Ochranná lhůta prvních 14 dní při PN ve zkušební době

volfikovi
22. lis 2017

Dobrý večer prosím o radu . 4.9 jsem nastoupila do práce , začátkem října jsem měla.anginu a byla doma 10 pracovních dni. ( počítám že běžela ochrana lhůta 14 dní kdy zaměstnavatel nemůže zaměstnance ve zkušební době vyhodit ) . Pak jsem se vrátila do práce . Dnes jdeme vyfasovala neschopenku pro akutní astma na týden . Stále jsem ve zkušební době zajímá mě zda se opet počítá 14 denní ochrana lhůta . Děkuji

nikoulinka
22. lis 2017

Nevim, zda chapu tvuj dotaz spravne. Nicmene myslim, ze ochranou dobu chapes spatne. Ano, zamestnavatel te nesmi propustit v době, kdy jsi na nemocenske. Ale muze to byt duvod pro neprodlouzeni pracovni smlouvy,kdyz jsi ve zkusebce (zalezi na zamestnavateli, u nas.to tak.dela cca 90%)... 14 dni ochrana doba je doba pocitana od ukonceni pracovniho pomeru. Tzn. kdyby jsi dostala vypoved ze zaměstnání, a v zapeti do doby 14 dni od ukonceni pomeru, jsi onemocnela, vztahuje se na tebe ochranná lhuta a mas narok na nemocenskou.

volfikovi
autor
22. lis 2017

V zákoníku práce je jasné psané , že ochrana lhůta ve zkušební době je prvních 14 dní nemoci kdy vlastně zaměstnavatel vyplácí náhradní mzdu a nesmí zaměstnance vyhodit . Pokud zaměstnanec pokračuje ba neschopence déle , peníze mu vyplácí od 15 dne ossz a zaměstnavatel mu může ukončit poměr . Ochrana lhůta po výpovědi o které píšeš ty je 7 dní po doručení výpovědi . Nicméně o tom zda se opakuje ta o které pisi já se opakuje v případě další Pn ve zkušební době .

volfikovi
autor
22. lis 2017

Našla jsem jen tento článek