Zdravím ☺️
Obracím se na vás s prosbou.Jsem v pracovní neschopnosti od 18.10.2021,tento rok 31.3.2022 mi končí smlouva, kterou mi můj nadřízený pochopitelně neprodlouží z důvodu těhotenství. Mne zajímá, zda mohu i přesto dále být na nemocenské, když termín porodu mám 23.6.2022 a pokud je následně i možné nastoupit na mateřskou dovolenou až 6 týdnů před porodem a né 8 týdnů, i když bych stále byla na nemocenské(odpracované roky samozřejmě mám).Volala jsem na OSSZ a paní nebyla bohužel schopna mi zodpovědět na mé otázky, což nechápu 🤷Jediné co mi bylo řečeno, že po neprodloužení pracovní smlouvy( ze strany zaměstnavatele),mám oznámit na zdravotní pojišťovnu to, že jsem v PN a nezaměstnaná. Proto prosím, mohl by mi někdo poradit, říct jak vše probíhá, co tedy opravdu zařídit, abych nic nezanedbala? Předem moc děkuji ☺️
V nemocenské můžete pokračovat až do mateřské, jejíž začátek si určíte sama, podle platných pravidel. Na pojišťovně je dobré to nahlásit, ať to nemusíte zpětně dokazovat. A následně nahlásit také přechod na mateřskou, k tomu budete potřebovat doklad, který vám pošlou z úřadu.