Omlouvám se pokud to sem nepatri, ale zkusím. Vloni v srpnu jsem nastoupila po rodičovské do nové práce, předtím jsem tam nedělala. A od toho září jsem často na neschopenkach. Buď neschopenka nebo s dítkem na paragrafu. Syn do té doby maximálně zdravé dítě tahá že školky bakterie a bacily, promoruje se, což nevadí, tím si musí projít, ale já to většinou chytnu, taky dělam v open Space, jeden kýchne a hned půlka kanceláře marod, hodně kolegů chodí do práce i marod, ale to já nedělám, abych tam na někoho prskala bacily, navíc můj kmotr takhle chodil s chřipkou do práce, až mu sedla na srdce a zapříčinila jeho úmrtí v mladém věku. A byl to dvoumetrový statný chlap. Teď v létě se tam zase hádáme kvůli klimatizaci, pořád něco. Jsem už na neurcito. Otázka - můžou mě vyhodit? Vím, že kvůli neschopenkam ne, ale kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Tak si něco najdou a už půjdu. Opravdu je lehké takhle zaměstnance vyhodit? Děkuji za všechny rady.
@anetka1701 děkuji. Právě máma mě strasi, že mu můžou dát vypoved s 2 měsíční výpovědní lhůtou, ale to by taky musel být důvod. Manžel právě taky říká o dopisech, ale já trochu googlila a tam stalo, že vytýkací dopis , jen pokud si neplnim pořádně pracovní povinnosti (to já často dělám resty i za kolegy) anebo porusuji pracovní kázeň a morálku (třeba přestávka místo 30 minut 60 min.nebo tak). Uvidím. Každopádně já vím, že když tam nejsu, tak jim nejsem moc platná, žádala jsem o home Office a nebylo mi vyhověno, přitom by to hezky šlo, uvidím.
@nnnadja já vím, já do práce chodím ráda, dělám tam resty i za kolegy, když se vrátím, opravdu dělám precizně, jen... Však kecy, že tam pořád nejsu, to mají hlavně bezdětné mladé holky a kluci, maminky tak nějak chápou a mají zkušenosti, že děti jsou nemocné. I vedoucí je hodný, on sám děti nemá, ale naprosto chápe, že když je dítě marod, tak máma je s ním doma. Někdy to řeším třeba i dovolenou, ale to taky nemůžu pořád. Je to těžký. Ale když jsem byla bezdětná a těhotná kolegyně nemohla zvedat těžké věci, tak jsem zvedala automaticky za ní, taky jsem chápala, když ji nechala doktorka doma na neschopence, nebo když ji onemocnělo dítě. Jinak manžel má kvůli odvozu do školky trochu posunutou pracovní dobu s kolegům to vadí a taky slyší kecy, že oni mu to dítě neprikazali udělat, jejich dítě to není....protože jediný tama dítě, jsou to mladí kluci. Ještě vedoucí má u nich dceru, ale to už je velka holka, která se dokáže o sebe postarat.
@anetka1701 má délku trvání PP do jednoho roku, odstupné tedy nejsou 3 mzdy ale pouze jedna.
@sfet jen tak tě nikdo vyhodit nemůže, ale existují způsoby, jak to docela elegantně udělat. Za mne u matek občasné OČR ok, neschopenka taky, ale nesmí se to "přehánět". To že máš děti a špatnou imunitu a nejsi tam třeba 50% času je prostě problém, ať ty to tak třeba nevidíš. Navíc to je pak přesně ten důvod, proč zaměstnavatelé a hiring mng odmítají ženy s malými dětmi, toto je špatná reklama.
@blondynka400 hele je konec června, než to zprocesuji, je tam rok 😅 Ono je to těžký. Pro mě jsou horší kolegové, co chrchlaji v open spacu než ti, co si vezmou neschopenku... Máme u nás pár lidí (nejen maminek) co si berou neschopenku často, mě to prostě nestresuje, patří to k životu... Názor "nebrat zensky, choděj na OČR" mě osobně tedy zvedá že židle a je mi krajně nepříjemný... Naopak se setkáváme s tím, že po přežití toho krizového prvního roku, kdy dítě proste nemocne je, jsou pak ty ženský vděčný a loajální, protože jim nedělám problémy že jsou furt doma...
Jen tedy k debatě o klimatizaci... Jeden čas jsem si říkala že si založím mediační praxi a budu se specializovat jen na ten konkrétní problém klimošky 🤣🤣🤣🤣 to je strašný téma...
Zkus se tím nestresovala, protože to stejně neovlivniš. Znovu bych v práci otevřela téma práce z domova. Já zrovna jsem ten případ, kdy děti jsou v zimě víc doma než ve škole a školce. S tou starší jde již v pohodě pracovat a s tou mladší to dělám, tak, že si beru ošetřované a píšu si hodiny, které odpracují a pak to přepočítám na dny, které výpisu do ošetrovneho jako odpracované.
@nnnadja pokud si plní všechny své věci, tak proč ne? Naopak, oceňuji, ze jako nemocná nechodí do práce. A ocr, to je proste u prvního ročníku školky standard.
@sfet Také máme často nemocné dítě. Manžel také dělá v kolektivu , kde jsou jen chlapy. Ale i přesto se střídáme s očr. Poprvé s tim sice problém byl. Ale tenkrát jim řekl, že není jen živitel rodiny , ale také táta , ktery se má starat o své děti za každé situace a ne "jen" finančně. Pochopili to a teď už s tím problém nemají. Ale je pravda , ze ten interval je třeba jednou za 4 měsíce.
