Nemocné dítě v den pohovoru. Co dělat?

sfet
10. led 2023

Tohle se může stát asi jen mne. Syn od září zdravý jako řípa, nemarodil a teď horečka, ucpaný nos, kašel - nemoc. Blbý je to, že zítra mám jít na pohovor, kde jeví veliký zájem, jen....nemám vůbec žádné hlídání, do té doby nikoho neseženu, taky bych nechtěla nikomu svěřit dítě s horečkou, to potřebuje mamu. A ted, určitě zavolám a řádně se včas omluvim, jen co říct? Pokud řeknu, že mi marodí dítě, tak si můžu pod sebou podříznout větev, můžou si myslet, že dítě je nemocné často, i když není, a že jsem nespolehlivá, že si nezajistim hlídání. Tak obě babičky daleko, kamarádky všechny chodí taky do práce. Anebo spíš (já vím, že je to lež) svalit to, že nám zažívací protože, střevní chřipku. To bych opravdu nemohla přijít, to umírám. Je to zapeklité. Navíc ta práce ani není v našem městě, takže minimálně 3 hodiny se tam zdržím i s cestou i se vším. Co dělat? Přiznat dítě a možná si uškodit, nebo spíš ty střevní problémy? Vím, že lhát by se nemělo, ale v této situaci.

anetka1701
10. led 2023

Přiznala bych dítě, omluvila bych se, nabídla náhradní termín a vysvětlila situaci. Může se stát, že to podrizne větev... Ale ruku na srdce, chtěla bys pracovat u takového zaměstnavatele? Solidní zaměstnavatel pochopí. Nesolidni by měl problém po případném nástupu a u něj pracovat nechceš....

Pokud o práci opravdu stojíš a bojíš se, zavolej, řekni že jsi se vzbudila s virozou a opravdu se bojíš, abys někoho nenakazila... Sice to nebude pravda, ale o střevních pochodech bych nemluvila a tvoje starost o personalistu bude plusovy bod...

P.S. na střevní chřipku s explicitním popisem se mi vymlouvaji lidi fakt často 🤣 a světě div se, na další termin nikdo z nich dorazit nakonec nechce. Je to taková dost častá výmluva, nepouzila bych jí...

lachipie
10. led 2023

Já bych asi nelhala a prostě jim řekla pravdu, tak jak to je. Bohužel prostě Murphyho zákony platí. Stejně jsi jim asi posílala životopis a i když jsi tam třeba nepsala, že rodičovská dovolená od tehdy do tehdy, tak jistá nevysvětlená pauza jim bude jasná. Vysvětlila bych situaci, nabídla náhradní termín... Může se stát, že ti řeknou rovnou tak děkujeme nashledanou, ale u takového zaměstnavatele bych já pracovat nechtěla. Solidní člověk/firma by to měl pochopit.

eviicka
10. led 2023

Nejsem příznivcem lhaní, ale spíš než strevni chřipku bych mohl fungovat Covid.

Já osobně bych zkrátka nahlásila, ze nemůžu pro nemoc, myslím, že jim bude jedno, kdo ji má a jakou.

Jinak ze života... nastupoval k nám do práce mladý kluk. V den nástupu horečka 39, bylo mu blbé nepřijít, bál se o místo. Po pár hodinách jsem ho poslala domů... do týdne jsme postupně lehli všichni (asi 7 lidí), klika, že byly zrovna Velikonoce a omezený provoz. No odpustili jsme mu to 😀

majena39
11. led 2023

@sfet neseženes hlídání? A na pohovor jsi ho chtěla původně brát ssebou nebo jak?

lachipie
11. led 2023

@majena39 nejspíš měl být ve školce ne? 🙂

majena39
11. led 2023

@lachipie jo taak. Ja nějak automatiky předpokládala když jde na pohovor, že je s dítětem doma a bude ji končit rodicak 😂🙈už jsem z těch mama diskuzi zmatená 😂

sfet
autor
11. led 2023

@majena39 původně měl být ve školce. Už včera ve školce říkali, že prý má zvýšenou teplotu, chová se divne, ráno měl 37,2 a tam dítě, co má víc jak 36,8 nechtějí, dokonce i 36,9 je pro nich moc, potenciální přenašeč covidu. Takže doma. Od září total zdravý, a zrovna když se vůbec nehodí, tak se mi to takhle vysralo s prominutím. Hlídání takhle narychlo neseženu, nikoho znamyho tu nemáme, jsme tu teprve krátce a lidi tady neznáme. Jednu kamarádku mám, co má stejné starýho syna, ta dělá částečně Home Office a zrovna dnes je v kanceláři.

