Odchod ze školství po mateřské

markulisek29
16. srp 2018

Ahoj holky. Pracovala jsem jako učitelka MŠ a teď jsem krátce na mateřské. Děti jsou super, vymýšlet hry pro ně mě baví.. ale po poslední zkušenosti v zaměstnání vidím za tímto povoláním spíš nesmyslné papírování a nátlak na dokonalost ze strany vedení, ale také časté komplikace s rodiči. Pochopte, nejsem konfliktní člověk, naopak jsem spíše ta, která vše překousla a mlčela. Tak si říkám, jestli to nebyla chyba, když uvažuji o změně profese... Najde se tu některá, co chápe mé pocity a má podobnou zkušenost? Trochu víc mě děsí představa, že přijdu z práce domů a bude na mě čekat můj chlapeček, a já na něj třeba už nebudu mít nervy...

rousse
16. srp 2018

@markulisek29 ach jak vám rozumím🙂 jsem učitelka 2. stupně ZŠ a po práci se mi strašně stýskalo. Učím na malé vesnické škole, děcka hodné, zlaté, rodiče, co si pamatuju na pohodu. A přišla ke mě nabídka v roce a 3/4 krátkodobý akutní záskok na 2 měsíce na velké městské škole. Jak jsem se těšila! A jak rychle toho rozhodnutí litovala🙂 Děcka strašné, to, co si ve městě děcka dovolí, to jsem teda fakt nečekala, ale dalo by se to skousnout....nicméně rodiče ještě horší, to bylo pro mě šílené prozření a to mě uplně znechutilo.... do toho inkluze a pozoruju teď (máma dělá vychovného poradce), jak rodiče inkluzi hromadně zneužívají... prostě jsem teď rok byla ve stavu, že se do školství vracet nechci....nicméně se mi to teď rozleželo a práce a děcka mi zase chybí🙂 a říkám si, že mít prázdniny a moct být s dětma během prázdnin doma, to je strašně fajn. A ty peníze už jsou podle mě pro ženskou, která není živitelka rodiny, fakt pěkný.... nechala bych to rozhodnutí určitě uležet...

hanka_333
16. srp 2018

@markulisek29 Jen takovy postřeh možná trochu mimo. Nepracuju ve školství, ale po rodicaku by se to hodilo. Prázdniny a pracovní doba jsou přece super. Jinak člověk musí jen furt myslet na to, kdy kdo bude hlídat.

travnulee
16. srp 2018

Otazkou je, kam by si sla jinam? Papirovani je vsude, blbe vedeni muzes taky najit i jinde. Je pravda, ze v ms zrovna nezmenis po materske moc cinnost, podobne v praci, podobne doma. Ja kdysi v ms ucila, tak castene chapu.ale ma to i sve pozitiva. Treba delsi dovolena, jestli si das deti k tobe do ms nebudes mit problem vyzvedavat.

rebe
16. srp 2018

A co takhle nezměnit obor, jen zaměstnavatele? Nejsou jenom státní mateřské školky, jsou také alternativní, třeba lesní, waldorfské, montessori. Znamenalo by to doplnit si kvalifikaci, ale spousta problémů by tím odpadla.

dc2015
16. srp 2018

Jsem taky učitelka, při odchodu z práce jsem doslova brečela. Stýská se mi dodnes, děti miluju... ale syn je sice úžasný, ale má náročnější povahu 🙂 Paličák a vztekloun. Teď čekám druhého a taky si říkám, že chci mít energii hlavně na svoje. A taky uvažuju, že se nevrátím... Chápu to. Zatím mě čeká teprv druhý porod a mateřská, ale zadní vrátka promýšlím, ne že ne...

mysicka_lb
16. srp 2018

Ahojky, podle mě je práce ve školství pro matku super. Už jen kvůli pracovní době, prázdninám, možnosti mít své dítě ve školce (či škole), kde pracuješ.... Já sama jsem si dálkově dodělávala peďák s vidinou, že se po rodičovské nebudu vracet na své původní místo, ale začnu učit na střední škole. Bohužel na to nemám povahu, půl roku jsem si to zkusila a stačilo. Nakonec je mi lépe v mé bývalé práci v administrativě, kde jsem si vyjednala jen 3/4 úvazek. Je to pro mě větší pohoda, méně stresu.... a asi i lepší peníze. Ale pokud ty k dětem vztah máš a práce Tě bavila, nezatracovala bych to, své výhody to má.

