Očr při karanténě matky pobírající RP. Jak to je?

drep
15. bře 2020

Děvčata, řešíme doma hypotetický problém. Jsem doktorka v první linii, ergo kandidát na kontakt s covid-19 pozitivním pacientem. Mám malé dítě, na které pobírám RP. Pokud bych byla v nařízené karanténě, bude očr proplaceni mému muži? Já bych se zodpovědně odklidila do volného bytu a tudíž se ale o dceru nemohla starat. Já si myslím, že placené očr si na ni můžu vzít jen já, muž tvrdí, že v situaci, kdy nebudu schopná se postarat, tak bude proplacené i jemu.

rosetatto
15. bře 2020

@drep pokud nejste schopna pečovat o dítě z důvodu vlastní nemoci, tak manžel si muže vzít OCR na dítě -pouze v případě ze nejste schopna pečovat, jinak to není možné 🙂 (tiskopis musí být správně vyplněny praktikem)

eithelwing
15. bře 2020

@drep U nás byla kdysi situace, že jsem chytla střevní chřipku, byla jsem schopná sotva kojit. A manžel zůstal doma a měl ošetřovné. Vydala mu ho má obvoďačka. Nevím, jak by se to řešilo teď v případě karantény. Mně to logicky přijde jako dostatečný důvod, ale jak se na to podívají úřady, těžko říci.

sudylichozrout
15. bře 2020

@drep Ahoja, jak to zvladas? Myslim na tebe i na jeste jednu holcinu, co taky dela urgent. Ta uz tu ale neni...

aneta15
15. bře 2020

@rosetatto nevíš prosím jak to je pokud já jsem na neschopence /rizikové těhotenství 31. Týden, klidový režim/ a mám dvě děti na prvním stupni. Může manžel čerpat ošetřovacku na deti, když zavřeli skolu? Nebo prostě jsem doma já a on už čerpat nesmí? Dekuju

ladyhacek
16. bře 2020

Prosím jak je to když já jsem na RD, byla jsem s maldším v nemocnici a manžel si vzal ošetřovačku na staršího, který bel nemocný. Bude mu OČR proplacena? Protože očr měl v rosinci a zatím nám nic nepřišlo, ani peníze ani yjádření, že na nic nemáme nárok. Děkuji

drep
autor
16. bře 2020

@sudylichozrout no, je to náročný. Tisíc mailů “odvolávám, co jsem odvolal a slibuju, co jsem slíbil”. Koordinace vázne, takže mám pocit, že jsou v tom všechny organizace samy. Kroky vlády jsou taková potěmkinova vesnice (pokud razantní opatření, tak rovnou a na začátku), hygienci vůbec nejsou schopní přijmout to, že mají zodpovědnost za rozhodnutí, které ještě musí udělat ihned. Teď jsem třeba vezla pacienta, 85 let, domov důchodců, klinicky vysoká horečka, kašel, dušnost. Nikde nebyl, ani jeho rodina. Jenže pán v důchoďaku chodí po baráku, na jídlo a podobně a potkává všechny ostatní obyvatele toho důchoďáku. Takže pro forma má negativní epidemilogickou anamnézu, ale doopravdy nemáme ani áhnunk. Klinika typická, patří do nejohroženější skupiny, přesto doporučení bylo směřovat na neselektovaný urgent.

rosetatto
16. bře 2020

@aneta15 muže čerpat

pasiba
17. bře 2020

Manžel si OČR na dítě vzít nemůže, ale na tebe ano. Už jsem se ptala. Měl by ho vystavit tvůj doktor. Hodně štěstí

priefi
30. bře 2020

@drep s ohledem na danou situaci by manžel měl mít .možnost čerpat OCR. To máš to samé, jako bys byla nemocná. Drž se, často na Tebe myslím 😉 Jak to vlastně zvládáš?

drep
autor
31. bře 2020

@priefi muž to zvládá asi hůř, přibylo mu hodně práce s různými seznamy a přehledy a objednávkami a podobně. Já pracuju víceméně jako dřív, jen jsem teď vzala službu za kolegy, co byli převeleni na posílení infekce, tak jsem sama nervózní, jestli tu intenzivku ještě umím 😂

priefi
31. bře 2020

@drep a ty se dostáváš taky do kontaktu s pacienty s Covid, anebo teď jsi na klasické intenzivní péči?

drep
autor
31. bře 2020

@priefi my se rozdělili na kontaminované a nekontaminované a já jsem nekontaminovaná. Asi by mi to bylo fuk, ale muž naší klinice vede sekretariát, sklady, objednávání, koordinaci a jeden den dělá sestru, takže jeho absence by byla průšvih, taky díky tomu jsem v čistém týmu.

priefi
31. bře 2020

@drep to je dobře i s ohledem na malou. Snad teda nikdo k Vám nezavlece ten virus