tinaprofi
11. led 2023

Ja jsem starej krkavec, bych zavolala SOS agency chuvu na 2 hodky abych zvladla pohovor, za chvili bych byla doma... Pro zajisteni prace a penez, bych se kousla. Dite se uzdravi za chvili, ale na praci se muze cekat zase dlouho. Klidne bych si na ni pujcila I ty 3 stovky, kdybych nemela 🙂))

irmamala
11. led 2023

No jo, na tohle byl zlatej covid 😀 Je to blbé, když řekneš pravdu, správně odhaduješ, že to budou body minus. Když se vymluvíš na svou nemoc, stejně to bude znít jako výmluva. Asi bych udělala všechno pro to, aby dítě někdo pohlídal. S otcem nežijete?

sfet
autor
11. led 2023

@irmamala žijeme, ale on musí do práce, a navíc. Já práci mám, ale chci změnit, vůbec se mi tam nelíbí a manžel ke proti, tak je jen rád.

sfet
autor
11. led 2023

@tinaprofi to jsem přemýšlela, jen dítě má vývojovou dysfazii, chodí do speciální školky a potřebuje jiný přístup, nesvěřim ho jen tak někomu. Celý čas bych trnula, co se děje doma a pohovor bych leda zkazila.

takyjedna
11. led 2023

Uhodila bych na manžela, ať si milánek vezme půl dne dovolené/vymění směnu/cojávím a je doma, než se vrátíš. To tě nechá samotnou ve srabu s nemocným dítětem? Co to jako má být?

mourovatakocka
11. led 2023

@sfet Odkud jsi?

sfet
autor
11. led 2023

@takyjedna to dělá běžne, protože já si přece poradím
Vybral si schopnou manželku a ne neschopnou. A prý u nich ve firmě dělají sami chlapi kromě ženy šéfa, která dělá účetní a hodně práce zvládne z domova, právě proto, aby nebyl problém s těhotenstvím, mateřskou a nemocemi děti, ale sick day si klidně mohl, ne já doma jsem, tak co. A že mám pohovor? Vždyť práci mám, tak na pohovor jít nepotřebuji a že jsem tam dlouhodobě nespokojená? Koho to zajímá?

sfet
autor
11. led 2023

@mourovatakocka z Kladna

ninive211
11. led 2023

Blbý přístup manžela...tohle je přesně ta situace, kdy by čloěk potřeboval podporu blízkého, a ne takhle shodit. Asi správně odhaduješ, že pokud budeš odkládat pohovor, je možné (ne 100%, ale je), že prostě vyberou místo tebe jiného kandidáta, který se na pohovor dostaví. Samozřejmě pokud jsi jediný kandidát na to místo (ale to asi nevíš), tak v pohdě, ale já bych fakt měla obavy se na něco vymluvit. Hlavně nelhat! Zkušený pesonalista to s klidem může odhalit...nař. při následném odloženém pohovoru se na to zeptá atd.

ninive211
11. led 2023

@sfet Na dvě hoďky by to chůva nějak zvládla, ale máš pravdu, že pokud bys na to furt myslela, co doma, že to může mít negativní výsledek...zkusila bych fakt zatlačit na toho manžela. Copak on je spokojený s tím, že ty jsi v práci nespokojená a nešťastná?

sfet
autor
11. led 2023

@ninive211 on si myslí, že tohle je práce zaslíbená, a že tam nedělá a mohl by. A jsem tam na neurčito, takže jakožto jistota. A taky končíme přibližně ve stejnou dobu a nemá s ničím problém,hlavně přijdeme domů a já lítám kolem dítěte a takhle by ho měl občas půlhodinu na starosti. Jde o jeho pohodlí. Podpora tudíž žádná, přitom já mu nikdy do výběru práce nekecala, i když jsem nesouhlasila.

mourovatakocka
11. led 2023

@sfet Hm, tak nic. Nezbývá než kapnout božskou a snad potenciální zaměstnavatel pochopí 🍀

eviicka
11. led 2023

Jinak já tehdy také odkladala pohovor, ne kvůli nemoci, ale kvůli povinnosti v původní práci, kdy jsem tam byja ten den potřeba a nechtělaje nechat na holičkách. Budoucí šéf se jen zeptal, jestli tu práci opravdu chci-já řekla, že ano a dostala náhradní termín a přijali mě🙂.

suzanna123
11. led 2023

@sfet hezky vám manžel nastavil pravidla 🙄 Taky máš možnost ty jeho pravidla neakceptovat, i když je nutný si to vydupat...
Zpátky k tématu, v tuhle chvíli bych se vymluvila na svoji nemoc nebo něco než kápla pravdu. Jedna věc je, že zaměstnavatel musí počítat s tím, že má člověk děti, které jsou někdy nemocná, druhá naservírovat mu to takhle hned při pohovoru...