No, obecně si myslím, že rodičovská je ideální příležitost k tomu, aby ses zamyslela, co chceš dělat, a případně pak skutečně změnila profesi. Výhodou je, že to můžeš vyzkoušet i "nanečisto," brigádně na pár hodin nebo klidně i na celý úvazek, ovšem ve svém původním zaměstnání být stále na rodičovské dovolené, než se definitivně rozhodneš. Až bude dítě starší, zkus různé brigády nebo klidně i pohovory a uvidíš. Já jsem byla přesvědčená, že se do své původní práce nevrátím ani za zlaté prase, ale právě jak jsem měla tu možnost vyzkoušet i něco jiného, jsem poznala, že je mi tam vlastně nejlépe.

priefi
17. srp 2018

@markulisek29 ja nejsem ucitelka, spise jsem z te druhe strany skolstvi, ale casto ucitele se pak vraci, protoze vyhody, ktere maji, jinde nejsou. Zalezi hlavne na tom, jakou praci by sis predstavovala a co od ni cekas. Konflikty jsou vsude. Navic mzdy taky nejsou zadna slava, pokud nemas stesti nebo znamosti, aby Ti zajistili dobrou pocizi. Taky zalezi od kraje, kde zijes, u nas je mzda ucitele rozhodne lepsi nez v administrative.

zuzekk
17. srp 2018

Přemýšlím nad tím podobným. Učit mě baví, práce s dětmi obecně taky, administrativa mi nevadí, připravuju si ráda nové věci.. ale některé aspekty školství mi děsně vadí, bezmocnost a nemožnost se někam odvolat v určitých případech, a hlavně ti rodiče... každý rok, v každé třídě nějaký prudič, neumím si to nebrat osobně, neustálá řešení s ředitelem, žádné zastání.. to mi vyloženě nedělá dobře. Asi neumím poslat rodiče, nebo některé typy spíš, do určitých mezí. Prognóza do budoucna v tomto směru není dobrá, bude to (budou) jen horší... ☹

priefi
17. srp 2018

Hele holky, kdyz Vas prace s detmi bavi a nejde Vam treba o penize, muzete delat asistentky pedagoga, peniz mensi, ale skoro zadna administrativa a strety s rodici by mely resit ucitelky, ale mezilidskemu kontaktu se nevyhnete a kde je tento kontakt, jsou i tyto strety

zuzekk
17. srp 2018

@priefi k tomu jsem právě došla 🙂)) dělala jsem to půl roku, maximální pohodička, s kolegyní jsme si rozuměly, role si rozdělily, dobrý. Před Vánoci šla jiná na mateřskou a šup ani nemrkneš a od novýho roku učíš v první třídě. Rodiče jak vosy, podrážděný předem, asertivní až hrůza. Tak se těším na další školní rok zpátky ke kolegyni, i když si to zase dýl jak do vánoc neužiju 🙂
doplňuju si vzdělání a někdy dost váhám nad tím k čemu - jestli se k tomu učení vlastně chci vrátit. Jsem teď šťastná, že to mateřská odloží, fakt nevím.
A jsem ráda za tuhle diskusi, že to tak nemám sama 😉

1lenuska1
17. srp 2018

To ja jsem stihla odejit jeste pred materskou a ted naopak planuju, ze se k detem vratim. Kvuli tomu, ze mi ta prace fakt chybi... a samozrejme pracovni doba je fajn. O prazdninach bych pred ucitelkami z MS nemluvila, to se jich moc netyka 🙂 vetsinou normalne slouzime (krome Vanoc) a v lete si proste jen vybirame dovolenou. Ale vetsinou tak mesic. Jen chci zakladatelce rict, ze v MŠ je te administrativy jeste fakt malo. Ale preji kazdopadne dobre rozhodnuti! 🙂

priefi
17. srp 2018

@zuzekk ono skolstvi neni s medem, ale kde to s.medem je, ze? Primou zkusenost s ucenim nemam, spise tu naborovou a jako personalista jsem se vzdy snazila s lidmi mluvit o tom, co se jim libi a co naopak ne. Takze gro je ve vasi situaci si uvedomit, jak to vidite a financemi, pokud mate praci rady, nejde Vam o penize, tak ap je znacka ideal, pokud penize hraji roli, bud to zkousnout, anebo zkusit jinou profesi, ale nic neni s medem, jak uz jsem psala. Doporucuji si udelat pro a proti, 40 dnu dovci a moznost max 12 dni samostudia nikde jinde mit nebudete, kdyz budete mit stesti, tak max 25 dnu dovci a k tomu mozna 2 sick days a to byste musely mit sakra stesti, nekdy je i problem s vyberem dovolene, protoze neni moc kdy

1lenuska1
17. srp 2018

@priefi 12 dni samostudia neni narokova slozka (a malokdy si je ucitelky fakt vyberou) a ani ucitelky si nemuzou vybirat dovolenou jak chteji 😉 to muselo zaznit 🙂 Ale jinak mate samozrejme pravdu. Vyhody to rozhodne ma, uz jen pracovni doba a dost levne stravovani treba...

