OČR a čerpání dovolené. Lze v tomto režimu čerpat i dovolenou?

12. čer 2020

Syn mám otevřenou školku jen dopoledne, což je pro dva pracující rodiče na plný uvázek peklo. Rozhodli jsem se, že si nechám běžet OČR. A fungujeme v takovém zvláštním režimu. Pokud to situace dovolí bere si syna manžel syna do ordinace, pokud ne zůstávám s ním doma na OČR. A na tento čtvrtek jsem měla od března naplánovanou dovolenou i schválenou žádanku (plánovaný zákrok). Lze tedy v tomto režimu práce-OČR zároveň i čerpat dovolenou? Od pondělí se snažím dovolat na ČSSZ a je to prostě nemožné.....
Předem děkuji za reakce

jancaroul
12. čer 2020

Podle mě nelze, pokud chcete čerpat dovolenou, tak nezaškrtnete v OČR políčko, že jste o syna pečovala. Pak jste jakoby v práci a můžete čerpat dovolenou. Podle mě by bylo ale logičtější plánovanou dovolenou zrušit. Nemůžete na jeden den být placena jak státem tak zaměstnavatelem ;)

cysticka
12. čer 2020

Ano lze. Ja jsem ji cerpala v breznu i dubnu. Taky jsem ji mela planovou.

autor
12. čer 2020

@jancaroul Podle interních předpisů ("covidích") plánovaná dovolená nelze zrušit - vybrat nebo propadá. Výjimka je u dlouhodobě nemocných.

autor
12. čer 2020

@cysticka Takže si byla na OČR a v některé dny jsi čerpala dovolenou. A do výkazu OČR jsi uvedla, že jsi neošetřovala v ty dny, kdy jsi čerpala dovolenou?

cysticka
12. čer 2020

Ano, presne tak. Zaskrtala jsem jen dny kdy jsem byla doma. Ty prazdne okynka vyplnila ucetni.

shaun40
12. čer 2020

Ne není to možné.Kolegyně to řešila v pondělí. Má za škrtat do výkazu péče dny kdy nečerpala dovolenou.

autor
13. čer 2020

@shaun40 Já mám za to, že když čerpám OČR, můžu chodit do práce. Buď jsem v práci nebo se starám o dítko. A tedy tu dovolenou nemůžu čerpat? Do výkazu pro ČSSZ (nebo MSSZ) zaznamenám dny, kdy jsem ošetřovala. Dovolenou by mi měl proplatit zaměstnavatel ve mzdě.

jancaroul
13. čer 2020

Když budete čerpat dovolenou, ve výkazu OČR musíte zaškrtnout to, že jste ten den nepečovala. ;) Podle mě MPSV nezajímá, zda jste v práci nebo na dovolené, prostě jen ví, že za ten den ošetřovné nevyplácí ;) Ten můj předchozí koment se týkal toho, že byste byla současně na dovolené a OČR.