daphney
11. led 2023

Já musím souhlasit s @tinaprofi je to o prioritách. Také pro děti nemáme takřka žádné hlídání, ale pokud jde do tuhého a je to opravdu nezbytně nutné, svěřila bych dítě chůvě. Určitě mu nebude tělesně či duševně ublíženo a dvě hodinky v pohodě zvládne i kdyby si s ní hrát nechtělo. Já jsem krkavčí matka, moc se s tím neseru 🙈 Naše děti jsou vedeny dost k samostatnosti a už se mi to mnohokrát vyplatilo. Držím palce ať to dobře dopadne 👍

werik153
11. led 2023

A nebo prostě řekni, že se velice omlouváš ale že ze závažných důvodu nemůžeš přijít a chtěla by jsi poprosit o náhradní termín. Když se zeptají proč, tak řekneš, že musíš akutně se synem k lékaři, když se ptát nebudou, tak tím lépe, podle mě se ptát nebudou.

lachipie
11. led 2023

@daphney ono často chůvy tyhle "speciální" děti hlídat nechtějí. Ono tyhle děti, pokud mají VD těžkou, se chovají jako autisté a nesnesou změny a pak se to promítne na psychice i řeči toho dítěte. Takže naprosto chápu maminku, že nechce a víceméně ani nemůže dítě nechat jen tak s kdekým koho vůbec nezná.

sfet
autor
11. led 2023

@lachipie přesně tak, úplně jsi to pochopila. Proto taky chodí do speciální školky, kde s ním trochu jinak pracuji. Proto se bojím sverit takhle narychlo dítě někomu, koho vidím poprvé v životě. Taky jsem tu hlidacku potřebovala od rána od 7:00 a to byla jen hodina na sehnání a její příchod k nám a vysvětlení co a jak, hlavně, že dítě nemluví a celkově má atypické chování.
Jinak do té práce jsem volala, že se mi to vyvrbilo s dítětem, moc se omlouvám, ale o práci pořád hodně stojím, jestli můžou dát jiný termín pohovoru, tak řekli, že ano, určitě, jen se musí s někým poradit. Doufám, že to nebude znamenat obsazení pozice někým jiným

lachipie
11. led 2023

@sfet pochopila protoze je to taky můj denní chleba. Syn má dětský autismus a řadu dalších jiných potíží a než to uzavřeli jako autismus tak jedna z variant byla těžká VD smíšená. Chodil do speciální školky a dneska je na Jedličkově ústavu. Držím palce ať se to s tím pohovorem nějak vyřeší

sfet
autor
11. led 2023

@lachipie děkuji, snad to dobře dopadne. Syn má dnes navyse zase své nálady, což může souviset i s nemoci.

rnika
12. led 2023

@sfet Držím palce, at se ještě ozvou a pohovor proběhne. Čtu to az ted, jinak bych snad nabídla možnost hlídání (pokud je pohovor někde směrem na Kralupy, Kladno není tak daleko a můj nejstarší syn ma také VD).

brunetka11
12. led 2023

@sfet Osobně oceňuji, když mi kandidát/ka dají primárně zavčas vědět a mám pak prostor si domluvit jinou schůzku.
Nelhala bych, řekla pravdu.
Trochu mne tu překvapily návrhy sehnat chůvu pro nemocné dítě. A tím tento přístup nekritizuji, ale pokud by nešlo o jako fakt dobrou kamarádku, po zkušenostech s dětskými virózami bych se podobné akci vyhla obloukem.
Nezapomenu na scénu, co mi udělala jedna holka, co k nám chodila uklízet - o víkendu měly děti virózu, od pondělí dobrý. Ona dorazila ve středu a na 3 týdny lehla. Pak mne seštěkala, že o podobných akcích chce vědět, protože ty dětské viry jsou prostě masakr. A jako ale měla pravdu.

P.S.
Ještě je také možnost navrhnout pro 1. kolo on-line pohovor. Ale záleží i na dítěti a jak dlouho zvládne být v tomto stavu v klidu.

ninive211
12. led 2023

@brunetka11 To je pravda. Nedokážu si představit, že bych nemocné dítě, kór ještě navíc s nějakým handicapem, dala na hlídání cizí osobě...to fakt ne. Nemocné dítě potřebuje mámu, rodiče, maximálně ještě tak babičku (tam je to zas diskutabilní s těmi nemocemi, že se to přenese na ni, a díky tomu ne každá babička je ochotná hlídat nemocný dítě)