urtica
17. srp 2018

@markulisek29 Ahoj, mám to podobně - samotná práce školství mě velmi naplňuje a baví, ale před mateřskou jsem skoro vyhořela - zejména kvůli vztahům na pracovišti. Osobně si myslím, že klíčová věta ve Tvém příspěvku je právě ta: "Pochopte, nejsem konfliktní člověk, naopak jsem spíše ta, která vše překousla a mlčela." Neustále mlčet a překusovat nejde, to je tak na žaludeční vředy a již zmíněné vyhoření. Nemyslím, že by se měl člověk hádat kvůli každé prkotině,ale umět se ozvat a přiměřeným způsobem dát najevo, že i já mám nějaké požadavky a nenechám si všechno líbit, je podle mě nutné - a klíčové. Toto se člověk musí naučit, ať už pracuje ve školství nebo navrhuje elektrické obvody do autobusu, ale při práci s lidmi je tato schopnost pochopitelně jedna ze stěžejních.

priefi
17. srp 2018

@1lenuska1 vetsina lidi chce dovcu hlavne o prazdninach a vanocich, coz ucitelky toto volno taky maji. Jindy je problem jim dat dovcu, ale s terminy dovci pocitaji jiz dopredu. Samostudium neni narokove a krati se dle uvazku, ale casto se toto samostudium poskytuje 😉 Co se tyce vyhodneho stravovani, plati to hlavne u statnich skol,.v soukrome, resp.neziskove svere, kde nejsou prostredky na zalozeni fondu k tomu urceneho, to bohuzel neplati. Jeste zpet k dovci, mimo skolstvi je problem nekdy ziskat dovcu i v lete nebo v zime mezi svatky. Jelikoz mohu porovnat vyhody a nevyhody, ktere maji pedagogicti pracovnici a nepedag.prac, tak vazne mohu rici,.ze to je luxus. Nevyhoda je ten napor na psychiku, ale to vzdy zalezi od skladby deti nebo zaku, ci studentu, pripadne i skladbe rodicu. Navic ve skolstvi a ve statnim sektoru jakotakovem se pocita i 6 let md a rd do praxe, coz je taky fajn, v soukromem sektoru uz zalezi, podle ceho poskytuje mzdy, nekteri u pedagogickych se drzi platovych tabulek, ale toto jiz neaplikuji na nepedagogicke (jen opravdu vyjimecne). Ale ciste teoreticky, ucitelky nebavi administrativa na jejich pozici a co tak asi jineho nez administrativu by mohly delat? Ze by sly za kasu nebo za pas, nebo realitaka (tady by ovsem opet administ.byla)? Myslim,.ze by jeste z prositkem se vracely. Pokud je bavi administrativa, praci si najdou a pokud budou mit stesti i dobre placenou, ale uz nikdy nebudou mit vyhody, ktere maji pedagogicti pracovnici. Ono gro je v tom, ve kterem kraji clovek zije, jsou kraje, kde jsou mzdy pohadkove a plat nebo mzda ucitele je tam almuzna, ale taky kraje, kde jsou mzdy blizko minimalky, pripadne zarucene mzdy a pak plat, pripadne mzda ucitele je v danem regionu pohadkovy.

penelope87
17. srp 2018

@markulisek29 Myslím, že přemýšlet o tom co dál, je na mateřské normální. Taky zvažuji. Měla jsem smlouvu na dobu určitou, takže se mnou nikdo nepočítá a ani bych se tam vracet nechtěla. Leda na nějakou vedoucí pozici. Teď na mateřské jsem vlastně na volné noze, příležitostně dělám kšefty z oboru (ale v trochu jiné pozici) a vyhovuje mi to, akorát to není na uživení na plný úvazek. To bych toho musela mít mnohem víc a to je těžké.
Ráda bych naopak zkusila dělat průvodce ve scio škole. Myslím, že by to mohlo být zajímavé.

travnulee
17. srp 2018

@1lenuska1 porad mas ale te dovolene skoro dvojnasob nez mimo skolstvi. Co je spis blbe, ze treba v zari ti dovolenou nikdo v zadnem pripade neda.vse ma sve pro a proti.