@ada22 já v prosinci skoro brečela kvůli home Office. A řekli, že ani kdysi se tak dělalo, ale půlku pracovní doby se řešili jen problémy s připojením a výpadky, tím pádem se práce udělalo rapidně min, nešlo to, takže od toho upustili a musím tam fyzicky být, což bývá problém. Přitom přímo na našem oddělení by to uvítalo spousta lidí.
@anetka1701 jestli to bude firma chtít udělat tak, aby jsi vyhodila a dala odstupné, tak si ten termín sakra pohlídá, aby nemusela platit víc. A i tak, když bude PP delší než rok, stále jsou to 2 odstupné a ne 3.
Já taky nesouhlasím s tím nebrat ženy po OČR, naopak maminky po RD beru ráda a jsou do dobré a vděčné pracovnice, ale bohužel je jich část, kteří to ostatním "kazí" a to přesně z těch důvodů uvedených výše.... Já chápu, že je to těžké, ale když nevidím ze strany ženy žádnou snahu to nějak řešit a stylem mám nemocné dítě, jdu na očr a vy si trhněte nohou, to zase zvedá ze židle mne. Občasné očr či nepřítomnost, dřívější odchod domů a pod není problém, ale prostě se to nesmí přehánět. A když žena je víc doma než v práci, asi je něco špatně a měla by se sama nad tím zamyslet.
@blondynka400 samozřejmě neberu ti stylem musím být doma a vy si trhnete. Ale nemám dítě s kým nechat. Manžel řekl, že tohle u nich nehrozí, schválně zaměstnávají jen muze, kvůli těmto věcem, babičky bydlí daleko, jedna dokonce v zahraničí, blízko máme jednoho dědu, ale ten si na celodenní hlídání, navíc nemocného dítěte netroufa. Taky je už starší a ma dost co dělat sám se sebou. Dávala jsem si i inzerát na chůvu, ale ozvali se jen samý exot jen po telefonu. A nějaké maminky na mateřské kolem mám, ale je jasné, že žádná mi nevezme nemocné dítě, které dá ke svému zdravému, aby ho nakazilo, tak to odpadá. Tak já se snažím vždy po každé OCR v práci jet jako fretka, že třeba nejdu ani na oběd, opravdu funguji, beru si ty nejmíň vděčné úkoly, slovo přestávka neznám..zatím to nevadí, zatím....ale jak dlouho.
@sfet ta poznámka nebyla na tebe, bylo to v rámci diskuze s Anet, protože bohužel se tak řada žen chová. Podle toho co píšeš mi to nepřijde jako tvůj případ, ale i tak, když je toho moc, prostě to může začít vadit. Nedávno jsme třeba jednu holčinu dávali na jiné oddělení, protože na ZC už to fakt nešlo a začalo to rozeštvávat kolektiv a to se "snažila" stejně tak jak píšeš, brala si i HO, jenže na HO s nemocným dítětem prostě nemohla odvést 100% práce. Teď má sice menší mzdu, ale může si být doma celkem jak chce a nikomu to nevadí. Takže za mne je to vždy o komunikaci a nějakém kompromisu.
Nestresuj se, když tě budou chtít vyhodit tak tě vyhodí. A ty s tím stejně nic neuděláš. Ne vždycky může na OCR otec, jak některé chytrolínky rádi. Bohužel s dětmi to je buď a nebo víceméně to nijak neovlivníš. Jasně můžeš tomu předcházet ale když máš nemocné dítě asi těžko ho můžeš nechat celý den samotné doma....
To s tím mužským kolektivem je nějaká výmluva, ne....? Do očr snad šéf nikomu mluvit nemůže. Nebo je to jinak? Hele, můj muž dělal taky v kolektivu, kam ani ženy nemohou, hodně testosteronu a blabla... A šel na rodičovskou, protože chtěl. Na očr jsme se střídali, když jsem byla č práci nově, řešil lékaře s dětmi on.... Takže bych možná zkusila zapracovat tady.
@marimanta no nemůže mluvit… nemůže, ale muže ti to dat sežrat….
@veroniquecz jasně, to mi nějak nedošlo... Žiju v ideálním světě, no 😄
@nijij a proč by nemohl otec na OČR? Rodiče jsou s nad oba ne? Tyto rady jsou fakt bezva, žena má nárok na OČR bez ohledu na okolí, ale muž, ten na ošetřovačku nemůže 😀
@blondynka400 protože třeba takový OSVČ nedostane OCR zaplacené? 😉 ( pokud si neplatí navíc dobrovolné nemocenské)
@nijij ale to, že si ho neplatí, je přeci jeho rozhodnutí a ne že na ně nemá nárok. Každý osvč si musí "spočítat" zda se mu tato platba vyplatí a nebo ne. Absence placení neznamená, že si nemůže OČR vzít. A popravdě o to mi to přijde horší, že chlap, který je osvč ženě alespoň částečně nepomůže s péčí o dítě a se skloubením pracovního života.
@blondynka400 ano, platby jsou něco jiného než nasmlouvané zakázky na xy měsíců dopředu 😉 nevím jak to máte vy, ale kdo nemá může živnostníka co pracuje od 6-19 každý den to nepochopí... Takže si pořád stojím za tím co jsem psala, že ne vždy může jít na OCR otec 😉 navíc extrémně nemocné dítě bych chtěla mít pod dohledem sama ..
@blondynka400 ale očr tomu osvč nikdo nikdy nezaplatí, jedinou vyjímku měli na děti do 10 let za kovidu, jinak nemaj nárok.
Není to snadné.. Museli by napsat vytykaci dopis kvůli nějakému problému s výkonem (to neschopenku být nesmi) a pak při dalším porušení výpověď... Nebo zrušit místo a výpověď pro nadbytecnost, ale tam jsou 3 platy odstupné... Vyhodit "že dne na den" nelze...