Nerozumím výplatní pásce

nikolab20
18. bře 2015

Ahoj holky, nevím jestli jsem t zařadila do správné diskuse. Již od října jsem na neschopence s rizikovým těhotenstvím. Každý měsíc mi chodí výplatní páska a každý měsíc mám na pásce kolonku daně a pojistné – neuplat. daň. sleva pop 2070 Kč. Co to znamená?Znamená to pouze to, že nemůžu uplatňovat daně a v jaké výší ? A tento měsíc mi přišlo k tomu ještě srážky- srážka přečerpané stravenky 1170 Kč a na to mi na personálním řekli že to musím uhradit a sami keci o tom jak se zvyšovala cena stravenky atd. Ale já jsem pracovala pouze 3 měsíce a za stravenky mi normálně strhavali peníze a najednou po mě chtějí něco uhradit.

hojda
18. bře 2015

Je to odpočet daně na poplatníky, pokud jsi neměla žádný příjem od zaměstanvatele, tak ti to nemají z čeho odečíst ten měsíc, ale budeš to mít odečteno v ročním zúčtování, pokud si o něj požádáš. Stravenky si musíš spočítat, kolik jsi jich dostala a kolik bylo strženo.

nikolab20
autor
18. bře 2015

Stravenky jsem právě spočítala a tam by být problém neměl. Požádala jsem o zúčtování. Ale daň na neschopence platit nemusím že ne ? A to mi to potom odečtou z vyrovnání daní? Já jsem totiž z minuly rok pracovala jen 3 měsíce tak abych pak něco z nedoplacela

banitram
18. bře 2015

Příjem z nemocenské nemocenské se nedaní. Za ty tři měsíce práce se vám určitě vrátí celá odvedená daň jen za slevu na poplatníka.

nikolab20
autor
18. bře 2015

Já pravdu nechápu co to znamená ta sleva na dani. Pro mě teda asi nic, když jsem na nemocenské.

xpila
18. bře 2015

@nikolab20 Je to sleva na poplatníka, díky které platíš každý měsíc daně nižší o 2070 Kč. A vzhledem k tomu, že jsi na nemocenské, která je nezdanitelným příjmem, tak proto tam máš uvedeno, že ji neuplatňuješ.

hojda
18. bře 2015

@nikolab20 Z výplaty ti spočítají daň a každý měsíc ti z ní odečtou tu slevu na dani. Pokud jí ten měsíc nevyužiješ, tak se může odečíst na konci roku tj. sečte se všechno zaplacené na dani a od toho se odečte 12x2070,- a porovná se to s tím kolik jsi na dani zaplatila za celý rok.

nikolab20
autor
18. bře 2015

Aha děkuji za podrobné vysvětlení 🙂