1lenuska1
17. srp 2018

@travnulee To mas samozrejme pravdu, vsak ja tu dovolenou jako vyhodu beru. Vsechno ma sve pro a proti jako vsude a ve vsem...

betelgeuzz
17. srp 2018

Znám lidi, co ze školství odešli, znám lidi, co si naopak dodělávají vzdělání, aby mohli učit, znám lidi, co odešli a po čase se vrátili, buď protože to nesplnilo očekávání, nebo proto, že si od školy odpočinuli a zase se jim začalo po dětech stýskat. Když změnu nezkusíš, nebudeš vědět, jestli by ti to jinde vyhovovalo víc. Při mateřské je ideální příležitost udělat nějakou rekvalifikaci, nebo si doplnit vzdělání. Vrátit se můžeš vždycky.

evik19
17. srp 2018

@priefi Mam zkusenost jak ze soukrome sfery - hlavne administrativa, tak že školství jako ucitelka na zs. Srovnat se to naprosto neda. Dokonce se neda ani srovnavat pristup k pracovnikum na ruznych skolach, mam zkusenost ze dvou a bylo to jako nebe a dudy. Na jedne nebyl problem nic - zajit si k doktorovi, odchazet ze skoly hned po vyucovani a pripravy delat doma, jedna kolegyne dokonce mimo prazdniny cerpala neplacene volno a jela na dovolenou. Na druhe skole byl velky problem odejit k lekari i mimo vyucovani, kolegyne si musela na kolenou vyprosit, aby si smela vzit dovolenou v prubehu roku, aby mohla jit na svatbu vlastnimu sourozenci, nejaka dovolena mimo prazdniny absolutne neexistuje, jak bych to delala, kdyby mi s malym nechodila na logopedii a k zubari mamka, to teda nevim. 40 dni dovolene nevystaci na vsechny dny prazdnin, takze je treba si brat o prazdninach neplacene volno, kazdy den prescasy, ktere si nikdo nesmi napsat do vykazu, o skolnich vyletech ani nemluve - nejenze clovek nedostane nic navic za prescasy a zodpovednost, ale jeste si to musi nadsuplovat. A to nemluvim o dalsich a dalsich aspektech prace, o kterych se lajkovi ani nezda, clovek je neustale pod drobnohledem, s obrovskou zodpovednosti nejen za to, aby se deti naucily, ale taky aby se jim nic nestalo, aby se nesikanovaly, aby se pripadne vcas odhlalily ty velke prusery (sebevrazedne sklony, drogy, alkohol, zneuzivani, sexualni obtezovani, psychiatricke obtize, zdravotni potize atd atd, co vsechno ucitele realne musi kazdodenne resit)
S pohodovou praci v kancelari se to opravdu srovnat neda...Ta prace cloveka naplnuje, ale taky zcela vysava a spolu s peci o vlastni male deti je proste narocna az prilis... zakladatelku chapu, ze se ji zpet nechce, ja jeste neucim moc dlouho, takze jeste po materske par let urcite vydrzim, ale jakmile ucitim, ze uz to nedelam rada, tak taky pujdu od toho a vratim se zpet do soukromeho sektoru anebo zacnu sama podnikat.

priefi
17. srp 2018

@evik19 to, co pises, je porusovani zakonu, zalezi vzdy od zamestnavatele. Delam personalistu ve skole, takze zas takovy laik nejsem. Vzdy se da domluvit, spis jde o to, zda vedeni chce, nebo nechce a zda ma.znalosti, co muze a co nemuze. Je dobre, kdyz skola ma nekoho, kdo komunikuje s vedenim, je jeho pravou rukou a zaroven je hlasem zamestnancu. Ale neni to pravidlem. Administrativa je administrativa, ale pokud nekdo uz ted pise, ze jako ucitel nesnasi administrativu, tak asi v administrative pracovat nechce.

markulisek29
autor
17. srp 2018

Holky díky, že v tom nejsem sama. Teď jsem si uvědomila, že bylo spousta věcí špatně právě v poslední školce, kde jsem pracovala a tam už zřejmě nepůjdu, i když by mě tam měli rádi. Vy tady vyzdvihujete prázdniny, ale mě byl vytýkán lékař v pracovní době(takto jsem potřebovala 2x za rok), neochota učitelek prohodit si směnu a to si neumím vůbec představit s nemocným dítětem právě.. vím, že ze zákona musí, ale pracovat pak v takovém dusnu a pocitu, že vám je vyčítáno zrovna toto.. víte, že když někdo ve školce vypadne z pracovního procesu, je to prostě průser.. a jsem na Vysočině, tady zrovna peníze nesypou, takže nějaké záskoky nepřipadaly moc v úvahu. Mám zkušenost ještě z Prahy, a to se vůbec nedá srovnávat. Ráda bych i nějakou alternativní školku, ale těch je tu poskrovnu. No zatím to vidím tak, že pokud najdu místo, kde si mě budou vážit ráda tam budu, ale abych snášela buzeraci ze strany rodičů i vedení, to už nedám :-/ Já mám teda ještě spoustu času, jsem na mateřské chvilku 🙂 a máte pravdu, že tyto peníze a pracovní dobu bych jinde těžko hledala - já si ty výhody dobře uvědomuju, ale když je někdo pod psychickým nátlakem, nedokáže si ani užít to volno navíc.