OČR. Jak se na to tváří u vás v práci?

petma112
13. led 2023

V říjnu jsem nastoupila do nové práce... První co mi říkali, prvně rodina, potom práce... No, to jsem ještě netušila, že měsíc co měsíc budu potřebovat očr, protože prvně jedno dítě nemocné, potom druhé, pak já neschopenku, protože jsem to chytla od nich, teď mě příští týden čeká další očr, protože mají oba angínu... Prakticky jsem v práci ještě nebyla celý měsíc... A budu v únoru začínat pátý měsíc... Když je možnost, řeším to babičkou, ale ne vždy to jde a ještě navíc to uvnitř sebe mám nastaveno, že je mi hloupé nepřijít do práce a mám z toho výčitky.. Byť bych je měla mít spíš vůči dětem... Jak to máte vy?

anetka1701
13. led 2023

U našich zaměstnanců nepovažuji za podstane to, jak dlouho jsou na OČR (máme pochopeni), ale jejich chování v praci, spolupráci a způsob nahlasovani absenci. Jinak se dívá na situaci kdy se člověk omluví včas, bere telefony když je něco zásadního a když je v praci, tak pracuje kvalitně a bez výhrad, a jinak na to, když je nepříjemný, o OČR mi řekne třeba až když volám kde je a ještě se vzteka že "mám nemocný děti, tak co mám dělat...". Ukaž v práci že jsi dobrý pracovník, jim to vadit nebude...

bassetlady
13. led 2023

Tak pokud jsi přežila zkušebku, tak to hrotit nebudou.

blondynka400
13. led 2023

@petma112 za mne záleží, jak tvé nepřítomnosti ovlivňují chod firmy. Tedy když nejsi, zda za tebe musí pracovat někdo jiný, zda to může v něčem ohrozit chod oddělení a nebo zda se vlastně tak nic hrozného neděje a až se vrátíš, tak to vše doděláš a nebo děláš někde manuálně, kdy když včas nahlásíš absenci, jde někdo jiný. První dvě věci jsou špatně a časem to začne vadit, ty další dvě možnosti jsou v pohodě.

hezz17
13. led 2023

Stridat se s chlapem.

pavlinar
14. led 2023

U nas to berou uplne v pohode. Rekla bych, ze jsem ten dobry pracovnik a kdyz to jde, snazim se pracovat z home office. Minuly unor napriklad, jsem nepracovala vubec, bud PN nebo OCR. Mela jsem z toho velka vycitky, ale jinak to nikdo neresil.

lauriak
14. led 2023

Ked som isla do prace po prvej dcere tak som za rok a pol co som tam bola odrobila cely mesiac len 2x. Inak som vzdy mala OCR. Brali to v pohode, nikto mi nic nehovoril. Sef mal tiez dieta vo velku naseho a byvalo casto chore, tak mal pochopenie. Teraz v druhej praci sa ma vyslovene pytali, ci ma kto vziat deti ked budu chore. Nastastie robim len ciastocny uvazok tak sa stihame pri nich prestriedat.
Mozno sa narovinu spytat zamestnavatela ci je to problem?

krtcice
14. led 2023

U nás naprosto na pohodu. Pracuji od května a doteď nemám odchozený celý měsíc. Pracujeme s manželem ve stejné firmě spolu a tam sami vedení řekli že se finančně vyplatí abych byla na očr já jelikož manžel vydělá víc. Problém s tím nemají, smlouvu mi prodloužili. Pracuji jak mám, stíhám, se všemi vycházím, neflákám se.

konidana
14. led 2023

Takovy blby pocity jsem mela dlouho. I treba kdyz bylo blbe mne. Bolest hlavy, unava, nachlazeni, ale proste takovy to do prace za kazdou cenu. Toto nastaveni se hodbe podepisovalo i na nasich rannich odchodech. Dve male deti a hlavne neprijit pozde. Nervy a stres, coz vse jen zhorsovalo. Radim se nastavit do modu ,jak se ted rika, "uprdelismu". Proste nejde o zivot, tak jde o h. A to hlavne vzhedem k pracovnim povinnostem a dochazce. Proste se to holt nezblazni. Male deti doma nemocne samotne fakt nechat nemuzes. Chce to vic nadhledu a pak to jde😘

zekrt
14. led 2023

Netváří se nijak. Největší problém to je pro mě samotnou, protože se mi pak vše nakupí, nemám zastupitelnost.

