Dobrý den,jdu si prosim pro radu. Byla jsem na nemocenské týden a něco,a ano vím ze zaměstnavatel proplatí pouze PO-PA
Zrovna v ten týden jsem měla pracovní víkend. Bylo mi sděleno ze jsem -15hod.
Je moje povinnost si nadelat těch 15 hodin? Ikdyz jsem byla na neschopence?
Děkuji moc 🙂
@nikiwi99 Při neschopence máš omluvené směny, které jsi měla odpracovat podle naplánované docházky. Tzn. pokud jsi měla mít pracovní víkend, máš ho v rámci neschopenky omluvený a proplacený. Systém PO-PÁ platí v situacích, když je pracovní doba pravidelná PO-PÁ, nebo když jsi v dlouhodobé pracovní neschopnosti (měla jsem to tak např. při rizikovém těhotenství, kolegyně po úrazu, apod.)
@nikiwi99 Taky pracuju v obchodě, otevírací doba PO-NE, 9-21 hod., pracovní doba nepravidelná (děláme někdy 8 hod., někdy 12,různě střídáme ranní a odpolední, atd.). Směny při neschopence vykazuju podle toho, jak měl být zaměstnanec v práci, jen to do systému zadám jako PN. Jsem pár měsíců zpátky v práci po rodičovské dovolené, tak si teď nejsem úplně jistá, jak je to s proplacením prvních tří dnů. Ale aby ti chyběly hodiny, když jsi byla na neschopence, to je opravdu nesmysl...
@j.a.n.i Jasně, já jsem to myslela tak, že je to nesmysl, pokud vše dělá zaměstnavatel správně, nesnaží se nikoho odrbat, atd. My jsme poměrně velká firma, která si mimo jiné dost zakládá na tom, aby vše bylo korektní, transparentní a samozřejmě legální. Podobné praktiky jako u zakladatelky u nás prostě neexistují. 🤷♀️
@nikiwi99 to je blbost. Neznam presne paragrafy, ale neschopenka je od do nepretrzite. S placenim pri smenach a dalsim nepravidelnem ci svatecnim provozu netusim, jak to muze byt upravene...