonice ;) Ale nejsem si jistá, jak dlouho po sobě může marodit delší dobu - podpůrčí doba je okolo 350dnů (nebo 380, to už si nepamatuji) a pokud je na začátku těhu + další 3 měsíce, co byla nemocná, nemusí se vejít 😉 Ono se do určité doby sčítají neschopnosti, alespoň vloni to tak bylo 😉

maxulekapcule
26. lis 2021

@martulka88 to se vleze ;) uz asi nejakou dobu tehotna je... Kolegyne tak marodila rok a ctvrt proste ji to prodlouzili z duvodu tehotenstvi, vubec s tim nebyl problem

j.a.n.i
26. lis 2021

@martulka88 podpurci doba je 380dnu, pise, ze marodila 90 dnu, takze zbyva 290, těhotenství od poslední ms do porodu trva 280 dnu, z toho prvnich minimálně 30 to nevis a poslednich 40 si na ppm. Tak nevidim jediny duvod, pro by jo neco nemelo vyjit a proc ji s takovou veci vůbec zatezovat hlavu. Nehledě na to, jak jsem psala, od posledni pn ma odpracovanych 6 mesicu, takze uz se ji pocita novych 380 dnu.

marcelkahub
autor
26. lis 2021

Dekuju moc za odpovědi 🙂