Ahojky, kamarádka podepsla v květnu výpověď s dohodou a odstupným a 20.8. jí skončil rodičák. A je ve 4 měsíci těhotenství. Bohužel to zjistila až po podepsání výpovědi. Nevíte jak to je s tou ochranou lhůtou? Aby si mohla navolit rodičák sama jak by chtěla? Je možnost ještě jít na nemocenskou? Vyřeší to něco??? Děkuji za odpovědi
k 30.5.
@nicole158 Ochranná lhůta je 180 dní po skončení pracovního poměru. Na mateřskou (8 nebo 6 týdnů před porodem) by musela nastoupit někdy v listopadu, jestli dobře počítám.
Ochranná lhůta :
- pro nemocenskou je 7 dní od ukončení pracovního poměru
- pro nástup na peněžitou pomoc v mateřství ( mateřská ) je 180 dní od ukončení pracovního poměru.
@nicole158 Na nemocenskou jít nemůže. Jedině se přihlásit na úřad práce, tam by mohla mít na něco nárok. Ale pozor, mateřská by se jí pak mohla počítat z dávek, ne z původní mzdy. Ale přijde mi zvláštní to řešit až teď, když jí skončil rodičovský příspěvek.
@penelope87 To je blbost, mateřská se nikdy nepočítá z dávek, ale vždy ze mzdy z posledního zaměstnání.
Já si myslím že jestli je ve 4.měsíci a od 1.6 nezaměstnaná, tak se do ochranný lhůty nevejde... Takže nárok na mateřskou není.
Potřebujeme vědět pravděpodobný termín porodu od gynekologa.
Tak termín porodu má 25.2. No ona vůbec nevěděla že ty peníze bude mít jinak ani ji nejde tolik o mateřskou spíš o to že si nemůže samovolně zvolit výši a délku rodičovského příspěvku jako u zaměstnání. Právě si mi postěžovala že na pracáku dostane strašně málo peněz tak sem se ji zmínila že pak ten rodičák bude ještě míň, no a zjistila jsem že vlastně vůbec neví co jí čeká :(. Tak se jí snažím nějak pomoci.
Tak moc všem děkujeme.
@nicole158 A tu dohodu podepsala k jakému datu?