barmil
14. led 2023

@petma112 záleží na tom, na jaké jsi pozici. Ale na klasické "dělnické " bys už u vedoucího i HR byla na listině, ať dojde na lámání chleba a bude se muset propouštět, půjdeš první. Ano, jsou seznamy lidi, co často chybí, co si často stěžují, mají konflikty s kolegy atd..a z těch se pak bere, když se snižují stavy. Každý si raději nechá ty, co jsou v práci.

95newmommy2020
14. led 2023

Hele toleruje se to, ale je to neprijemny. Prijde to z nenadani a najednou se vsechno zhrouti. Je to docela neprijemna situace.

20190418
19. led 2023

Nikdy jsem na OČR ani nemocské nebyla. Jednak nebýváme nemocní, ale když už, tak se to u nás řeší home office. Nebyla by tohle taky cesta? Jako když dítě bývá nemocné, tak se nedá nic dělat, to je jasné. Ale zcela upřímně by mě štvalo kdyby kolegyně nebo podřízení byli každou chvíli na OČR doma. Home office vypadá jako ustupek zaměstnavatele, ale v podstatě to je výhodné i pro něj. Win-win. Ale ne všude to jde no. Nicméně ze zkušeností a co tak poslouchám, tak u mnoha zaměstnavatelů by to šlo, jen prostě není vůle a sebevědomí vedení.

pettypet
19. led 2023

@petma112 od té doby, co můžeme mít při nemoci dětí homeoffice to už nikdo neřeší. Popravde dřív to byl větší veget, ale teď už jsou konkrétně moje děti větší a zvládám při jejich chorobách celkem pracovat.

vlaxyz
19. led 2023

@20190418 úplně vidím, jak mi šéf ochotně stěhuje lis do obýváku 🤣🤣🤣 Sorry, jen jsem si to představila 😀

20190418
19. led 2023

@vlaxyz jasně, nejde to všude 😂 Ale jde to u drtivé většiny kancelářských profesí a i tam ti šéfové mají často problémy. Podle mě nemají koule na to svým zaměstnancům důvěřovat a nemít je na očích.

petaov
19. led 2023

@20190418 U nás taky dávají home office místo OČR. Sledování mají přes počítač. Vidí, kolik jsem toho udělala. Ale třeba s blicím dítětem je to opravdu náročné. Snažím se střídat s mužem, ten má home office na pohodu, nemusí ani zapnout počítač. Nikdo ho nesleduje.

janule0123
19. led 2023

@petma112 no pokud mám svoje udělaný a udělám tak ok… zastupitelnost neni a některý věci proste byt musí … praci mám takovou, ze se dá z domu… takže spis komplikace pro me a případně pro kolegy, ze pak řešíme místo osobně přes telefon 😝a já do toho mám prudici dítě, co si představuje pobyt doma s mým větším zapojením 😝takže nervy na pochodu

osicenka
19. led 2023

Zrovna to řeším taky, bohužel u mě v práci home office nejde, pracuju jako logopedka, částečně v ambulanci, částečně v nemocnici. Manžel je osvč, takže většinou zůstává s dětmi on, ale to mám hrozné výčitky, že s nimi nejsem já. Na druhou stranu cítím odpovědnost za svoje klienty a je mi to hloupé jim rušit termíny objednání, protože mě nemá kdo zastoupit a takhle bych jim zrušila termín, přeobjednala je třeba za 3 týdny, pak můžou být nemocní oni, případně znovu někdo u nás a ve výsledku je logopedie o ničem. A v nemocnici je to taky těžké, pacienti po mrtvicích na cvičení se mnou taky spoléhají, když mám pacienty na LDNce, tak tam je to i psychická podpora a rozptýlení, obzvlášť teď když jsou opět zakázané návštěvy a nikdo jiný za nimi nemůže. ..Takže se to ve mě s každou nemocí dětí hrozně bije, že bych chtěla být s nimi, ale zároveň to není jen tak jednoduché si vzít OČR

