Holky a já mám nastoupit nyní v květnu a dnes mi zaměstnavatel řekl, že nemají práci a že třeba do měsíce mohu dostat výpověď! emoticon Již půl roku se snažíme o další mimčo a nic. Nemohu si prodloužit mateřskou (šéf mi to nabídl) na 4roky? Třeba bych do té doby otěhotněla. Je mi jasné, že bych nepobírala žádné peníze,ale platili by mi zdravotní a sociální - úřad práce? Chodila bych na brigády.
a budu muset platit zdravotní a sociální?
děkuji! Kamarádka mi napsala, že bych syna musela dávat do školky jen na 4hodiny denně,aby za mě platili zdravotní . Asi zítra pojedu na úřad práce!
jsem zmatená 🙂, ano myslím RD.Tak jak je to se zdravotním a sociálním? Bylo mi řečeno, že třeba za 4měsíce může být práce,ale nyní ne. A nechci na pracák, když počítáme s druhým mimčem. ☹
dobrý, jen piš zkušenosti! A když si to prodloužily, tak co zdravotní a sociální?
já teda nevím. Asi se to menilo. Ale sestra před 8 lety byla v podobné situaci. Zamněstnavatel ji nechtěl vzít zpět a normálně si teda u něj prodloužila rodičovskou dovolenou na 4 roky. Asi už nemá povinost držet ti to samé místo..., ale vyhodit tě nemůžou???? Ale nevím jak je to se školkou??
Jinak, když tě zpátky vzít nechce tak tě stejně nevezme🙂☹☹ a vždycky to nějak provedou, takže lepší se je domluvit.
Ale přece teď měnili to , že si to člověk může změnit kdy chce na jak dlouho chce, ne? A ještě je nějaká možnost péče o dítě do jeho 7 let věku ??? A jak je to stím, když je někdo žena v domácnosti???
to znamena, že můžu mít rodičovský příspěvek na 2 roky a u zaměstnavatele na 3 roky dovolenou, ale to ji prece muzu mit take na 4 roky, kdyz to nesouvisi s prispevkem??? ne???
http://www.pravnik.cz/forum/topic/5610/prodlouz...
tady je to rekla bych jasne napsane.
@brisalek Prostě nemůžeš, zákoník práce hovoří jasně:
§ 196
Rodičovská dovolená
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
A v tom foru nevím co si myslela, že je jasně napsané?
Prave to co ted pises, že to nejde dele nez 3 roky je tam nekolikrat a jasne tak jaks to ted napsala🙂
@j.a.n.i ahoj Jani, měla bych otázku a nevím na koho kompetentnějšího se obrátit 😅
Jsem na RD do konce dubna 2013. Je tady možnost, že mi malou letos nevzali do školky a tak bude její nástup možný až od září 2013. Jsem nezaměstnaná. Lze po ukončení oficiální doby RD zažádat o nějaké "volno" do toho září, abych nemusela na UP a přitom mi bylo hrazeno zdr. pojištění? Je mi jasné, že budu těch několik měsíců bez peněz, jde mi o to, jestli to lze takto udělat, když dítě dovrší 4 let až v roce 2014 😅
Ještě upřesním, že délku RD si oficielně prodloužit nemůžu k vůli penězům. Pořád je pro mě milejší být do dubna s rodičovským příspěvkem a pak 5 měsíců bez ničeho, než abych si to teď prodloužila a brala bych celou zbývající dobu (cca 17 měsíců) šílené minimum...
děkuji 🙂
@gabin6 rodičovskou dovolenou si na 4 roky určitě prodloužit můžeš, je to jen na dohodě mezi tebou a zaměstnavatelem. Když se snažíte o druhé mimčo, situace v práci je špatná a sám zaměstnavatel ti to nabízí, je to podle mě nejlepší řešení.