Nemocenská v těhotenství, jak je to s vycházkama?

betnika
21. dub 2017

Holky ,
chci se zeptat,zatím se v tom nevyznam, ale nyní mám práci,smlouva na dobu neurcitou,kdybych otěhotněla,třeba bych se rozhodla v nejakem měsíci jít na nemocenskou,tak jde to nejak udělat s vychazkama? Jelikož bydlime na byte a o víkendech,nebo v létě jsme hodně na chalupě a neumím si představit,ze tam třeba 5 měsíců nebudeme,jde to nějak udělat,nebo bohuzel musím byt tam,kde si nahlasim pobyt ?
A ještě otázka,když budu mít mateřskou na tři roky,jaké u částky,co budu dostávat?
Děkuji za odpovědi.

absintka19
21. dub 2017

1.o nemocenske nerozhodujes ty
2.vychazky musis dodrzovat na miste ktere nahlasis, a dr.ti zmenu musi povolit
3.materska na 3 roky neex, ppm je 28tydnu u 1 miminka
4.na webu jsou kalkulacky, staco se podivat, ohledne ppm je to ossz, co se RP tyce to je na UP.

Jo a neplest materskou dovolenou a penezitou pomoc v materstvi, a taky rodicovskou dovolenou a rodicovsky prispevek 🙂

filetra
21. dub 2017

O nemocenské stejně jako o vycházkách rozhoduje lékař. Nevypisuje se na přání, ale tehdy, je-li k tomu zdravotní důvod (nemocenská = nemoc). Těhotenství není nemoc a nárok na státem placenou "dovolenou" v něm nevzniká.

Pokud k tomu splňuješ podmínky, nastoupíš na mateřskou dovolenou 6 - 8 týdnů před porodem a v průběhu budeš po dobu 28 týdnů (u vcečetného porodu 37) čerpat peněžitou pomoc v mateřství, jejíž výše se odvíjí od výše tvé mzdy (orientačne viz internetové kalkulátory PPM). Po dočerpání PPM ti vznikne nárok na rodičovský příspěvek, který je pro všechny stejný v celkové výši max. 220 tisíc.

kreveta1
21. dub 2017

Ahoj, já si myslím, že v době kdy budeš těhotná a budeš doma na nemocenský (v případě překážky na straně zaměstnavatele, např.rizikové pracoviště, namáhavá práce..) můžeš odjet myslím že na4 dny, ale musí ti to lékaž povolit a napsat. Když je to potom na delší dobu, třeba na 2-3 týdny, tak to potom jde podle mne přes lékaře a sociálku. Ale takhle to měla kamarádka před třema lety. Nevím jak je to ted... K.

filetra
21. dub 2017

@kreveta1 To pleteš hrušky a švestky.

Nemocenská - rozhoduje o ní lékař ze zdravotních důvodů na straně pacienta, i když je jinak práce/pracoviště pro těhotnou vyhovující. Platí režim stanovený lékařem (vč. vycházek).

Překážka v práci na straně zaměstnavatele - zaměstnavatel není schopen převést zdravou těhotnou ženu na jinou vhodnou práci (např. jinou vhodnou práci nemá). Žádný léčebný režim není.

V prvém případě jsi doma za 60% mzdy, ve druhém za 100% 🙂

kreveta1
21. dub 2017

@filetra Ahááá...dělkuji za upoznění a ujasnění, toto téma bude u mne pravděpodobně v nejbližší době aktuální.

mona0502
2. kvě 2017

Ahoj holky, mám podobny dotaz, teď jsem na rodičovské, která mi končí v srpnu, ale chtěla bych do té doby otěhotnět, mám práci kde nemohu jako těhotná být, takže půjdu na neschopenku hned, zajímá mě jak je to s vycházkama?, budu mít dvouleťáka a nedokážu si představit dodržovat nějaké vycházky, když mi vlastně nic není a jediné proč jsem doma je zakázaná práce... máte nějakou zkušenost díky za info