Ahoj, na konci ledna mi skončila pracovní smlouva a zároveň jsme se s manželem přestěhovali. Jsem ve 12TT, tudíž mi termín porodu vychází do ochranné doby 180 dní. Naskytla se mi ale možnost práce na cca 3 měsíce, kterou bych chtěla využít, protože bych se doma sama v cizím městě asi zcvokla. Bohužel jsme narazili na problém, jestli by za mě budoucí zaměstnavatel musel platit nějaké odvody, případně mi platit mateřskou. Nevíte někdo? Samozřejmě kdybych šla v průběhu těch 3 měsíců na nemocenskou, tak by to byla jiné, ale teď mi jde spíš jen o tu mateřskou. Děkuji za radu.
Klidně jdi pracovat, zaměstnavatel za tebe nic navíc platit nebude, mateřskou platí stát... Je důležité, abys za poslední 2 roky před nástupem na mateřskou měla odpracováno alespoň 270 dní (resp. aby za tebe zaměstnavatel odváděl sociální poj., takže klasický prac. poměr nebo u DPP výdělek nad 10 tis., u DPČ nad 2,5 tis.) a pak abys buď byla aktuálně zaměstnaná nebo se vešla do ochranné lhůty.. Budeš mít novou práci na 3 měsíce, tudíž pak budeš v ochranné lhůtě 3 měsíce po skončení prac. poměru a během té doby musíš nastoupit na mateřskou.
Pokud vím, tak zaměstnavatel "zaplatí" mateřskou a stát mu to vrátí, takže to v podstatě platí stát...
mateřskou ti neplatí zaměstnavatel, ale stát.