Neschopenka na začátku druhého trimestru.

adela1399
1. únor 2020

Ahoj holky,včera jsem měla dost nepříjemnou situaci v práci. Dělám na pumpě denní noční 12-ctky. Včera jsem měla denní,ale co jsem vstala tak se mi udělalo zle,podotýkám poprvé za ty 3měsíce... jela jsem do práce a tam zvracela...psala jsem to mému zaměstnavateli,a ten mi řekl,ze bohužel nemá nikoho koho tam muže dát místo mě...všichni jsme přemýšleli a pak jsme na jednu alternativu přišli,nicméně šéf mi řekl,že to takhle dál nepůjde a budu muset jít na neschopenku,že nemůže se každé ráno modlit,aby mi bylo dobře...já se ale necítím na to,že bych práci vykonávat nemohla...proto mi přijde nefér, abych chodila na neschopenku,a byla na tom bitá já...na druhou stranu mého zaměstnavatele chápu,že je to stres,ale můžeme vymyslet jinou alternativu,ale ta prý m´bohuzel nejde vzhledem k ostatním zaměstnancům. Podotýkám,že máme skvělý vztah,ale tohle mě mrzí a přijde mi trosku nefér. Ani si nedokážu představit,že budu 6mesicu doma.😔😔Co si o tom myslíte,a popřípadě co mi napíše teda doktor?

amazonkajanik
1. únor 2020

@adela1399 zaměstnavatel je pokud si dobře pamatuji,povinen vás přesunout na jinou pozici a pokud ne, tak vás nechat doma,ale za plat. Myslím,že to tu tak nějak padlo už v jiné diskuzi.

adela1399
autor
1. únor 2020

@amazonkajanik Také mám ten pocit, a i jsem o tom četla,akorát bych nerada se s ním nějak dohadovala...popřípadě nevíte jak by to bylo s tím platem? Já jsem z toho nešťastná,protože do práce chodit chci...😔

drep
1. únor 2020

Já jsem obecně nepřítel podvodných neschopenek, ale pokud ti je blbě, tak bych ji napsala i já. Ale na dg. Zvracení a s limitem, že až zvracet přestaneš, ukončím ji. Pokud ti bylo blbě jeden den, je šance, že to nebudou klasické těhotenské nevolnosti (ty navíc typicky nezačínají takhle pozdě), ale klidně to mohla být dietní chyba nebo něco podobného. Takže asi bych chviličku vydržela s nervem. Jako těhotná noční dělat nemusíš a zaměstnavatel tě nesmí nutit. Máš právo na úpravu pracovní doby atd. Argument, že to nemá jak udělat, je irelevantní. Pokud nemá, musí tě ponechat doma za 100% platu.

amazonkajanik
1. únor 2020

@adela1399 ty jo,netuším. Snad ti odpoví někdo,kdo se v tom vyzná. Už si ani nepamatuju,v jaké diskuzi to bylo, že bych dohledala víc info

amazonkajanik
1. únor 2020

Tak jsem něco našla 😉

adela1399
autor
1. únor 2020

Tyjo holky moc Vám děkuju😊
Akorát jak to platí...normální neschopenku stát a to dorovnání dává zaměstnavatel? Nebo to celé platí zaměstnavatel? Já vím,že na to mám nárok,ale zase je mi to blbý... nejhorší je že na té pumpě kde dělám jsem sama jak přes den tak i v noci,ale oni mají ještě jednu pumpu a tam dělají ve dvou,tak jsem říkala,že bych dělala i ty noční klidně,i když bych neměla,ale když by se mi udělalo zle,tak bych si odběhla,ale tím pádem by musel někoho z té druhé pumpy dát na 2-3měsíce k nám a mě naopak na druhou,a prý je to zbytečné papírování a nové smlouvy. Tak řekl,že to i pro mě bude lepší. Mě mrzí,že poprvé mi bylo zle,a on hned že půjdu dolů....hlavně mě ani nemůže vyhodit,ani říct že do práce už nepůjdu ze zákona,to musím já ne?🤷🏽‍♀️

amazonkajanik
1. únor 2020

@adela1399 prvních 14dní platí zaměstnavatel,pak ossz. Když jsi na neschopence,máš vycházky a chodí na tebe kontrola. Takže pro něj,ne pro tebe, by byla lepší neschopenka,páč by ušetřil. Jenže zákon mluví jasně. Přeřadit tě má kam a ze zákona nesmíš dělat noční

drakenn
1. únor 2020

Ja v první řadě vidím zdravotní překážku na tvé straně. Pokud by tě zaměstnavatel nechal dělat jen denní osmičky, tak se tím nevyřeší tvá nevolnost! On není povinen někoho shánět jako náhradu za tebe, když ti ráno bude špatně a prostě nedorazis. Můžeš ho požádat o úpravu pracovní doby, můžeš mít dorovnání platu, ale v první řadě musíš být ty schopna pracovat!
Co takhle zkusit jít na PN do doby, než nevolnosti přejdou?

leniczka23
1. únor 2020

S tou nevolnosti ho chapu, takze souhlasi. s tim ze jestli se necitis vem si ted na par dni neschopenku (tam ti nic dorovnavat nebude) Rozdil je pokud bys po nem chteka preradit na jinou pozici treba z duvodu toho ze jako tehotna nemuzes delat nocni (coz bys fakt nemela) tak pak kdyby te preradil jinam a mela si mene ti nalezi vyrovnavaci prispevek. A pokud by pro tebe zadnou vhodnpu pozici neměl mas narok na to aby si byla za 100% doma, ale zamestnavatel vetsinou tlaci na tu neschopenku samozrejme.

j.a.n.i
1. únor 2020

@amazonkajanik tuto povinnost ale ma pouze pokud se jedna o praci tehotnym zakazanou. To, ze tehotna zvraci a proto nemuze pracovat, je duvod pro pn a nikoliv reseni ze strany zamestnavatele.

elwe
1. únor 2020

Já bych se zkusila se zaměstnavatelem dohodnout, že počká týden, a jestli už ti nebude špatně, tak budeš dál pracovat, jinak půjdeš na neschopenku.

adela1399
autor
1. únor 2020

Děkuji holky,ale uvidíme mám se s nim setkat v pondělí po kontrole u gyn a domluvíme se co dál.😊

legelata
1. únor 2020

@adela1399 Proc to hned resi tak radikalne, kort kdyz se ti to stalo poprve. To se udela jednou za cas i netehotnemu ne? Bych si s nim jeste jednou zkusila promluvit, ze kdyby to bylo casteji, tak nereknu, ale takhle moc nevidim duvod 🤐

amazonkajanik
1. únor 2020

@j.a.n.i no jo,jenže paní uváděla, že je tam problém s případným zastupem a že zvracela zatím jednou. Vycházím zatím z toho, že se jednalo o jednorázovou nevolnost. Samozřejmě,pokud jí nastanou další komplikace, tak je jasný, že by měla jít na neschopenku. Ale jako těhotná doposud dělá i noční směny

j.a.n.i
1. únor 2020

@amazonkajanik Jako těhotná noční směny dělat může... zaměstnavatel ji musí přeřadit pouze pokud o to ona sama požádá.

amazonkajanik
1. únor 2020

@j.a.n.i tak jsou místa,kde noční dělat nesmeji,ne?

j.a.n.i
1. únor 2020

@amazonkajanik Ne, těhotná noční dělat smí, pokud chce.

jarla
3. únor 2020

já to teda vidím tak,že překážka je na tvojí straně(ty nejsi kvůli zvracení schopna vykonávat svoji práci) a ne na straně zaměstnavatele