Ochranná lhůta ve zkušební době

nininu
21. čer 2019

Zdravím, potřebovala bych poradit s mou docela zapeklitou situací😏 Za každou radu budu moc vděčná
Právě jsem na začátku 14tt🥳🤰🏽 Ale zároveň také v polovině zkušební doby.. což je právě ten problém. Právě jsem se dočetla o “ochranné lhůtě” ale pochopila jsem, že jsem nic nepochopila 😅 Těhotenství jsem zjistila ještě v předchozí práci, už ale bylo domluveno, že odejdu. Zároveň už jsem měla domluvený nástup do nové práce (pohovory jsem dělala s nevědomostí o mimču co mi tam mezitím rostlo). Moje máma mě ujišťovala, že určitě nastoupím na rizikové téhotenství, protože ona sama obě dvě měla rizikové. Ani prd! Jsme zdraví jako řípa, já i mimčo, skvělá zpráva. Ale díky tomu jak se nám daří začíná růst i bříško a já se bojím, že do konce zkušební doby zaměstnavatel pozná, že jsem těhu. Vzhledem k mé zkušební době to bude hádám rychlý proces.. také vzhledem k profilu firmy, počtu zaměstnanců a celkově “neosobního” čistě profesionálního přístupu. Do teď bylo dost náročné těhotenství utajit z důvodu ranních nevolností (u mě slovo “ranní” nemělo ten správný smysl slova, kdyby celodenní, tak to už jooo😄) a vzhledem k tomu, že jde o práci dvanácti hodinnových směn, tak se k ranním nevolnostem přidává také večerní vyčerpanost (od krve z nosu po mdloby) nejvíce jsem měla strach, že ubližuju mimču, ale podle dr je vše v pořádku a nástup na nemocenskou není nutný. Což respektuju a jsem ráda, že mi to takhle řekl. Co s tím ale? Když mě teď vyhodí, tak už mě nikde s bříškem nevezmou, a bez práce až do porodu nemůžu být. Jakou roli v tom hraje právě ta ochranná lhůta?

nita1984
21. čer 2019

@nininu pokud jsi prokazatelně otěhotněla v předchozím zaměstnání, běží ti ochranná lhůta z něj. Trvá tak dlouho jako předchozí zaměstnání, max ale 180 dní. Po dobu, co jsi v nové práci se běh ochranné lhůty pozastavuje. Takže i kdyby tě propustili, mělo by to být ok, pokud si v předchozí práci splnila podmínku jak dlouho máš odpracovano a tak

nininu
autor
21. čer 2019

@nita1984 Díky za reakci, bohužel předchozí pracovní poměr trval jen chvíli, protože mi ve zkušební době zrušili pozici a nabídli místo za slečnu na nemocenské, které jsem pochopitelně přijala, protože jsem neměla v plánu ukončovat prac. poměr po tak krátké době. A vzhledem k práci ve školství se teď před koncem školního roku moc volných pracovních příležitostí stejného oboru neobjevovalo. Takže tedy stejně na nic😔 ale moc děkuji za radu.

priefi
21. čer 2019

@nininu napisu to asi takhle... po dobu zkusebky zadna ochranna lhuta neni.... jedine, co lze je ochrana po dobu prvnich 14 dni na dpn, kdy nesmi zamestnavatel zrusit pp, avsak po techto 14 dnech zrusit pp ve zkusebni dobe muze a navic cela doba dpn se do zkusebky nezapocitava, takze po ukonceni dpn bezi zkusebka dal ve stejnem poctu dnu, jako mela byt pred dpn.