craki
19. led 2023

Pracuju z 3. rok a jeste me nevyhodili, ikdyz byl covid a zavrene skoly a ja pul roku nebyla v praci 😀
Ted po covidu jsem byla bez ocr tak mozna v lete 😀
Ale sefova to bere, ze to jinak nejde.. Vzdycky zavolam, domluvime se co a jak.. Nekdy pracuju i z domu, ale nekdy to nejde. Sleduji co a jak dlouho delame, takze kdyz pracuju na HO, musi to byt na sto pro, zadne odbihani... Coz s petiletou zahlenenou cacorkou moc nejde...

tasimia
20. led 2023

@petma112 úplně v pohodě. Mám opravdu super vedení nahoře, teď když byla mala nemocná, tak jsem ještě dostala "vynadano" že jsem s ní měla byt doma - stridali jsme se s chlapem. Prostě chápou, že mám malé dítě, které doma samotné, nemocné ještě být nemůže. A to je nemocná často, naštěstí jsem si vzala ocr jen když malá měla Covid, nejsem rada, když za mě ostatní musí brát smenu + přichází timpadem i o své volno. Takže si OCR beru, jen když už to opravdu nejde jinak.

vero987nika
20. led 2023

já to beru tak, že předtim než jsem šla na mateřskou tak jsem tam dělala 7 let víkendy svátky atd, kdykoliv bylo potřeba dotáhnout nějaký projekt na rychlo i přes noc tak jsem to dělala já, sedět na schůzkách skoro do večera protože ostatní museli jet vyzvednout děti ze školky atd. a očekávám že až se vrátím jednou do práce tak se to prostě tímto vyváží .... to je prostě život... jen teda teď co jsem na rodicaku tak se firma prodala a změnilo se vedení i velká část zaměstnanců takže kdo ví co bude 🤣

cholito5
20. led 2023

@vlaxyz a nebo já si vzala domů pár pacientů 🤣

ninive211
20. led 2023

@bassetlady Zkušebka se prodlužuje o nepřítomnosti v práci, takže jestlii je tam od října a každý měsíc má tax 2x týdenní absenci, tak jí reálně zkušebka skončí tak v březnu.

ninive211
20. led 2023

Jinak u nás stejnej případ byla kolegyně, taky nastoupila teď v říjnu, byla v práci dva!!! dny a hned marod, po návratu týden v práci a pro změnu OČR, v listopadu hned od prvního taky neschopenka a následně před Vánoci, když už byly nahlášené dovolené, tak si vzala OČR a totálně rozhasila systém. A další OČR teď týden v lednu. Do toho pomalu co týden nějaký doktor. Prostě nebyl fakt týden, kteý by odchodila celý v kuse. Šéfová už fakt dost naštvaná (hlavně kvůli tomu, co udělala přes ty Vánoce, že si vzala OČR, byť měla mít dovolenou, jiný holky byly přes Vánoce pár dní taky nemocný a dovču nerušily a neschopenkou to neřešily, jindy by se to asi tak nehrotilo, ale konec roku, závěrky, převody dovolených, na personálním jedinej člověk, prostě začátkem ledna na poradě šéfka vybuchla a dala jí to docela sežrat, že takhle teda ne). No a teďka se milá kolegyně vrátila teda z posledního OČR, aby nám ozámila, že je těhotná a hned dalším dnem nastupuje na rizikový 😀 Tak šéfové se v podstatě ulevilo, že teda je to tento důvod a že už jí nemusí dávat kapky.

