Neplacené volno po RD. Jak to je?

21. kvě 2024

Dobrý den, RD i příspěvěk mám do 4 let věku dítěte. Takže budu žádat zaměstnavatele o neplacené volno. Jenže dítě je narozené v listopadu, po nástupu je cca 14ti denní opětovné zapracování (různé školení, bezpečnost práce atd.), pak bych byla 14 dnů v práci a pak Vánoce, kdy máme povinně dovolenou (předpokládám, že nebudu mít nárok na placenou, takže neplacená).
Moje otázka: mužů zaměstnavatele rovnou požádat o neplacené volno ne do 4.narozenin, ale rovnou do konce kalendářního roku? Měla jste to tak některá? Ten měsíc a půl by za mě kdo platil zdravotní a sociální? Vím, že mi místo držet nemusí, ale u minulého rodičáku držel…
Pokud by nechtěl dát neplacené volno a musela bych dát výpověď, ale stále byla na rodičáku, tak zdrav. a sociální platí stát?
Děkuji za rady.

jitkacv
21. kvě 2024

Rodičovská dovolená je ale pouze do tří let dítěte, ne do 4.Do 4 let můžeš pobírat rodičovský příspěvek. Ten ale nesouvisí s rodičovskou dovolenou.

autor
21. kvě 2024

@jitkacv Já vím. Proto chci žádat o neplacené volno. Peníze mám rozložené do 4 let.

jitkacv
21. kvě 2024

Neplacené volno jde i déle než jen do 4 let dítěte pokud s tím bude zaměstnavatel souhlasit.

jutta42
21. kvě 2024

Pozadat muzes o NP klidne na dva dny, je to jedno. Ale musi souhlasit

jutta42
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
21. kvě 2024

@jutta42 Ale kdo pak platí zdravotní a sociální? Nebo alespoň zdravotní? Zajímá mě hlavně ten měsíc a půl do konce kalendářního roku.

jutta42
22. kvě 2024

Pokud jeste pobiras rp, plati ti ho stat, jinak by sis ho musela uhradit sama

autor
22. kvě 2024

@jutta42 Budu pobírat do 4 let, ale co ten zbytek do konce roku? Stát už těžko. Kdyby to měl platit zaměstnavatel, tak do toho se mu chtít nebude…

eviicka
22. kvě 2024

Zdravotní - můžeš být osoba pečující o dítě do sedmi let, pak ale může být dítě ve školce max. 4 hodiny.
Sociální - nezaplatí ti ho nikdo, do čtvrtých narozenin se počítá doba s dítětem jako odpracovaná.

sinorina
22. kvě 2024

@eviicka a to jde, být vedena jako osoba pečující o dítě, když je současně s tím zaměstnaná?

eviicka
22. kvě 2024

@sinorina já to tak měla, do toho jsem ještě na dohodu brigádničila jinde a byla těhotná 🙂. Včera se to tu řešilo i v jiné diskuzi.