Děvčata, řešíme doma hypotetický problém. Jsem doktorka v první linii, ergo kandidát na kontakt s covid-19 pozitivním pacientem. Mám malé dítě, na které pobírám RP. Pokud bych byla v nařízené karanténě, bude očr proplaceni mému muži? Já bych se zodpovědně odklidila do volného bytu a tudíž se ale o dceru nemohla starat. Já si myslím, že placené očr si na ni můžu vzít jen já, muž tvrdí, že v situaci, kdy nebudu schopná se postarat, tak bude proplacené i jemu.
@drep U nás byla kdysi situace, že jsem chytla střevní chřipku, byla jsem schopná sotva kojit. A manžel zůstal doma a měl ošetřovné. Vydala mu ho má obvoďačka. Nevím, jak by se to řešilo teď v případě karantény. Mně to logicky přijde jako dostatečný důvod, ale jak se na to podívají úřady, těžko říci.
@drep Ahoja, jak to zvladas? Myslim na tebe i na jeste jednu holcinu, co taky dela urgent. Ta uz tu ale neni...
Prosím jak je to když já jsem na RD, byla jsem s maldším v nemocnici a manžel si vzal ošetřovačku na staršího, který bel nemocný. Bude mu OČR proplacena? Protože očr měl v rosinci a zatím nám nic nepřišlo, ani peníze ani yjádření, že na nic nemáme nárok. Děkuji
@sudylichozrout no, je to náročný. Tisíc mailů “odvolávám, co jsem odvolal a slibuju, co jsem slíbil”. Koordinace vázne, takže mám pocit, že jsou v tom všechny organizace samy. Kroky vlády jsou taková potěmkinova vesnice (pokud razantní opatření, tak rovnou a na začátku), hygienci vůbec nejsou schopní přijmout to, že mají zodpovědnost za rozhodnutí, které ještě musí udělat ihned. Teď jsem třeba vezla pacienta, 85 let, domov důchodců, klinicky vysoká horečka, kašel, dušnost. Nikde nebyl, ani jeho rodina. Jenže pán v důchoďaku chodí po baráku, na jídlo a podobně a potkává všechny ostatní obyvatele toho důchoďáku. Takže pro forma má negativní epidemilogickou anamnézu, ale doopravdy nemáme ani áhnunk. Klinika typická, patří do nejohroženější skupiny, přesto doporučení bylo směřovat na neselektovaný urgent.
Manžel si OČR na dítě vzít nemůže, ale na tebe ano. Už jsem se ptala. Měl by ho vystavit tvůj doktor. Hodně štěstí
@drep pokud nejste schopna pečovat o dítě z důvodu vlastní nemoci, tak manžel si muže vzít OCR na dítě -pouze v případě ze nejste schopna pečovat, jinak to není možné 🙂 (tiskopis musí být správně vyplněny praktikem)