Tím chci jen říct, že samozřejmě nemoci sebe a dětí neovlivníš. ale nesmí se to zneužívat a hlavně fakt ty první tři měsíce zkušebky bych se nadmíru snažila to vyřešit jakkoliv jinak, než vzít si "očerko". Protože je to prostě fakt blbý, no.

ninive211
20. led 2023

@20190418 Home office vždy nejde, u nás (FÚ) nám prostě z bezpečnostního hlediska neumožní připojení z domu, HO má možná tak ředitel úřadu, ředitelka odboru a někteří ajťáci a kvůli HO se sepisují x-stránkové formuláře. o zodpovědnosti atd.

vero987nika
20. led 2023

@ninive211 ono je to těžký, někdo toho opravdu zneužívá, a někdo prostě jinak nemůže. např single máma od dvou dětí která nemá babičky na hlídání, prostě nemá na vybranou než si na každou nemoc a doktory brát volno 🤷🏻‍♀️a dvě děti třeba ve školce, tak to je tutovka nemoci se jen střídají 😏 a pak jsou lidi jako muj kolega který to mají totálně na háku a berou si jedno očr za druhým jenom proto že můžou no ...

20190418
20. led 2023

@ninive211 hele, jde to. Kdyby byla vůle, tak to jde. Ja nejsem IT, ale určitě se to dá nějak zabezpečit. Jsou různé protokoly, dvou nebo kolika fazove ověření, authentikatory. Když mohou dělat vzdalene pro CIA (viz americké filny 😁) proč by to nešlo pro český berňák.

ninive211
20. led 2023

@20190418 Když ono je jako u všeho otázka, zda se CHCE a zda jsou na prachy😁 Aby to slo, musel by mít každý pracovnik s povolenou HO ještě i služební notebook, protože přihlašovat se z domácího počítače do databáze obsahující citlivé údaje. rodnych cisel a daňových povinnosti jaksi nelze...
Ale vzhledem k tomu že nejsou prachy pomalu ani na základní kancelarsky potreby,prostě prumerny limit na osobu a jak se překročit tak konec, teď se třeba před Vánoci čekalo na dodání tonerů do tiskáren...
Jinak zcela určitě i kdyby to vše výše zmíněné šlo zařídit, tak pracovníkům ve zkušebně, která u státní správy trvá 6 měsíců, by se HO 100 % nepovolovala. Tudíž ve výše zmíněném případě by to nijak nepomohlo

ninive211
20. led 2023

@20190418 Nemluvě o nastavení pràv, kterà jsou v současnosti spíš v návaznosti na požadavky NÚKIB odebírání než naopak. HO nemá ani moje přímá nadřízená

kikina9
20. led 2023

Když jsem se vrátila po první mateřské, dcera naštěstí moc často nemocná nebyla. Ale když někdy onemocněla a já si musela vzít OCR, nejvíc řečí měla vždy mladičká kolegyně, která neměla děti. Když jsem se vrátila, třeba týden se mnou nemluvila. Přitom to nebylo tak, že by za mě musela dělat všechnu práci. Takže jsem vždy měla stažený žaludek, když jsem se vracela po OCR do práce.Tato kolegyně už má sama dvě děti, už šestileté a devítileté, v práci už je 3 roky, a má teď OCR snad každý měsíc. A když nemá OCR, tak je nemocná sama. Takže asi tak...A když jsem se vrátila z druhé mateřské, šla jsem na jiné oddělení, do jiného kolektivu. Když jsem si musela vzít OCR, tak mi nikdy nikdo nic neřekl. Ale jsem taková povaha, že jsem se sama vždy cítila nepříjemně, když jsem si OCR brala. Střídali jsme se s manželem, nebo si bral manžel odpolední směnu,abych na OCR nemusela moc často, protože syn býval hodně nemocný.Ale když byl syn ve druhé třídě, tak jedna kolegyně začala mít hodně takové poznámky, že za jejích mladých let bývaly děti doma při nemoci samy už od první třídy, takže mě bylo jasné, kam směřuje...